Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Παραινέσεις Κυρίου




Με τη μελέτη βλέπεις σαν σε καθρέφτη τα λάθη σου... Με την πολλή μελέτη και την άσκηση η βία και η αγριότητα των παθών εξασθενεί (Δίδυμος ο Τυφλός)
Δανείζει Θεῷ ὁ ἐλεῶν πτωχόν, κατά δέ τό δόμα αὐτοῦ ἀνταποδώσει αὐτῷ: δανείζει στον Θεό όποιος ελεεί τον πτωχό αδελφό του· ανάλογα δε με το ποσό που δίνει και με τη διάθεση που προσφέρει την ελεημοσύνη, θα τον ανταμείψει ο Θεός. (Παροιμίες, ιθ, 17)
Μακάριος ὁ συνιών ἐπί πτωχόν καί πένητα· ἐν ἡμέρᾳ πονηρᾷ ῥύσεται αὐτόν ὁ Κύριος: Μακάριος είναι ο άνθρωπος ο οποίος επιδεικνύει ενδιαφέρον και κατανοεί τη δύσκολη θέση του πτωχού και στερημένου των πάντων. Την ημέρα κατά την οποία θα τον βρούνε κι αυτόν πόνοι, ασθένειες και συμφορές, θα τον λυτρώσει και θα τον σώσει ο Κύριος. (Ψαλμός 40, 1)
Στην Αγία Γραφή ο λόγος του Θεού μας λέει καθαρά για την απλότητα «ἀγαπήσατε δικαιοσύνην οἱ κρίνοντες τήν γῆν.φρονίσατε περί τοῦ Κυρίου ἐν ἀγαθότητι καί ἐν ἁπλότητι καρδίας ζητήσατε αὐτῶν…» (Σοφ. Σολ. 1,1). Απλότητα και αγαθότητα. Αυτό είναι το παν, για ν’ αποκτήσετε την Θεία Χάρη. Πόσα μυστικά υπάρχουν στην Αγία Γραφή! 
Όπως τότε ο απόστολος Πέτρος με το να συμμορφωθεί με την εντολή του Κυρίου είδε την εργασία του να ευλογείται και τους κόπους του να αποδίδουν κέρδη, έτσι και με εμάς θα συμβεί. Εφόσον θα υπακούουμε στο θέλημα του Θεού, η θεία ευλογία θα μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή, στην οικογένεια, στην εργασία. Θα μας συνοδεύει από τα μικρά μας χρόνια μέχρι τα βαθιά γεράματά μας. (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ) 
Εάν κάποιος με υπηρετεί και είναι μαθητής μου, ας μιμείται το παράδειγμά μου κι ας με ακολουθεί στην οδό της αυταπαρνήσεως. Και όπου είμαι εγώ, τώρα βέβαια κακοπαθώντας και θυσιαζόμενος, στο μέλλον όμως δοξαζόμενος στους ουρανούς, εκεί θα είναι και ο δικός μου διάκονος. Πρέπει λοιπόν κι αυτός να είναι πρόθυμος σε θυσίες εδώ, για να δοξάζεται μαζί μου στο μέλλον. (Κατά Ιωάννη, ιβ, 26) 
Ὑμεῖς μάρτυρες καί ὁ Θεός ὡς ὁσίως καί δικαίως καί ἀμέμπτως ὑμῖν τοῖς πιστεύουσιν ἐγενήθημεν: είστε μάρτυρες εσείς και ο Θεός ότι συμπεριφερθήκαμε σε σάς που πιστεύετε με αφοσίωση και ευλάβεια απέναντι του Θεού και με δικαιοσύνη απέναντι των ανθρώπων, αλλά και αμέμπτως σε σχέση προς όλα τα καθήκοντά μας. (Α' Θεσσαλονικείς, β, 10)
Παιδί μου, εάν γίνεις εγγυητής σε χρέος φίλου ή γνωστού σου, θα παραδώσεις το χέρι σου σε εχθρό· τέτοιος θα αποβεί ο φίλος σου ή ο γνωστός σου, σε περίπτωση κατά την οποία θα βρεθεί σε αδυναμία να εξοφλήσει αυτός το χρέος του (Παροιμίες, στ, 1)  
Γίνου ταχύς ἐν ἀκροάσει σου καί ἐν μακροθυμίᾳ φθέγγου ἀπόκρισιν: να γίνεις γρήγορος στο να ακούς και με υπομονετική βραδύτητα σκέψης δίνε την απάντησή σου. (Σοφία Σειράχ, ε, 11)
Ὡς καιρόν ἔχομεν, ἐργαζώμεθα τό ἀγαθόν πρός πάντας, μἀλιστα δέ πρός τούς οἰκείους τῆς πίστεως: Συνεπώς για όσο καιρό βρισκόμαστε ακόμη στη ζωή αυτή, καθώς μόνο σ' αυτήν έχουμε καιρό για αγαθοεργία, ας εργαζόμαστε το καλό σε όλους και μάλιστα σ' εκείνους που η πίστη τους κατέστησε σε μας οικείους και αδελφούς. (Προς Γαλάτας, στ, 10)
Δεν είναι ανάγκη να έχει κανείς πολλά, για να είναι η ψυχή του προσκολλημένη σε αυτά. Και λίγα μπορεί να έχει και η ψυχή του όλο αυτά να σκέπτεται και όλα γι' αυτά να ενδιαφέρεται. Και όμως η αιώνια ευτυχία του ανθρώπου δεν εξαρτάται ούτε από τα πλούτη ούτε από την πτωχεία. Εξαρτάται μόνον από την πιστή εφαρμογή των θείων εντολών (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, Εκδόσεις Σωτήρ) 
