Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Νουθεσίες Κυρίου




Μωρός ἐν γέλωτι ἀνυψοῖ φωνήν αὐτοῦ, ἀνήρ δέ πανοῦργος μόλις ἡσυχῇ μειδιάσει: ο μωρός κι ο αμόρφωτος, όταν γελάει, υψώνει δυνατά τη φωνή του. Ο έξυπνος όμως και φρόνιμος ήσυχα και μόλις θα μειδιάσει (Σοφία Σειράχ, κα', 20) 
Ὅ, τι ἄν αἰτήσητε ἐν τῷ ὀνόματί μου, τοῦτο ποιήσω: καθετί που θα ζητήσετε με προσευχή, επικαλούμενοι το όνομά μου και μένοντας σε στενή κοινωνία κι ένωση με μένα, θα το κάνω (Ιωάννη, ιδ, 13) 
Ὀλίγον μέν ὑπνοῖς, ὀλίγον δέ κάθησαι, μικρόν δέ νυστάζεις, όλίγον δέ ἐναγκαλίζῃ χερσί στήθη. Ἕως τίνος, ὀκνηρέ, κατάκεισαι; : Ἐως πότε οκνηρέ θα κάθεσαι ξαπλωμένος; Λίγη ώρα κοιμάσαι, λίγο κάθεσαι, λίγο νυστάζεις, λίγο αγκαλιάζεις τα στήθη σου με σταυρωμένα χέρια (Παροιμίες στ. 9-10)
Ἡ γάρ πολιά τότε αἰδέσιμος, ὅταν τά τῆς πολιᾶς πράττῃ· ὅταν δέ νεωτερίζῃ, τῶν νέων καταγελαστότερος ἔσται: τα λευκά μαλλιά της γεροντικής ηλικίας τότε είναι άξια σεβασμού, όταν ο γέροντας εφαρμόζει αυτά που αρμόζουν στα λευκά του μαλλιά. Όταν όμως φέρεται σαν νέος, τότε θα γίνει πιο αξιοχλεύαστος από τους νέους (Ιωάννης Χρυσόστομος)
Μή θαυμάσῃς μηδέν ὅ μή παραμένει, μή παρίδῃς ὅ μένει· μηδέ περισφίγξῃς μηδέν ὅ διαρρέει κρατούμενον: να μη θαυμάσεις τίποτε το οποίο δεν παραμένει, αλλά εξαφανίζεται, μη παραβλέψεις αυτό το οποίο παραμένει· ούτε να περισφίξεις τίποτε, που όταν το κρατάς στο χέρι σου διαρρέει και χάνεται (Γρηγόριος ο Θεολόγος)  
Ἐφ ὅσον ἐποιήσατε ἑνί τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοί ἐποιήσατε: Ό, τι εισφέρουμε για την διάδοση του Ευαγγελίου, για τη χριστιανική μόρφωση της νεολαίας, την προστασία και βοήθεια ανθρώπων που έχουν ανάγκη, πτωχών οικογενενειών, κ.λπ., προσφέρεται στον Θεό (Ματθαίου, κε, 40) 
Τῆς δέ εὐποιΐας καί κοινωνίας μή ἐπιλανθάνεσθε· τοιαύταις γάρ θυσίαις εὐαρεστεῖται ὁ Θεός: μη λησμονείτε την αγαθοεργία και την μεταδοτικότητα, με τις οποίες συμμετέχουν και οι άλλοι στα αγαθά σας. Μη λησμονείτε αυτές, διότι ο Θεός ευχαριστείται σε τέτοιες θυσίες και όχι στις θυσίες των ζώων (Προς Εβραίους, ιγ, 16) 
 photo Keefers_AnimatedLandscape2016.gifΕάν κανείς μεταξύ σας νομίζει ότι είναι θρήσκος και ευσεβής, δεν έχει όμως χαλινό και μέτρο στη γλώσσα του, αλλά εξαπατά με το ψεύτικο αυτό φρόνημα τη συνείδησή του, του ανθρώπου αυτού η θρησκεία είναι ανώφελη και άχρηστη (Ιακώβου, α΄ 26)
Ἄφες αὐτήν καί τοῦτο τό ἔτος, ἕως ὅτου σκάψω περί αὐτήν καί βάλω κόπρια κἄν μέν ποιήσῃ καρπόν· εἰ δέ μήγε, εἰς τό μέλλον ἐκκόψεις αὐτήν: παράταση ζωής σημαίνει βαθύτερη μετάνοια και πολλούς καρπούς μετανοίας (Λουκά, ιγ, 8-9) 
Τόν τραυματισθέντα οὐδέν οὕτως ὡς ἐπιείκεια θεραπεῦσαι δύναται. Ἐπιείκεια γάρ πάσης βίας δυνατωτέρα: Αυτόν ο οποίος με το να αμαρτήσει έχει τραυματιστεί πνευματικώς , τίποτε άλλο δεν μπορεί να τον θεραπεύσει καλύτερα όσο η (θεία) επιείκεια. Διότι η επιείκεια (του Θεού) είναι ισχυρότερη από κάθε βίαιο μέσο. (Ιωάννης Χρυσόστομος) 
Η θερμή ικεσία του θεραπευθέντος δαιμονισμένου να παραμείνει συνεχώς μαζί με τον μέγιστο ευεργέτη του, τον πολυεύσπλαχνο Κύριο, ήταν εκδήλωση θερμής ευγνωμοσύνης...Ας μην παραλείπουμε ποτέ να δοξάζουμε και να ευχαριστούμε τον Θεό για τα αγαθά που μας δίνει και να διακηρύττουμε όσα καλά μας έκανε (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, Εκδόσεις Σωτήρ)
Ἀγρυπνεῖτε ἐν παντὶ καιρῷ δεόμενοι: να είστε άγρυπνοι και προσεκτικοί· να προσεύχεστε κάθε ώρα και κάθε στιγμή και να παρακαλείτε τον Θεό να σας δώσει χάρη και δύναμη, ώστε να γίνετε άξιοι να ξεφύγετε από όλα όσα πρόκειται να γίνουν, χωρίς να βλαβείτε ψυχικώς και να σταθείτε άφοβοι και με θάρρος μπροστά στον Υιό του ανθρώπου (Λουκά κα, 36) 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails