Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Τι είναι φιλία;


Η φιλία στη ζωή ενός ανθρώπου είναι κάτι πολύ σημαντικό, ανεξάρτητα από φύλο ή ηλικία. Μέσα από την παρέα, οι άνθρωποι εκφράζουν τις απόψεις τους και νιώθουν ασφάλεια, αφού υπάρχει ένας ώμος συμπαράστασης, μια καρδιά να σε καταλαβαίνει, μια ψυχή που σε νιώθει και σε αγαπά. Οι φίλοι μας κάνουν να ξεχνάμε τα προβλήματά μας, όταν είμαστε μαζί τους. Μα φέρνουν ευτυχία και χαρά στα πρόσωπά μας.  
Εξάλλου η φιλία είναι απαραίτητη για τη ζωή των ανθρώπων, μια και ωριμάζουν κοινωνικά. Ο άνθρωπος δημιουργεί έναν  κοινωνικό περίγυρο, ώστε αφού ωριμάζει να μπορεί να ξεφεύγει και να ανεξαρτητοποιείται από την οικογένειά του. Μπορεί τους συγγενείς να μην μπορούμε να τους διαλέξουμε, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να επιλέγουμε ποια άτομα είναι κοντά μας και μπορούν να γίνουν φίλοι μας.
Στο σχολείο πολλά παιδιά επιλέγουν φίλους, για να δείχνουν "μάγκες", αλλά και φίλες ανάλογα με την ομορφιά και το πόσο δημοφιλείς είναι στο περιβάλλον τους. Η φιλία είναι μια παρεξηγημένη έννοια, γιατί ακόμα κι αν γνωρίζεις ελάχιστα κάποιον, δύσκολα σήμερα συναντάς ανθρώπους με πραγματική αγάπη και συμπαράσταση του ενός προς τον άλλο.
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις φιλίες μας και να προσπαθούμε να μην παρασυρόμαστε ή να αλλοιώνουμε την προσωπικότητά μας, για να αρέσουμε, εφόσον ο καθένας μας είναι διαφορετικός και κανείς δεν είναι τέλειος. Καλό είναι να είναι σοβαρός, όταν βγαίνουμε έξω και να κάνει αστεία όταν πρέπει και να μην προσβάλει με άσχημα σχόλια τους άλλους. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η παροιμία "Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι, αφού οι πραγματικοί άνθρωποι σπανίζουν.
Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε φίλους είναι η εμπιστοσύνη, η αγάπη, η ειλικρίνεια, τα κοινά ενδιαφέροντα. Απαραίτητο κριτήριο είναι η ειλικρίνεια, επειδή χωρίς αυτήν δεν θα καταλάβεις ούτε τα συναισθήματα, αλλά ούτε και τις σκέψεις του φίλου σου, αφού θα "βασιλεύει" η υποκρισία. 
Σημαντικό στοιχείο για τη φιλία είναι η αξιοπιστία, η ανιδιοτέλεια, αλλά και η εχεμύθεια. Η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται γρήγορα. Θέλει χρόνο. Όταν μαζί με το φίλο θα ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια της ζωής, ο ένας θα δίνει κουράγιο και δύναμη στον άλλο.  
Φίλος δεν είναι μόνο εκείνος με τον οποίο περνάμε καλά ή γελάμε, αλλά με όποιον μοιραζόμαστε το φορτίο της ζωής. Για αυτό πρέπει να μάθουμε να δίνουμε είτε συμπαράσταση ή χαμόγελο είτε και να μην περιμένουμε ανταλλάγματα. Ο αληθινός φίλος δεν θα σε εγκαταλείψει σε ένα στραβοπάτημα της ζωής.
Μήπως τελικά δεν επιλέγουμε και εμείς τους φίλους μας και απλώς τους δεχόμαστε; Όμως ανεξάρτητα από όλα αυτά, πρέπει να μην ξεχνάμε να ποτίζουμε το λουλούδι της φιλίας, αλλά και να το κάνουμε να ανθίζει, να μεγαλώνει για όσο περισσότερο μπορούμε. Στις αληθινές φιλίες πρέπει να υπάρχει χρόνος, για να καλλιεργηθούν. 
Η αληθινή φιλία δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται με τις καθημερινές πράξεις. Με το φίλο μου πρέπει να είμαστε μαζί σε στενή σχέση, έτσι ώστε να είμαι εγώ για αυτόν κι εκείνος για μένα. Θα χρειαστεί χρόνος, προσπάθεια και αφοσίωση, ώστε να ανακαλύψεις την αληθινή φιλία.
Τα συναισθήματα βγαίνουν μέσα από την καρδιά και ακόμα κι αν διαχωρίζονται οι δρόμοι των φίλων, εξακολουθούν να υπάρχουν.Η φιλία είναι σαν το μάτι και το χέρι. Όταν το χέρι πονάει, το μάτι κλαίει. Όμως, τότε το χέρι σκουπίζει το μάτι από τα δάκρυα. Έτσι είναι και οι αληθινοί φίλοι: είναι λίγοι και θα σου σταθούν όχι μόνο στις χαρές, αλλά και στις λύπες. 
(Μαθητικές σκέψεις) 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 
Αφιερωμένο σε όλους τους φίλους μου (διαδικτυακούς και μη)! 
 

2 σχόλια:

Διαβάτης είπε...

Αγαπημένη μου Ανθή ,

" Η φιλία είναι αγάη χωρίς φτερά " , διάβασα κάπου ...

Ο Χριστός φέρνει στο δρόμο μας τους κατάλληλους ανθρώπους κάθε στιγμή . Που ο ένας με τον άλλο θα βοηθηθούμε για την ολοκλήρωση μας !

Μπορεί με κάποιους φίλους να μην επικοινωνούμε τόσο συχνά , ή και να μην βλεπόμαστε τόσο συχνά , μα η κοινή μας Αγάπη προς Τον Δημιουργό μας , μας κρατά πάντα ενωμένους με ένα τρόπο μοναδικό και όμορφο !

Ευχαριστώ Το Θεό που μέσα στο μπουκέτο με τους φίλους μου , συνάντησα κι΄ εσένα !

Ευχαριστώ !!

ΑΝΘΗ είπε...

Αγαπημένη μου Αργυρούλα,

Το να πω ευχαριστώ για όσα όμορφα διάβασα είναι λίγο! Όμως, δεν υπάρχει άλλη λέξη, τόσο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου σε σένα, όσο και να δοξάσει τον Θεό!

Χάρηκα κι εγώ που σε συνάντησα εκ του σύνεγγυς, παρά τις δυσκολίες της γεωγραφικής απόστασης.

Νιώθω πως ανακαλύπτουμε τον Θεό μέσα από τα πρόσωπα ή τις πράξεις των συνοδοιπόρων αδελφών-φίλων μας.
Και τότε συνειδητοποιούμε πως στο μεσοπέλαγο της ζωής, ακόμα και στις μεγαλύτερες τρικυμίες, το μεγαλείο του Θεού αποκαλύπτεται με την αγάπη των ανθρώπων πλησίον.

Οι φίλοι είναι σαν τα άστρα: υπάρχουν πολλά και λάμπουν τα περισσότερα. Αλλά μόνο λίγα είναι αυτά που θα ξεχωρίσουν!

Ευλογημένη μέρα να έχεις!

Related Posts with Thumbnails