Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ελλάδα: κράτος, ιστορία και πολιτισμός



Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου, το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! (Σέλεϊ)

Είναι σπουδαίο να κατάγεσαι από την Ελλάδα, τη χώρα που έδωσε το φως στον κόσμο (Βίκτωρ Ουγκώ)
Εάν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σου δεν έχεις τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε ζεις σε ένα σπίτι χωρίς φως (Τζορτζ Μπέρναρντ Σο)
Ἑλλάς ἐμή νεότης τε φίλη, καί ὅσα πέπασμαι καί δέμας, ὡς Χριστῷ εἴξατε προφρονέως: Ελλάδα μου αγαπημένη, όπου πέρασα τη νεότητά μου και όσα με συγκροτούν και σώμα μου σας αγαπώ, διότι προθύμως δοθήκατε στον Χριστό (Γρηγορίου Θεολόγου, Ἔπη εἰς ἑαυτόν)

Λαοί οι οποίοι λησμονούν το παρελθόν τους είναι υποχρεωμένοι να το ζήσουν και μάλιστα κατά τρόπο οδυνηρό (Φιλόσοφος Σανταγιάνα)
Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτείται (Αντρέ Μαλρό)
Τίποτε δε χάνεται οριστικά, παρά μόνον αν δεν υπάρχουν άνθρωποι να το θυμούνται ή πίνουν από το νερό της λήθης. (Ν. Τωμαδάκης) 
Η ιστορία εκδικείται αυτούς που την αγνοούν (Κωνσταντίνος Τσάτσος)
Δημοσθένης ὁ ῥήτωρ ἔφη, πόλεως εἶναι ψυχήν τούς νόμους. Ὥσπερ γάρ τό σῶμα στερηθέν ψυχῆς πίπτει, οὕτω καί ἡ πόλις μή ὄντων νόμων καταλύεται: Ο Δημοσθένης ο ρήτορας είπε ότι οι νόμοι είναι ψυχή της πολιτείας. Όπως το σώμα, όταν χάσει την ψυχή πεθαίνει, έτσι και η πολιτεία, όταν δεν υπάρχουν οι νόμοι διαλύεται (Αριστοτέλης)
Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται εξουσία υπόκεινται σε έπαρση και αλαζονεία τόσο μεγαλύτερη όσο ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη μπορεί να είναι η χρήση της. Κανένας άρχοντας δεν έχει εξουσία να διαπράττει αδικίες χρησιμοποιώντας τη δύναμη της εξουσίας, την οποία το αξίωμα του παρέχει. Οφείλει να ασκεί την εξουσία με δικαιοσύνη (Π. Ν Τρεμπέλα, Υπόμνημα εις το Κατά Ιωάννη, Εκδόσεις Σωτήρ)
Εγώ τουλάχιστον πιστεύω ότι η πόλις, η οποία ακμάζει ως σύνολον, ωφελεί περισσότερον τους ιδιώτας, παρά εάν, ενώ καθείς από τους πολίτας ευτυχή, εκείνη ως σύνολον αποτυγχάνη. Διότι άνθρωπος που ευδοκιμεί εις τας ιδιωτικάς του υποθέσεις, εάν η πατρίς του καταστραφή, χάνεται και αυτός μαζί της, ενώ είναι, πολύ μάλλον πιθανόν ότι θα σωθή, εάν κακοτυχή μεν ο ίδιος, η πατρίς του όμως ευτυχή.(Επιτάφιος Περικλέους, Β 60, μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου)
Εάν ο πλούτος σας ανήκει σε σας, γιατί δεν τον παίρνετε μαζί σας στον άλλο κόσμο; (Φραγκλίνος). 
Τα πλούτη στα χέρια ενός νέου είναι ό, τι το ξυράφι στα χέρια ενός μικρού παιδιού. 
Ποτέ δεν έκανα τίποτε τυχαία, ούτε καμιά από τις εφευρέσεις μου έγινε στην τύχη. Όλα τα πέτυχα με σκληρή εργασία (Παστέρ)

Αυτός που κόβει ο ίδιος ξύλα για τη φωτιά του ζεσταίνεται δυο φορές (Αγγλική παροιμία)
Ποτέ δεν αισθάνεται κανείς κόπο για ό, τι εκτελεί με προθυμία (Αγγλική παροιμία)
Στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σας ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες (Ουίνστον Τσόρτσιλ) 
Πρέπει να ταξιδέψω κατά το πλάγιασμα της βροχής,
να ξεπεράσω τις δυσκολίες που θαμπώνουν τον ουρανό μου...
σε σκοτεινές πλαγιές με κρυμμένους κινδύνους,
με άτομα που παραφυλάνε, περιμένοντας τη στιγμή που, θα κάνω το λάθος...


για να πέσουν επάνω μου και  
σαν θηρία να με κατασπαράξουν,
αφού δεν τους έχει απομείνει τίποτα πια που να αξίζει,
έχουν απολέσει κάθε φύλλο αγνότητας... και δεν φαίνεται να υπάρχει
καμία ελπίδα για αυτούς.
Πρέπει να κρατήσω τη ζωή μου...
Γεώργιος Σεφέρης



Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 
Δημιουργικό και χαρούμενο μήνα Οκτώβριο! (από αύριο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails