Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Φράσεις για προβληματισμό 62ο μέρος

Χρησιμοποίησε όποια γλώσσα θέλεις. Ποτέ όμως δεν θα καταφέρεις να πεις κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι (Σπουδαία σκέψη). 

Βουλήν γερόντων πᾶσαν εἰς πρᾶξιν λαβέ: για κάθε πράξη (δουλειά σου) πάρε τη συμβουλή των γερόντων (Σπουδαία αρχαιοελληνική σκέψη). 

Χαῖρε τοῖς ἐλἐγχουσί σε μᾶλλον ἤ τοῖς κολακεύουσιν: να χαίρεσαι όταν σε ελέγχουν κι όχι όταν σε κολακεύουν (Σπουδαία αρχαιοελληνική σκέψη). 

Ἰσχύς καί τοῖχος καί ὅπλον σοφοῦ ἡ φρόνησις: αυτό που θωρακίζει τον σοφό άνθρωπο είναι η σωστή σκέψη (Σπουδαία αρχαιοελληνική σκέψη). 

Οι Άγιοι Πατέρες, αντιμετωπίζοντας την αίρεση του Μονοφυσιτισμού, μας δίδαξαν ότι ο Κύριος είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Είναι ένα πρόσωπο, ο Θεός Λόγος, που όμως έχει δυο τέλειες φύσεις. Ορθόδοξο δόγμα και αγία ζωή είναι τα δυο ξεχωριστά γνωρίσματα του αληθινού πιστού, που τον αναδεικνύουν φως του κόσμου. 

Ἀρετή δέ κἄν τις θάνῃ, οὐκ ἀπόλλυται: δεν χάνεται η αρετή ακόμα κι αν πεθάνει κάποιος (Σπουδαία αρχαιοελληνική σκέψη). 

Ἀρχή γάρ τοῦ νικᾶν τό θαρρεῖν: αρχή της νίκης είναι το θάρρος (Πλούταρχος). 

Οὐδείς μετ' ὀργῆς άσφαλῶς βουλεύεται: κανένας δεν σκέπτεται σωστά, όταν είναι οργισμένος (Μένανδρος). 

Απελπισία, απόγνωση, αποθάρρυνση, λέξεις που πολλές φορές ακούγονται στη ζωή μας. Αφορμές πολλές από την καθημερινή σκληρή πραγματικότητα. Οτιδήποτε κι αν μας συμβαίνει, οι πιστοί Χριστιανοί οφείλουμε να διώχνουμε μακριά την απελπισία και την απόγνωση. Με την πίστη προς τον παντοδύναμο Κύριό μας και την υπακοή στο άγιο θέλημά Του να προχωρούμε με φωτεινή ελπίδα ότι κάτι καλύτερο θα φέρει ο Θεός στη ζωή μας μέσα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα (Περιοδικό Σωτήρ).

Όταν ήμουν νύφη, δεν είχα καλή πεθερά, τώρα που είμαι πεθερά δεν έχω καλή νύφη (Λαϊκή παροιμία). 

Οι άνθρωποι ας αφήσουν τις ασέβειες κι ας είναι τουλάχιστον τίμιοι άνθρωποι, αν δεν μπορούν να είναι Χριστιανοί (Πασκάλ). 

Οἱ ἀπό τῶν αἰσχρῶν κερδῶν εἰς καλάς ἀναλίσκοντες λειτουργίας, ὅμοιόν τι ποιοῦσιν τοῖς ἀπό ἱεροσυλίας θεοσεβοῦσιν: όσοι ξοδεύουν από τα αισχρά κέρδη τους σε καλές πράξεις, αγαθοεργίες, κάνουν ό, τι εκείνοι που προσφέρουν στους θεούς εκείνα που έκλεψαν από τους ναούς (Σπουδαία σκέψη). 

Η αλήθεια είναι η πιο ισχυρή θεά, αυτή που κυβερνάει τους ανθρώπους με τόση αυταρχική κυριαρχία. Γιατί, αν και πολλοί την πολεμούν και πολλές φορές το ψέμα κρύβεται έντεχνα κάτω από την αληθοφάνεια, στο τέλος πάντα αυτή θριαμβεύει, νικώντας κάθε αντίσταση (Πολύβιος). 

Τα λόγια μας, το νερό, η φωτιά και το μαχαίρι μοιάζουν κατά το εξής: και τα 4 μπορούν να οδηγήσουν, ανάλογα με τη χρήση, σε κάτι πολύ καλό ή πολύ άσχημο. Έτσι, τα λόγια μας μπορούν να παρηγορήσουν, αλλά και να θίξουν. Το νερό να μας ξεδιψάσει, αλλά και να μας πνίξει. Η φωτιά να μας ζεστάνει ή να μας κάψει. Με το μαχαίρι να κόψουμε το ψωμί, αλλά και να κοπούμε (Σπουδαία σκέψη). 

Έχε θάρρος, παιδί μου. Οι αμαρτίες σου συγχωρούνται. Σήκω επάνω, πάρε το κρεβάτι σου στον ώμο σου και πήγαινε σπίτι σου. Τα' χασαν όλοι. Και δόξασαν τον Θεό.... Δυο λέξεις: "Έχε θάρρος, παιδί μου". Μη φοβάσαι. Όλα θα πάνε καλά. Λόγο που τον λέει ο Χριστός. Ό, τι και να' ναι μην τα χάνεις. Όσο καταφεύγεις στον Χριστό με πίστη και πόθο, έχε θάρρος. Αύξησε την αγάπη, την αφοσίωση προς Αυτόν. Στηρίξου πάνω Του. Ακολούθησε τον δρόμο που σου υποδεικνύει και μη φοβάσαι. "Θάρσει, τέκνον" (Αρχιμανδρίτου Αποστόλου Τσολάκη, Μίλησέ μου Χριστέ, εκδόσεις Σωτήρ). 

Τι διδάσκει η ζωή; Να πέφτεις και πάλι να σηκώνεσαι. Να κρύβεις τις πληγές σου και όρθιος να προχωρείς. Η ζωή έχει ποιότητα, όταν έχει αξιοπρέπεια και ήθος.. Είναι μια ξαστεριά, μια μπόρα. Κάνε στη μπόρα υπομονή, στην ξαστεριά προχώρα. Η ζωή είναι τέχνη. Με τα ίδια υλικά άλλοι δημιουργούν παράδεισο κι άλλοι ανοίγουν κόλαση. Να ζεις με τους ανθρώπους σαν να σε βλέπει ο Θεός. Στη ζωή πρέπει να ετοιμάζεσαι όχι για ελαφρό φορτίο, αλλά για γερές πλάτες. Το μεγαλείο της ζωής δεν μετριέται με τη διάρκειά της, αλλά με το περιεχόμενό της.
Να βλέπεις τη ζωή σαν μια λαμπάδα που λιώνει, για να φωτίζει τους άλλους. Να μη χάνεις ποτέ το θάρρος σου. Η ελπίδα είναι το λάδι που αλείφουμε τους τροχούς της ζωής. Αν εξαφανίσουμε τις δυσκολίες από τη ζωή, θα χάσει την αγωνιστικότητά της. Στη φύση επιβιώνουν τα φυτά που έχουν ρίζες. Έτσι και στη ζωή επιβιώνουν όσοι έχουν ηθικές αξίες. Το πέρασμά σου από τη ζωή να είναι φωτεινό και δημιουργικό. Να ζεις, να αγαπάς και να προσφέρεις. Αυτό είναι το νόημα της ζωής (Σπουδαία σκέψη).
 

Για τα διάφορα θέματα της ζωής μας χρειαζόμαστε: σαφή έκθεση, νηφάλια κρίση, ήρεμη διάθεση της καρδιάς, βαθιά πίστη. 

Ο Θεός δεν αφαιρεί τα κύματα από τη ζωή μας, αλλά μας μας δίνει δύναμη να υπερπηδάνε ή να περπατάμε πάνω στα κύματα (Σπουδαία σκέψη). 

Ένα "ποτήρι" παράδειγμα αξίζει πολλές φορές περισσότερα από ένα "βαρέλι" συμβουλές (Σπουδαία σκέψη). 

Ένα από τα νοσηρά συμπτώματα της εποχής μας -της αποστατημένης από τον Θεό- είναι η ενασχόληση πολλών ανθρώπων με την αστρολογία. "Τι λένε τα άστρα για σας". Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας συμβουλεύει να μην εμπλεκόμαστε στα σατανικά σκοινιά που είναι τα άστρα και τα ζώδια. "Είμαστε δημιουργημένοι από τον Θεό, αυτεξούσιοι, ελεύθεροι και γι' αυτό κύριοι των πράξεών μας. Αν εξαρτιόμασταν από τις κινήσεις των άστρων, τότε ό, τι κάναμε, θα τα κάναμε αναγκαστικά. Ο Θεός όμως μας έπλασε ελεύθερους και γι' αυτό και υπεύθυνους των πράξεών μας (Σπουδαία παραίνεση). 

Ο θυμός είναι ένας αέρας που σβήνει το κερί της λογικής (Σπουδαία σκέψη). 

Ὅς ἄν σκανδαλίσῃ ἕνα τῶν μικρῶν τούτων τῶν πιστευόντων εἰς ἐμέ, καλόν ἐστιν αὐτῷ εἰ περίκειται λίθος μυλικός περί τόν τράχηλον αὐτοῦ καί βέβληται εἰς τήν θάλασσαν: σε εκείνον που τυχόν θα βλάψει πνευματικώς έναν από τους ταπεινούς αυτούς και απλούς ανθρώπους που πιστεύουν σε μένα, του είναι καλύτερο και συμφερότερο να κρεμάσει γύρω από τον λαιμό του μια μυλόπετρα και να ριχθεί στην ανοιχτή θάλασσα. Διότι τον άνθρωπο αυτόν τον περιμένει ασυγκρίτως μεγαλύτερη τιμωρία (Μάρκου θ, 42). 

Προσέξτε, μη μάθει κανείς το θαύμα που σας έκανα! Ήταν τυφλοί κι οι δυο τους. Τους είχε συναντήσει στον δρόμο ο Κύριος, καθώς περπατούσε. -Πιστεύετε ότι μπορώ να σας θεραπεύσω; -Ναι, Κύριε, του απαντούν εκείνοι. -Ε, τότε ας γίνει σύμφωνα με την πίστη σας. Συγχρόνως ακουμπά με τα δάχτυλά Του τα μάτια τους. Την ίδια στιγμή τα μάτια τους άνοιξαν. Όσο μεγαλύτερη πίστη έχει κάποιος, τόσο περισσότερο θέλει να κρύβεται. Οι Άγιοι είναι δυσεύρετοι, γιατί κρύβονται. Όχι στους μάταιους επαίνους και τα πρόσκαιρα χειροκροτήματα των ανθρώπων (Αρχιμ. Αποστόλου Τσολάκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, εκδόσεις Σωτήρ). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails