Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Σοφές προγονικές ρήσεις

 

Πολιτικόν ὁ ἄνθρωπος ζῷον πάσης μελίττης καί παντός ἀγελαίου ζῴου μᾶλλον: ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο, περισσότερο από ό, τι είναι κάθε μέλισσα και κάθε ζώο που ζει σε αγέλη [κοπάδι](Αριστοτέλης)
Ἀνδρί μελητέον οὐ τό δοκεῖν εἶναι ἀγαθόν, ἀλλά τό εἶναι καί ἰδίᾳ καί δημοσίᾳ: ο άνθρωπος οφείλει να επιδιώκει όχι να φαίνεται καλός, αλλά να είναι πράγματι καλός και στο σπίτι του και στην κοινωνία [Δηλαδή οι υπεύθυνοι άνθρωποι δεν έχουν ιδιωτική ζωή, παντού πρέπει να είναι καλοί] (Πλάτων)
Ἐμοί τήν ἀλήθειαν ἀσκέειν ἀγών μέγιστος: Το πιο μεγάλο για μένα αγώνισμα είναι να εφαρμόζω την αλήθεια (Ηρόδοτος)
Ἀναπαύσει γάρ ἔοικεν ἡ παιδιά, ἀδυνατοῦντες δέ συνεχῶς πονεῖν ἀναπαύσεως δέονται: το παιγνίδι είναι μια ψυχαγωγία και ξεκουράζει. Όσοι βρίσκονται σε αδυναμία να εργάζονται συνέχεια, έχουν ανάγκη από ανάπαυση (Αριστοτέλης) 
Μίσει τούς κολακεύοντας ὥσπερ τούς ἐξαπατῶντας· ἀμφότεροι γάρ πιστευθέντες τούς πιστεύσαντας ἀδικοῦσι: Να μισείς αυτούς που κολακεύουν τους άλλους, όπως κι αυτούς που εξαπατούν τους άλλους. Γιατί κι οι δυο, όταν γίνουν πιστευτοί, ζημιώνουν κι αδικούν αυτούς που τους έδειξαν εμπιστοσύνη και τους πίστεψαν (Ισοκράτης) 
Τῶν συκοφαντῶν ἔργον ἐστί καἰ τούς μηδέν ἡμαρτηκότας εἰς αἰτίαν καθιστάναι: έργο των συκοφαντών είναι κι εκείνους που είναι αθώοι και δεν έχουν κάνει κανένα κακό να τους εμπλέκουν σε κατηγορίες (Ισοκράτης). 
Μή κακολόγει τούς πλησίον· εἰ δέ μή ἀκούσῃ, ἐφ' οἷς λυπηθήσῃ: μην κακολογείς τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν· εἀν το κάνεις, θα ακούσεις από αυτούς πράγματα που θα σε λυπήσουν (Χίλων Λακεδαιμόνιος).
Ὥσπερ ὑπό τοῦ ἰοῦ τόν σίδηρον, οὕτως τούς φθονερούς ὑπό τοῦ ίδίου ἤθους κατεσθίεσθαι: όπως η σκουριά κατατρώγει τον σίδηρο, έτσι και ο φθονερός κατατρώγεται από τη ζήλια και το φθόνο του (Αντισθένης)

Ζήλου τόν ἐσθλόν ἄνδρα καί τόν σώφρονα: να ζηλεύεις τον έντιμο και μυαλωμένο άνθρωπο και να επιδιώκεις να του μοιάσεις (Μένανδρος)
Σωφροσύνη ἐστίν ἡδονῶν καί ἐπιθυμιῶν ἐγκράτεια: σωφροσύνη είναι η εγκράτεια και η κυριαρχία στις ηδονές και στις διάφορες επιθυμίες (Πλάτων)
Ἄπληστον τό διά παντός κέρδους: το κέρδος που επιδιώκεται με κάθε τρόπο είναι αχόρταγο. (Πιττακός ο Μυτιληναίος) 
Ἄνδρας τό κέρδος πολλάκις διώλεσε: η μεγάλη επιθυμία και δίψα για το κέρδος πολλές φορές κατέστρεψε τους ανθρώπους (Σοφοκλέους, Αντιγόνη)
...Μηδ' αὐθαδίαν εὐβουλίας ἀμείνον' ἡγήσῃ ποτέ: μην πιστέψεις και μην θεωρήσεις ποτέ σου ότι η ισχυρογνωμοσύνη είναι ανώτερη και καλύτερη από την ορθή και σωστή σκέψη (Αισχύλος, Προμηθέας Δεσμώτης, στίχος 1035)
Σιγᾶν τήν ἀλήθειαν χρυσόν ἐστι θάπτειν: το να κρύβει κάποιος την αλήθεια και να μην μιλά, όταν πρέπει γι' αυτήν, είναι σαν να θάβει χρυσό (Πυθαγόρας) 
Παντός καλοῦ κτήματος πόνος προηγεῖται ὁ κατ' ἐγκράτειαν: πριν από κάθε καλό επίτευγμα προηγείται κοπιαστική εργασία και άσκηση που τη συνοδεύει απαραίτητα η εγκράτεια (Πυθαγόρας)
Πρέπει ο κάθε άνθρωπος, αφού θεωρήσει την εγκράτεια ως στερεή βάση της αρετής, αυτήν να χαράζει πρώτη αρετή στην ψυχή του (Ξενοφών)
Μηδέν σοι ἐν βίῳ πραχθείη ὅ φόβον παρέξει σοι εἰ γνωσθήσεται τῷ πλησίον: μην πράξεις τίποτε στη ζωή σου που θα σου δημιουργήσει φόβο μήπως το μάθει ο πλησίον σου (Επίκουρος)
Χάριν λαβών μέμνησο: Να το θυμάσαι όταν σε ευεργετούν, δηλαδή να σκέφτεσαι τις ευεργεσίες που σου προσφέρουν(Αρχαίο ελληνικό ρητό). Και τότε η ευγνωμοσύνη σου θα είναι πάντα μεγάλη, γιατί θα την τροφοδοτεί καθημερινά η "καλή μνήμη". 
Τό εὖ ζῆν ἐστι κοινωνικῶς ζῆν καί φιλικῶς καί σωφρόνως καί δικαίως: Η ευζωία σημαίνει να ζει κανείς μαζί με τους άλλους συνανθρώπους του με φιλία και αγάπη, με σύνεση και φρόνηση, αλλά και με δικαιοσύνη. (Πλούταρχος) 
Ἡ παρρησία σπουδήν ἐχέτω καί ἦθος: το θάρρος της γνώμης πρέπει να το διακρίνει η σοβαρότητα και το ήθος (Πλούταρχος) 
Όταν βλέπουμε κάποιον να είναι αχάριστος προς τους γονείς του, κανείς δεν θα πιστέψει ότι και όταν κάποιος τον ευεργετήσει, θα του αναγνωρίσει την ευεργεσία (Ξενοφώντος, Απομνημονεύματα)
Ἡ μήτηρ πέφυκεν καί ἀδικουμένη ὑπό τῶν ἑαυτῆς παίδων ἀνέχεσθαι: η μητέρα είναι από τη φύση της πλασμένη κι όταν ακόμη αδικείται από τα παιδιά της να υπομένει και να ανέχεται την αδικία (Λυσίας)
Ο χρήσιμ' εἰδώς οὐχ ὁ πολλ' εἰδώς σοφός: σοφός δεν είναι αυτός που γνωρίζει πολλά αλλά ανώφελα, αλλά αυτός που γνωρίζει χρήσιμα πράγματα (Αισχύλος)
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δέ τέχνη μακρά, ὁ δέ καιρός ὀξύς, ἡ δέ πεῖρα σφαλερή, ἡ δέ κρίσις χαλεπή: η ζωή είναι σύντομη, η σπουδή της Ιατρικής μακροχρόνια, η περίσταση επείγει, η δε πείρα του γιατρού σφάλλει, η γνωμάτευσή του (κρίση του) για τον ασθενή δύσκολη. (Ιπποκράτης) 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 




2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλησπερα Κυρια Ανθη Μπορει Να Μην Γραφουμε Συχνα Αλλα Ειμαστε Παντα Εδω Και Διαβαζουμε Ολες Της Αναρτησης Σου. Ευχομαστε Ο Καλος Θεουλης Και Η Παναγια Να Σας Εχει Παντα Καλα.
Ευχομαστε Καλη Ευδομαδα Σε Ολο Τον Κοσμο Να Εχετε Υγεια Και Να Μην Λετε Ψεματα Γιατι Καποια Μερα Θα Βγουν Ολα Στην Επιφανεια.
((Αθανασια Και Χρυσα))

ΑΝΘΗ είπε...

Αθανασία και Χρύσα,

Καλησπάερα και σας ευχαριστώ πολύ που διαβάζετε τις σκέψεις μου ή ό, τι δημοσιεύω στο ιστολόγιό μου. Αντεύχομαι με αγάπη να πορεύεστε ευλογημένα στον πνευματικό σας αγώνα. Καλή εβδομάδα και από μένα!
ΥΓ: Το ψέμα είναι ο προάγγελος του κακού. Μακριά πάντα!

Related Posts with Thumbnails