Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Φράσεις για προβληματισμό 54ο μέρος

Σ' αυτή την αποστατημένη εποχή, ο καθένας μας αναμετριέται τώρα με τις ευθύνες του. Καλείται σε τέτοιους καιρούς χαλεπούς  να μένει ασυμβίβαστος. Μέσα σ' έναν κόσμο συμβιβασμένο με το ψεύδος, να δώσει τη μαρτυρία του. Σε καιρούς πανθρησκειακής πλάνης και γενικής αποστασίας να ομολογεί με παρρησία ότι ο Ιησούς Χριστός είναι η μόνη αλήθεια, ο μόνος αληθινός Θεός, η ζωή, το φως και η μόνη ελπίδα του κόσμου (Σπουδαία σκέψη). 

Γνώρισε τον εαυτό σου πριν ρωτήσεις για τους άλλους.... Από τα σφάλματα των άλλων ο φρόνιμος άνθρωπος διορθώνει τα δικά του....Μέτρα τα έξοδά σου κατά το εισόδημά σου κι έτσι ζεις ευτυχισμένος κι από τον κόσμο παινεμένος... (Σπουδαίες σκέψεις). 

Αν μπορεί κανείς να μ' επικρίνει και να μου δείξει ότι δεν σκέπτομαι καλά ή δεν ενεργώ όπως πρέπει, με χαρά θα αλλάξω γνώμη. Γιατί αναζητώ την αλήθεια, που απ' αυτήν ποτέ κανείς δεν ζημιώθηκε, ενώ ζημιώνεται όποιος επιμένει στην εσφαλμένη γνώμη του (Μάρκος Αυρήλιος). 

Τίποτε ωραιότερο, τίποτε πιο λαμπρό από το φως της αλήθειας (Κικέρων). 

Το μειονέκτημα της ευγενικής καρδιάς είναι η ευπιστία (Ιουστίνος). 

Τα πονηρά κέρδη αποφέρουν μικρές χαρές και μεγάλες λύπες (Ιουστίνος). 

Η ζωή είναι ο πρόλογος στο βιβλίο της αιωνιότητας (Ιουστίνος). 

Οι νέοι είναι σαν τα φυτά. Από τους πρώτους τους καρπούς ξέρουμε τι πρέπει να περιμένουμε από αυτούς στο μέλλον (Δημόφιλος). 

Όπως εκείνος ο οποίος σπέρνει τους αγρούς, δεν στενοχωριέται και αν ακόμη αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες -διότι προσβλέπει στα κατάμεστα αθέατα σπαρτά- έτσι δεν πρέπει να στενοχωρείται και εκείνος που μαστίζεται από τις θλίψεις· θα έρθει ο θερισμός και η πνευματική ωφέλεια (Περιοδικό Σωτήρ, αρ. τεύχους 2170/1.2.2018). 

Το να απορρίπτεις τον άλλον και να θέλεις να τον καταδικάσεις, να τον εξαφανίσεις από τον ορίζοντά σου, γιατί πιστεύει στον Θεό και ακολουθεί τα προστάγματά Του, εφόσον είναι διαφορετικός και η ζωή του τον ελέγχει, αυτό είναι ρατσισμός. Και δυστυχώς αυτός ο ρατσισμός εμφανίζεται στις μέρες μας (Περιοδικό Σωτήρ). 

Το κρασί  βγάζει έξω όσα είναι κρυμμένα στην άβυσσο της ψυχής (Ερατοσθένης). 

Μην ελέγχεις τους κακούς, για να μη σε μισήσουν. Έλεγχε τον συνετό άνθρωπο και θα σε αγαπήσει. Δίνε στον σοφό αφορμή διορθώσεως και θα γίνει σοφότερος και τελειότερος. Γνώριζε στον ενάρετο τις ελλείψεις του χαρακτήρα του και θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να δέχεται τις υποδείξεις και συμβουλές (Παροιμίες, θ, 8-9). 

Ας μην προφασιζόμαστε ότι η φτώχεια και ο πλούτος, η υγεία και η αρρώστια ή τα διάφορα ευχάριστα ή  δυσάρεστα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας, μας εμποδίζουν στην αρετή. Ό, τι και να μας συμβαίνει, στα χέρια μας μεταβάλλονται σε αποτελεσματικά και πανίσχυρα όπλα, δεξιά και αριστερά. Καθίστανται χρήσιμα όργανα και μέσα για απόκτηση αρετών και για τον αγιασμό της ψυχής μας (Περιοδικό Σωτήρ).  

Η επιστήμη μας, η τέχνη, η φιλολογία, η φιλοσοφία, η ηθική, η πολιτική, η στρατηγική, η διπλωματία, το ναυτικό και το διεθνές δίκαιο, όλα αυτά είναι καταγωγής ελληνικής...Αιωνίως η πρόοδος θα έγκειται στην ανάπτυξη εκείνων, τα οποία συνέλαβε το Ελληνικό Πνεύμα (Ρενάν). 

Το χελιδόνι μας καθιέρωσε την ωραία εποχή. Και οι λόγοι του σοφού την ηρεμία της ψυχής ......Ο νους των σοφών, όπως το χρυσάφι, έχει μεγάλο βάρος (Δημόφιλος). 

"Καί ἱμάτιον οὐκ ἐνεδιδύσκετο καί ἐν οἰκἰᾳ οὐκ ἔμενεν (Λουκά η, 27-39)". Αθλιότητα. Ο δαιμονισμένος, όσο ήταν κάτω από την κατοχή του σατανά, ούτε ρούχο είχε πάνω του ούτε στο σπίτι έμενε. Ξεντυμένος και έξω συνεχώς. Μήπως βλέπεις κάποια αναλογία με σήμερα; Αντιθέτως, πώς έγινε ο άνθρωπος κοντά στον Χριστό; Συμμαζεύτηκε, σωφρονίστηκε, έβαλε ρούχα, γύρισε σπίτι του. Βρήκε τον φυσιολογικό ρυθμό στη ζωή του. Το συμπέρασμα φανερό(Αρχιμ. Αποστ. Τσολάκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, εκδόσεις Σωτήρ) . 

Ο πιστός Χριστιανός δεν εκδαπανά όλο τον χρόνο του για τα καθημερινά. Διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο και για την ενασχόληση με τα πνευματικά. Εφαρμόζει το "σχολάσατε καί γνῶτε ὅτι ἐγώ εἰμι ὁ Θεός (Ψαλμός με΄ (45) 11)". Διακόψτε κάθε βιοτική μέριμνα και απερίσπαστοι, με ήρεμο νου, προσέξτε και μάθετε ότι Εγώ είμαι ο Θεός που κρατώ στα χέρια μου και διευθύνω τα πάντα. Για να φθάσουμε στη γνώση του Θεού, χρειάζεται να ησυχάζουμε από τα εγκόσμια και να αφοσιωνόμαστε απερίσπαστοι στα πνευματικά (Περιοδικό Σωτήρ). 

Κανένας, ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τον Θεό, επειδή θέλησε να γίνει καλύτερος! Κανένας, ποτέ δεν έφυγε από την εκκλησία, επειδή δυσκολευόταν να κατανοήσει το πιστεύω της! Τότε γιατί φεύγει; Απλά, γιατί ο νόμος του θεού τον "στενεύει" (Λυχνία). 

Ο Κύριος διαβεβαιώνει πάνω από τον Σταυρό Του ότι η ψυχή μας αξίζει περισσότερο από όλο τον κόσμο. Εκείνος τη δημιούργησε και Εκείνος σταυρώθηκε για τη σωτηρία της. Να μας φωτίζει ο Κύριος, ώστε να συνειδητοποιήσουμε την ανυπολόγιστη αξία της και να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τη σωτηρία της. "Σταυρέ τοῦ Χριστοῦ σκέπε, φρούρει, φύλαττε πάντας ἡμᾶς τῇ δυνάμει σου" (Περιοδικό Σωτήρ). 

Υπάρχει και ο "άλλος κόσμος". Δεν είναι μόνο ο κόσμος της γης. Είναι κι ο κόσμος του ουρανού. Όσο έχουμε καιρό, όσο ζούμε τη σύντομη ζωή μας πάνω στη γη, ας ακούσουμε τον θεόπνευστο λόγο της Αγίας Γραφής, που μας καλεί να μετανοούμε για τις αμαρτίες μας και να εργαζόμαστε την αρετή (Περιοδικό Σωτήρ). 

Ας το επαναλάβουμε κι ας το βάλουμε βαθιά στην καρδιά μας. Η μόνη ασφαλής και αδιάψευστη ελπίδα μας είναι ο Ιησούς Χριστός. Αυτός είναι η απόλυτη αλήθεια και η υπακοή στο θέλημά Του είναι ο μοναδικός και ασφαλής δρόμος, για να χαρούμε τη ζωή μας και να φτάσουμε στον ουρανό (Σπουδαία σκέψη). 

Το κορυφαίο άθλημα. Αγαπάτε τους εχθρούς σας και να τους ευεργετείτε και να τους δανείζετε, χωρίς να περιμένετε τίποτε για ανταπόδοση. Οι πολλοί αγαπούν αυτούς που τους αγαπούν. Ο Χριστός θέλει από τους δικούς Του να ξεχωρίζουν από τους άλλους... να πετάνε στις ουράνιες σφαίρες, όπως οι αετοί ελεύθεροι, μεγαλοπρεπείς, δυνατοί! Σκέψου, για παράδειγμα, τι μεγαλείο είναι να πεις επαινετικά λόγια για κάποιον που σε κατηγόρησε. Για κάποιον που σου έκανε κακό, εσύ να βρεις τρόπο να τον ευεργετήσεις, χωρίς, ενδεχομένως, να καταλάβει ότι εσύ τον ευεργέτησες. Είναι κορυφαίο άθλημα (η αγάπη). (Αρχιμ. Αποστ. Τσολάκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, σελ. 82-83). 

Και σήμερα έχουμε μια εκστρατεία τρομοκρατίας εναντίον των χριστιανών και της Εκκλησίας. Με τη βία, με την απειλή, με πλάγια ή μετωπική επίθεση επιτίθενται οι δυνάμεις του σκότους, για να πνίξουν τις φωνές της αλήθειας που είναι το ιερό Ευαγγέλιο και η Ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Οι πιστοί χριστιανοί να μην πτοούμαστε. Να αντιτάξουμε τον δημιουργικό διάλογο και τη θεάρεστη και αγία ζωή μας. Το φως δεν έχει ανάγκη από βία, για να επιβληθεί. Ο Χριστός είναι ο ήλιος που φωτίζει (Περιοδικό Σωτήρ). 

Ζωή χωρίς Χριστό δεν είναι ζωή. Πάει, τέλειωσε. Αν δεν βλέπεις τον Χριστό σε όλα σου τα έργα και τις σκέψεις, είσαι χωρίς Χριστό. Όταν βρεις τον χριστό, δεν θέλεις τίποτε άλλο, ησυχάζεις. Γίνεσαι άλλος άνθρωπος. Ζεις παντού, όπου υπάρχει ο Χριστός. Έχεις τη χάρη και μπορείς να τα υποφέρεις όλα για τον Χριστό. Όταν έλθει ο Χριστός στην καρδιά σου, η ζωή αλλάζει. Όταν μπει ο Χριστός στην καρδιά, τα πάθη εξαφανίζονται (Όσιος Πορφύριος). 

Αληθινή χριστιανική ζωή δεν είναι να θέλουμε τον Θεό υπηρέτη της εγωιστικής ευτυχίας μας, αλλά πραγματικό Κύριο της ζωής μας. Να τον αγαπάμε τον Θεό όχι μόνο για το δώρο που μας δίνει, αλλά να Του δώσουμε την καρδιά μας. Να γίνει ο Θεός το μόνο αγαθό μας, όντως ο Κύριός μας, ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας (Σπουδαία σκέψη). 

Να αγαπήσουμε τον Λόγο του Θεού και να τον μελετούμε ημέρα και νύχτα, για να γλυκαίνεται η ψυχή μας, να ωφελούμαστε πνευματικά και να ευφραινόμαστε. Τα λόγια του Θεού είναι πιο γλυκά κι από το κηρόμελο "ἐπιθυμητά ὑπέρ χρυσίον καί λίθον τιμίον πολύν καί γλυκύτερα ὑπέρ μέλι καί κηρίον (Ψαλμός ιη (18) 11" (Περιοδικό Σωτήρ). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



1 σχόλιο:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

❤Ειχα πολύ καιρό να περάσω απο την αγαπημένη μπλοκογειτονιά μας.Ειδα φως και είπα ν αφησω ευχες για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία στο σπιτικο σου.❤

Related Posts with Thumbnails