Ο τυφλός μόλις άνοιξαν τα μάτια του...ακολούθησε τον Χριστό. Ας προσέχουμε κι εμείς. Να βλέπουμε με τα μάτια μας όσα είναι καλά. Να ακούμε με τα αυτιά μας όσα είναι σεμνά. Να διαλογιζόμαστε με το νου μας όσα είναι θεάρεστα. Να προσφέρουμε με τη γλώσσα και τα χείλη μας όσα είναι ωφέλιμα κι εποικοδομητικά. (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ) 
Δεν έχει θέση στο στόμα σας ούτε οποιαδήποτε αισχρή συμπεριφορά, ούτε σαχλά κι ανόητα λόγια, ούτε απρεπή αστεία και βωμολοχίες, που δεν αρμόζουν σε χριστιανούς (Προς Εφεσίους, ε, 3-4)
Μέτρο και οδηγός των πράξεών μας ο Χρυσός κανόνας του Χριστού:"Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, έτσι ακριβώς να συμπεριφέρεσθε κι εσείς σ' αυτούς και να τους κάνετε τα ίδια (Λουκά, στ, 31)"
Το κήρυγμα που ακούμε ή τα ορθόδοξα βιβλία που μελετούμε είναι η σπορά... Εμείς λοιπόν στις ψυχές των οποίων σπείρεται ο λόγος του Θεού, πρέπει να μοιάζουμε με την καλή και εύφορη γη.. Ας ακούμε κι ας μελετούμε με προσοχή τον λόγο του Θεού και να προσπαθούμε να τον εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας ζωή, για να παράγουμε με τη χάρη του Θεού καρπούς διαφόρων αρετών (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις ο Σωτήρ) 
Και αυτός (ο Χριστός) έδωσε διάφορα χαρίσματα και διακονίες: άλλους τους έθεσε αποστόλους, άλλους προφήτες, άλλους ευαγγελιστές, άλλους ποιμένες και διδασκάλους, για να καταρτίζονται οι χριστιανοί και να επιτελείται το έργο της διακονίας, με το οποίο οικοδομείται το σώμα του Χριστού (Εφεσίους, δ, 11-12) 
Το πρωί στην εκκλησία να λατρεύσουμε το Θεό, να ακούσουμε το λόγο του Θεού, να αγιασθούμε με τη χάρη των αγίων μυστηρίων, να δεχθούμε την ευλογία της ειρήνης και του θείου ελέους. Και έπειτα τα έργα της αγάπης προς τον πλησίον. Πόσοι ασθενείς έχουν ανάγκη παρηγοριάς και λίγης συντροφιάς! Ας αγιάζουμε την Κυριακή εκκλησιαζόμενοι ανελλιπώς και επιτελούντες έργα αγάπης προς τους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη! (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ) 
Παρακαλεῖτε ἑαυτούς καθ' ἑκάστην ἡμέραν ἄχρις οὗ τό σήμερον καλεῖται, ἵνα μή σκληρυνθῇ ἐξ ὑμῶν τις ἀπάτῃ τῆς ἁμαρτίας: προτρέπετε ο ένας τον άλλο κάθε μέρα, όσο καιρό διαρκεί το σήμερα αυτής της ζωής. Σ' αυτήν την περίοδο σας καλεί ο Θεός. Να προτρέπετε και να διορθώνετε ο ένας τον άλλο, για να μην εξαπατηθεί κανείς σας από την αμαρτία και αποσκληρυνθεί. (Προς Εβραίους, γ, 13)
Αφού έχουμε τέτοιον υψηλό προορισμό, γι' αυτό να προτρέπετε και να οικοδομείτε στην αρετή ο καθένας σας τον άλλο ξεχωριστά, όπως άλλωστε και ήδη το κάνετε (Προς Θεσσαλονικείς Α΄, ε, 11) 
Αν νομίζει κάποιος ότι είναι κάτι, αυτός με την ιδέα αυτή χάνει κάθε αξία ενώπιον του Θεού· είναι μηδέν ενώπιον του Θεού. Εξαπατά, συνεχώς και τον εαυτό του (Προς Γαλάτας, στ, 3) 
Ἐν πᾶσι τοῖς λόγοις σου μιμνήσκου τά ἔσχατά σου, καί εἰς τόν αἰῶνα οὐχ ἁμαρτήσεις: σε όλα τα λόγια σου και τις πράξεις σου να θυμάσαι τα τέλη της ζωής σου και δεν θα αμαρτήσεις ποτέ. (Σοφία Σειράχ, ζ, 36) 
Ὥσπερ σής ἐν ἱματίῳ καί σκώληξ ἐν ξύλῳ, οὕτως λύπη ἀνδρός βλάπτει καρδίαν: όπως ο σκόρος κατατρώγει το ένδυμα και το σκουλήκι το ξύλο, έτσι και η λύπη βλάπτει την καρδιά του ανθρώπου. (Παροιμίες, κε, 20α)
Πᾶσα σὰρξ ὡς ἱμάτιον παλαιοῦται... Ὡς φύλλον θάλλον ἐπὶ ὄρου δασέος, τὰ μὲν καταβάλλει, ἄλλα δὲ φύει, οὕτως γενεὰ σαρκὸς καὶ αἵματος, ἡ μὲν τελευτᾷ ἑτέρα δὲ γεννᾶται: κάθε ανθρώπινος οργανισμός μοιάζει με φόρεμα που παλιώνει και φθείρεται, αλλά θυμίζει και το πλούσιο φύλλωμα των δέντρων. Όπως άλλα φύλλα πέφτουν κι άλλα βλασταίνουν, έτσι κι οι ανθρώπινες γενιές πεθαίνουν και άλλες γεννιούνται. (Σοφία Σειράχ, ιδ, 17,18)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails