Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 28ο (β μέρος-τελευταίο)

 

- Είναι το μόνο φάρμακο σ' αυτές τις περιπτώσεις η μυστηριακή ζωή. Σου μιλώ από προσωπική πείρα. Αν θέλεις να σταθείς όρθια στη μεγάλη συμφορά που σε βρήκε, το μυστικό είναι να ανοίξεις την καρδιά σου στον Θεό, Να εκκλησιάζεσαι, να εξομολογείσαι, να κοινωνάς και συγχρόνως να επισκέπτεσαι μαζί με άλλες γυναίκες της ενορίας σου, φτωχούς, πονεμένους κι αρρώστους. Αυτό θα γεμίζει τη ζωή σου και θα δώσει άλλο, σπουδαίο νόημα στην κάθε μέρα σου. Θα νιώθεις ευτυχισμένη, ακόμα κι αν είσαι φτωχή. "Όταν δείχνετε αγάπη σ' όσους έχουν ανάγκη, δείχνετε κατ' ουσίαν αυτή την αγάπη σ' Εμένα", μας είπε ο Ιησούς Χριστός. Τ' ακούς, Μαρία μου; Υπάρχει σπουδαιότερο πράγμα απ' αυτό;

- Τ' ακούω και μ' αρέσουν πολύ αυτά που μου λες. Με τον Θοδωρή όμως τι κάνουμε τώρα; Μπορείς να μου υποδείξεις κάτι;

- Αγαπούσε την Παναγία; 

- Βεβαίως! Δεν βλασφημούσε ποτέ. 

- Θα συνεννοηθώ με τον ιερέα του Νοσοκομείου να κάνουμε Ευχέλαιο ή ό, τι μας προτείνει εκείνος. 

Η Αγγελική έκανε τις σχετικές συνεννοήσεις. Έγινε για τον άρρωστο το μυστήριο του Ευχελαίου. Παραβρέθηκαν κι οι δυο φίλες της Αγγελικής, η Αγάθη κι η Βασιλική. Η μητέρα του αρρώστου, με τη βοήθεια της Αγγελικής, εξομολογήθηκε και κοινώνησε την πρώτη Κυριακή μετά το Ευχέλαιο. Ένιωθε πλέον ξεκούραστη ψυχικά, άλλος άνθρωπος. Με τις ελπίδες της στηριγμένες πια στον Θεό της αγάπης.

 Δυο φορές μάλιστα μετά το Ευχέλαιο το παιδί της χαμογέλασε, καθώς το ασπαζόταν. Είκοσι μέρες μετά την τέλεση του Ευχελαίου, η ψυχή του Θοδωρή αποχαιρέτισε τα εγκόσμια. Τον έθαψε δακρυσμένη, αλλά ήρεμη η μάνα του, με τη συμπαράσταση των τριών, πιστών γυναικών, που δεν την άφηναν ποτέ πλέον μόνη της. Η αγάπη τους μάλιστα τη συγκίνησε τόσο πολύ, ώστε σύντομα προστέθηκε κι αυτή στη συντροφιά τους. Έτρεχε μαζί τους, όπου φτωχός κι άρρωστος, όπου εγκαταλειμμένος κι ανήμπορος. και βοηθούσε με όλη της την καρδιά. Ένιωθε πλέον κι αυτή ευτυχισμένη δοξάζοντας τον Θεό. 

(Γεωργίου Γ. Ψαλτάκη, ... Κι έγινε το θαύμα, Το δράμα μιας μάνας, Αθήνα 2021, Εκδόσεις Σωτήρ).

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails