Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Η νέα χρονιά και η φωτεινή πίστη

«Κύριε ὁ Θεός ἡμῶν ... ὁ ἐν τῇ ἀφάτῳ σου μακροθυμίᾳ καταξιώσας ἡμᾶς εἰς νέον ἐνιαυτόν τοῦ πλούτου τῆς χρηστότητος Σου εἰσελθεῖν, Αὐτός, Πανάγαθε Δέσποτα, τήν εἴσοδον ταύτην τῇ Θείᾳ Σου Χάριτι εὐλόγησον· ὄμβρους εἰρηνικούς πρός καρποφορίαν τῇ γῇ  δώρησαι· τούς ἀέρας ὑγιεινούς καί εὐκράτους ἀνθρώποις τε καί κτήνεσι κατασκεύασον· δός ἡμῖν ἐν εἰρήνῃ καί ὁμονοίᾳ βεβαίᾳ τόν κύκλον τοῦ ἐνιαυτοῦ διελθεῖν, τῷ στεφάνῳ τῆς δόξης τῶν ἀρετῶν κοσμουμένους, τῷ φωτί τῶν ἐντολῶν σου εὐσχημόνως ὡς ἐν ἡμέρᾳ καλῶς ὁδεύοντας. 
Τήν ἁγίαν ἡμῶν Ἐκκλησίαν καλῶς διαφύλαξον· τό εὐσεβές ἡμῶν γένος τῇ δυνάμει σου κραταίωσον· τούς Ἀρχοντας ἡμῶν καί τόν Στρατόν τῇ κραταιᾷ σου χειρί στερέωσον καί κράτυνον. Τήν νεότητα παιδαγώγησον, τό γῆρας περικράτησον, τούς ἐσκορπισμένους ἐπισυνάγαγε, τούς πεπλανημένους ἐπανάγαγε καί σύναψον τῇ ἁγίᾳ σου Ἐκκλησίᾳ. »:  
Κύριε και Θεέ μας, εσύ που λόγω της ανεκδιήγητης καρτερικότητάς σου μας καταξίωσες να εισέλθουμε στη νέα χρονιά με τον πλούτο της χρηστότητάς Σου, Εσύ ο Ίδιος, Πανάγαθε Δέσποτα, να ευλογήσεις με τη Θεία Σου χάρη την είσοδο αυτή (στη νέα χρονιά). 
Δώρισέ μας ειρηνικές βροχές, για να καρποφορήσει η γη, δημιούργησε μια ατμόσφαιρα υγιεινή και με καλό κλίμα για τους ανθρώπους και τα ζώα, δώσε μας μέσα σε ειρήνη και ασφαλή σύμπνοια να περάσουμε τον κύκλο κι αυτής τη χρονιάς, για να είμαστε στολισμένοι με το στεφάνι της δόξας των αρετών, αλλά και να προχωρούμε μέσα από το φως των εντολών Σου με χάρη και όμορφα για κάθε μέρα.
Την αγία μας εκκλησία σωστά να διαφυλάττεις, να στερεώσεις με τη δύναμή Σου την ευσεβή μας γενιά. Να ενισχύσεις και να ενδυναμώσεις τους άρχοντες και το στρατό με το ρωμαλέο Σου χέρι, τη νεολαία να διαπαιδαγωγήσεις, να νικήσεις τα γηρατειά, να συναθροίσεις όσους είναι διασκορπισμένοι και πλανημένοι και να τους ενώσεις στην αγία σου Εκκλησία. (Ευχή για τη νέα χρονιά)
Σήμερον ἡ ψαλμικὴ Προφητεία, πέρας λαβεῖν ἐπείγεται· ἡ θάλασσα γὰρ φησιν, εἶδε καὶ ἔφυγεν· ὁ Ἰορδάνης ἐστράφη εἰς τὰ ὀπίσω, ἀπὸ προσώπου Κυρίου, ἀπὸ προσώπου τοῦ Θεοῦ Ἰακώβ, ἐλθόντος ὑπὸ δούλου δέξασθαι Βάπτισμα· ἵνα ἡμεῖς, εἰδωλικῆς ἀκαθαρσίας ἐκπλυθέντες, φωτισθῶμεν τὰς ψυχὰς δι᾽ αὐτοῦ: Σήμερα η προφητεία των ψαλμών βιάζεται άμεσα να ολοκληρωθεί. 
Γιατί ισχυρίζονται ότι η θάλασσα απομακρύνθηκε, όταν είδε (τον Κύριο). Ο Ιορδάνης στράφηκε προς τα πίσω, ενώ είδε το πρόσωπο του Κυρίου, του Θεού Ιακώβ, μόλις Εκείνος (Χριστός) ήρθε από τον δούλο (Πρόδρομο) να δεχθεί το Βάπτισμα, με σκοπό κι εμείς αφού πλυθούμε από την ακαθαρσία των ειδωλίων να φωτιστούμε στις ψυχές μας μέσα από εκείνο (το Βάπτισμα)[από την εορτή των Θεοφανείων] 
Ἀρχή μοι ζωῆς τό Βάπτισμα καί πρώτη ἡμερῶν ἐκείνη ἡ τῆς παλιγγενεσίας ἡμέρα... (Μέγας Βασίλειος) 
Η επισημότερη ώρα του Χριστιανού είναι η ώρα του Βαπτίσματος, κατά την οποία γίνεται υιοθεσία από τον Θεό. (Π. Ν. Τρεμπέλας)
Η βασιλεία του Θεού κερδίζεται με προσπάθεια και την κατακτούν αυτοί που αγωνίζονται» (Κατά Ματθαίον, 11,12)
Λούσασθε, καὶ καθαροὶ γίνεσθε· ἀφέλετε τὰς πονηρίας ὑμῶν ἀπὸ τῶν ψυχῶν ὑμῶν, ἀπέναντι τῶν ὀφθαλμῶν μου, παύσασθε ἀπὸ τῶν πονηριῶν ὑμῶν. Μάθετε καλὸν ποιεῖν, ἐκζητήσατε κρίσιν, ῥύσασθε ἀδικούμενον, κρίνατε ὀρφανῷ, καὶ δικαιώσατε χήραν. Καὶ δεῦτε καὶ διαλεχθῶμεν, λέγει Κύριος· καὶ ἐὰν ὧσιν αἱ ἁμαρτίαι ὑμῶν ὡς φοινικοῦν, ὡς χιόνα λευκανῶ· ἐὰν δὲ ὧσιν ὡς κόκκινον, ὡς ἔριον λευκανῶ. Καὶ ἐὰν θέλητε, καὶ εἰσακούσητέ μου, τὰ ἀγαθὰ τῆς γῆς φάγεσθε, ἐὰν δὲ μὴ θέλητε, μηδὲ εἰσακούσητέ μου, μάχαιρα ὑμᾶς κατέδεται· τὸ γὰρ στόμα Κυρίου ἐλάλησε ταῦτα:  
Λουστείτε κι εξαγνιστείτε, να μη βλέ­πουν τα μάτια μου τις πονηρές σας πράξεις· πάψτε να κάνετε το κακό.Μάθετε το καλό να κάνετε, τη δικαιοσύνη επιδιώξτε, τον κα­ταπιεσμένο βοηθήστε το δίκιο αποδώστε στο ορφανό, υποστηρίξτε την υπόθεση της χήρας. 
«Λοιπόν, ελάτε, κι ας κριθούμε μεταξύ μας», λέει ο Κύριος. «Είναι οι αμαρτίες σας κόκκινες σαν το αίμα· μα σαν το χιόνι θα μπορούσαν να γίνουνε λευκές. Έχουν το χρώμα της πορφύρας μα σαν καθάριο θα μπορούσανε μαλλί να λευκανθούν, αν μόνο θέλατε να υπακούσετε! Τότε θ' απολαμβά­νατε τα αγαθά της γης. Εσείς όμως
αντιστέκεστε και αποστατείτε· γι' αυτό θα γίνετε του ξίφους η τροφή. Εγώ ο Κύριος το λέω»(Προφητεία Ησαΐα).
Δεν έχεις Πίστη, όταν τα στάχια σου προσμένεις να γενούν σιτάρι,
Κι από τ' άκαρπο δεντρί, που κέντρωσες,προσμένεις καρπερό βλαστάρι! Πίστη έχεις, όταν από το χέρσωμα κι από τα αστραποκαμένα ξύλα,προσμένεις τους καρπούς ολόδροσους και καταπράσινα τα φύλλα.
Δεν έχεις Πίστη , όταν, πηγαίνοντας το δρόμο του βουνού , προσμένεις
να φτάσεις ως το ανάερο ψήλωμα κάποιας κορφής μαρμαρωμένης.
Πίστη έχεις, όταν, αλυσόδετος, μέσα από τα βάθη της αβύσσου, προσμένεις ως τα ουράνια ελεύτερο να φτερουγίσει το κορμί σου.
Δεν έχεις Πίστη, όταν τ' απόβραδο
προσμένεις να προβάλλουν τ άστρα,
και με του πετεινού το λάλημα να φέξη η αυγή ροδογελάστρα! Πίστη έχεις, όταν- όσο αλόγιστο και πλάνο ο νους σου κι αν το ξέρει-προσμένεις ήλιο τα μεσάνυχτα κι αστροφεγγιά το μεσημέρι.Δεν έχεις Πίστη, όταν, πιστεύοντας,ρωτάς την κρίση και τη γνώση!
Δεν έχεις Πίστη, όταν την πίστη σου στο λογικό έχεις θεμελιώσει! Πίστη έχεις, όταν κάθε σου όνειρο
το ανάφτεις στο βωμό της τάμα, κι αν κάποιο σου τάμα είναι αδύνατο, προσμένεις να γενεί το θάμα.
(Γεώργιος Δροσίνης)
Χρόνου φείδου: Να χρησιμοποιείς με οικονομία το χρόνο σου. Δηλαδή, μη σπαταλάς το χρόνο άσκοπα. (Χίλων ο Λακεδαιμόνιος)
Να εξοικονομείς τον χρόνο, γιατί αν ξοδεύεται όπου δεν πρέπει, λίγος μένει για όπου πρέπει.
Όποιος σκοτώνει (σπαταλά δηλαδή) το χρόνο του, αυτοκτονεί. Ο χρόνος δεν είναι μόνο χρήμα, είναι και ζωή.
Ό άνθρωπος θέλησε να ελευθερωθεί από το Θεό και υποδουλώθηκε στο Χρόνο. Αυτό είναι το δράμα του καιρού μας. 
Τον αθλητή τον αναδεικνύει το στάδιο· τον κυβερνήτη ο χειμώνας, τον στρατηγό η μάχη, τον μεγαλόψυχο η συμφορά· τον Χριστιανό ο πειρασμός. (Μέγας Βασίλειος) 
Αυτόν τον χρόνο που αρχίζει Σου τον εμπιστεύομαι, Θεέ μου! Είναι δώρο θεϊκό η παράταση του χρόνου στη ζωή...Αν αγαπάς τη ζωή, μη σπαταλάς το χρόνο. Ζήσε κάθε μέρα μ' ευγνωμοσύνη και αισιοδοξία σαν να ήταν πρωτοχρονιά. (Περιοδικό Προς τη Νίκη) 

 Καλημέρα σας! Ευλογημένο το 2014! 
Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails