Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Φράσεις για προβληματισμό 82ο μέρος

 


Πάσχα του καλοκαιριού έχει ονομασθεί η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που γιορτάζουμε τον Αύγουστο. Βουνά και πεδιάδες και δροσερά νησιά, πολιτείες μικρές, αλλά και μεγαλύτερες, που εξαγιάζονται με τους ωραίους ιερούς ναούς της, χρωματίζουν με φως τις ημέρες αυτές της ζωής μας. Εις πείσμα των αθέων και των απίστων, η Παναγία βασιλεύει στην πατρίδα μας. Οι περισσότεροι ιεροί ναοί της Ελλάδος είναι αφιερωμένοι στην Παναγία μας (Σπουδαία σκέψη). 
Η Παναγιά η Προυσιώτισσα, μεγάλο το όνομά της καθέναν παραστέκεται κι όποιος πονάει σιμά της. Πρώτη κυρά της Ρούμελης κι Αρχόντισσα στη χάρι, κανένας δεν της ζήτησε και πήγε, χωρίς να πάρει. Λες κι είναι το χεράκι της ολούθε που μας σώνει και όποιος δεν έχει το φιλεί κι αν έχει το χρυσώνει (Αθ. Κυριαζής). 
Ο συνετός άνθρωπος θα είναι σε όλα προσεκτικός και ευλαβής, και κατά τις μέρες που επικρατούν παντός είδους αμαρτίες, θα προσέξει να μην παρασυρθεί σε κάποιο σφάλμα. Άνθρωποι οι οποίοι με σύνεση και σοβαρότητα προσέχουν τα λόγια τους, καλλιεργούν κι αυτοί τη Σοφία, και με αφθονία, σαν βροχή, εκβάλλουν από το στόμα τους αποφθέγματα, παροιμίες και λόγια σοφά (Σοφία Σειράχ ιη, 27-29). 
Η επιστήμη και η γνώση της πονηρίας και κακίας δεν είναι πραγματική σοφία. Και όπου συμβούλια και συσκέψεις αμαρτωλών, δεν υπάρχει σύνεση και φρονιμάδα. Υπάρχει πονηρή ικανότητα και ευφυία και είναι αυτή σιχαμερή ενώπιον του Θεού. Είναι άνθρωπος άμυαλος εκείνος, ο οποίος στερείται την αληθινή σοφία και σύνεση (Σοφία Σειράχ ιθ, 22-23). 
Να επιπλήξεις τον φίλο σου με επιφύλαξη, μήπως δεν έκανε το κακό για το οποίο τον παρατηρείς. Και εάν το έπραξε, να τον συμβουλεύσεις να μην το επαναλάβει. Να συνεξηγηθείς μαζί του, γιατί πολλές φορές γίνεται διαβολή και συκοφαντία και γι' αυτό να μην πιστεύεις τον καθένα(Σοφία Σειράχ ιθ, 13-15). 
Να είσαι εχέμυθος, διότι ο άλλος θα σε ακούσει και θα φυλάξει ό, τι είπες και στον κατάλληλο καιρό θα εκδηλώσει το μίσος του προς εσένα. Άκουσες κάποιον λόγο μυστικό; Ας πεθάνει μαζί σου, χωρίς να τον φανερώσεις. Να έχεις θάρρος και να μη φοβάσαι. Δεν υπάρχει κίνδυνος να σε διαρρήξει εάν δεν τον πεις... Όπως ένα βέλος καρφωμένο στον μηρό σώματος προξενεί πόνο, έτσι και το μυστικό προκαλεί στενοχώρια στην καρδιά του ανόητου (Σοφία Σειράχ ιθ, 9-12).     
Ἀπό ὁράσεως ἐπιγνωσθήσεται ἀνήρ, καί ἀπό ἀπαντήσεως προσώπου ἐπιγνωσθήσεται νοήμων. Στολισμός ἀνδρός καί γέλως ὀδόντων καί βήματα ἀνθρώπου ἀναγγέλλει τά περί αὐτοῦ: ο άνθρωπος γνωρίζεται από το βλέμμα του και από το κοίταγμά του, ο δε μυαλωμένος και έξυπνος άνθρωπος γίνεται αντιληπτός από την έκφραση του προσώπου του. Ο τρόπος με τον οποίο ντύνεται και στολίζεται ένας άνθρωπος, το θορυβώδες ή μετρημένο γέλιο του και το σεμνό ή άτακτο βάδισμά του μαρτυρούν και αναγγέλλουν τι άνθρωπος είναι (Σοφία Σειράχ ιθ, 29-30). 
Ἐρέτην χρή πρῶτα γενέσθαι πρίν πηδαλίοις ἐπιχειρεῖν. Κᾆτ΄ ἐντεῦθεν πρωρατεῦσαι καί τούς ἀνέμους διαθρῆσαι, κἆτα κυβερνῶν αὐτόν ἑαυτῷ: πρώτα πρέπει να γίνει κάποιος κωπηλάτης προτού να γίνει πηδαλιούχος, έπειτα πρωράτης ναύκληρος, λοστρόμος - ικανός να ξεχωρίζει τους ανέμους- και κατόπιν να γίνει κι αυτός κυβερνήτης (Αρχαίο ρητό). 
Μυῖαι σαπριοῦσιν σκευασίαν ἐλαἰου ἡδύσματος: οι μύγες που ψόφησαν μέσα στο μύρο το βρομίζουν (Εκκλησ. ι, 1).
Μικρό ολίσθημα είναι δυνατόν να αμαυρώσει και την πλέον "αἰγλήεσσαν φήμην", δηλαδή τον πιο φημισμένο άνθρωπο.,,, Μικροί κόκκοι σκόνης καταστρέφουν τα έπιπλα....Μια σταγόνα χολής μέσα σε ένα γεμάτο ποτήρι νερού αχρηστεύει όλο το περιεχόμενο του ποτηριού (Σπουδαίες σκέψεις). 
Προτού να μιλήσεις εξέταζε καλά τι θα πεις και προτού σε καταλάβει η αρρώστια, λάμβανε μέτρα θεραπευτικά. Αρρώστια είναι και κάθε παρεκτροπή της αχαλίνωτης γλώσσας. Προτού κριθείς από τον Θεό εξέταζε τον εαυτό σου και τότε - κατά την ώρα που θα σε επισκεφθεί, για να σε δικάσει- θα βρεις έλεος (Σοφία Σειράχ ιη, 19-20). 
Ο Χριστός είναι το κεφάλι, εμείς το σώμα. Είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξει κάποιο κενό διάστημα ανάμεσα στο κεφάλι και στο υπόλοιπο σώμα; Αυτός είναι το θεμέλιο, εμείς η οικοδομή. Ο Χριστός είναι η άμπελος εμείς τα κλήματα.... Ο Χριστός είναι ο πρωτότοκος, εμείς οι αδελφοί Του. Αυτός είναι ο κληρονόμος, εμείς οι συγκληρονόμοι. Αυτός η ζωή, εμείς οι ζωοποιούμενοι... Αυτός είναι το φως, εμείς οι φωτιζόμενοι. Όλα αυτά φανερώνουν ένωση και αδιάρρηκτο σύνδεσμο. Δεν επιτρέπουν κανένα κενό, ούτε το παραμικρό ανάμεσα σε εμάς κι Εκείνον (Ιωάννης ο Χρυσόστομος). 
Κύριε, Πάτερ, εσύ που ορίζεις και κυβερνάς τη ζωή μου, μη με εγκαταλείπεις στην ακυβερνησία των απρόσεκτων λόγων μου, μη με αφήνεις να πέφτω στα αμαρτήματα της γλώσσας. Χάριζέ μου διάνοια σκεπτόμενη που αποφασίζει συνετά. Δώσε οι λόγοι μου να είναι καρπός μελέτης βαθιάς των πραγμάτων και ώριμης απόφασης (Σπουδαία προσευχή). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 
Εύχομαι μια εποικοδομητική και συν Θεώ ευλογημένη σχολική χρονιά σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails