Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Η επέτειος της περηφάνιας του 1940

Γιορτάζουμε και εφέτος την επέτειο της εθνικής μας περηφάνις, την 28η Οκτωβρίου 1940. Η Ελλάδα μας ταξιδεύει σε γυμνά χιονοσκέπαστα βουνά. ΟιΈλληνες μας δείχνουν τον δρόμο της λευτεριάς. Χρέος όλων μας είναι να θυμηθούμε τις μεγάλες εκείνες μέρες και τις μεγάλες νίκες των παππούδων μας υτου έπους του '40 και μάλιστα με οδηγούς αυτούς που τα βίωσαν. 

Όταν ξαφνικά μας ξύπνησαν οι σειρήνες το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, είπαμε: θα γίνει ό, τι έχει αποφασίσει η Παναγιά της Τήνου. Μας ξύπνησαν για να μας πάρουν την Ήπειρο, τα Γιάννενα, τα νησιά, για να μας ρημάξουν τον τόπο. Όμως η είδηση που έτρεχε απο στόμα σε στόμα: "πόλεμος, οι Ιταλοί εισβάλλουν¨, ήταν σαν γενική πρόσκληση σε ξεφάντωμα. Τα νέα παλικάρια τραγουδούσαν φεύγοντας, για να υπερασπιστούν τα σύνορά μας. 

Δεν είμαστε πλασμένοι για τον πόλεμο. Όμως αποφασίσαμε για την ακεραιότητα και την τιμή της πατρίδας μας, για τη λευτεριά να τα θυσιάσουμε όλα. Και τη ζωή μας αν χρειαστεί. Το αίσθημα ήταν κοινό. Τι θέλεις εχθρέ; Τα όπλα μας; Τα παιδιά μας; Τις γυναίκες μας; Τις πέτρες, τον γιαλό, τς πίκρες, τα τραγούδια μας, τα βράχια μας; Ποτέ δεν τα δίνουμε, έλα να τα πάρεις. Μολών λαβέ!

Ο Ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε γεμάτος μνήμη και ιστορία. Ο φαντάρος του '40 έκανε πεισματικότερο το πείσμα του να φράξει τον δρόμο του εχθρού. Είχε αυτό που δείχνει τους Έλληνες νικητές στο πεδίο του αγώνα. Την ζωντανή πίστη στον Παντοδύναμο Κύριο, που οπλίζει τον άνθρωπο με αστείρευτη αντοχή στον δίκαιο αγώνα, αλλπά και στην βοήθεια της Παναγίας μας, της Υπερμάχου στρατηγού του έθνους μας. 

Την 28η Οκτωβρίου του 1940 μας ξύπνησαν τα ξημερώματα, για να μας πάρουν την Ελλάδα και συνάντησαν έναν ολόκληρο λαό, που προκάλεσε τον θαυμασμό του κόσμου. Είναι ανάγκη να τιμούμε κάθε φορά που ξανάρχεται ο Οκτώβριος και να ευγνωμονούμε τα παλικάρια μαςν που θυσιάστηκαν, για να στέκεται όρθια η Ελλάδα. Μέσα στην σκοτεινιά των καιρών και την παγκόσμια αναστάτωση να στεκόμαστε στις επάλξεις και να συνεχίζουμε τον πόλεμο και την αντίσταση, όπως τότε για τη δόξα της Ελλάδας. 
(Λόγος που διάβασα στην εκκλησία στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, στις 26/10/2024)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

Αθάνατοι οι ήρωές μας! Ζήτω το έθνος!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails