Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

28η Οκτωβρίου 1940: Δοξασμένη εορτή για κάθε Έλληνα!

  

28 Οκτωβρίου 1940: ημέρα δόξας και τιμής για κάθε Έλληνα. 

Σήμερα, 80 χρόνια μετά, μέσα στους δύσκολους καιρούς και τον αποπροσανατολισμό από ό, τι εθνικό και ιερό, ας υψώσουμε το ανάστημα της ψυχής μας, για να τιμήσουμε τη νίκη του πνεύματος των Ελλήνων. 

Το έπος του ΄40 το έγραψαν οι πρόγονοί μας στην οροσειρά της Πίνδου, μετά τη βροντή του ΟΧΙ στην Ιταλική πρόκληση. Οκτώ εκατομμύρια λόγχες εναντίον της μικρής φιλειρηνικής Ελλάδας. Ήταν παράλογο αυτό που επιχειρούσαν οι Έλληνες, να αντισταθούν!!!! Ομόφωνος όμως ο λαός, χωρίς επιστημονικές στατιστικές, βγήκε στη μάχη. 

Όλα τα έθνη με έκπληξη και θάμβος βλέπουν το ξεσήκωμα των Ελλήνων που έχουν σύστοιχη την ελευθερία με την ψυχἠ τους. Τόλμησαν να τα βάλουν με τον Γολιάθ, τη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή της εποχής εκείνης, που σάρωνε στο διάβα της τα πάντα. Το ορθόδοξο Ελληνικό έθνος πολέμησε για την τιμή, τη δόξα και την ελευθερία. Γιατί οι πολεμιστές του '40 είχαν ιδιαίτερο χάρισμα και δώρο από τον Θεό. 

Αν αφήναμε τις χορδές της ψυχής μας να ακούσουν τους προγόνους θα μας έλεγαν: "Εμείς αγωνισθήκαμε μέχρις εσχάτων υπέρ βωμών και εστιών, για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Ο αγώνας δύσκολος, ο αντίπαλος ισχυρός, ο στρατός τους αμέτρητος, καλογυμνασμένος, χορτάτος, καλοντυμένος και σιδηρόφρακτος σε γη, θάλασσα και αέρα. Εμείς πάντα λίγοι και μόνοι, με φτωχό οπλισμό και τον ανήλεο χειμώνα στα κακοτράχαλα βουνά, να θερίζει περισσότερο από τις σφαίρες των Ιταλών. 

Κι όμως! Ταπεινώσαμε τις αξιώσεις δυο αυτοκρατοριών: της Ιταλίας και της Γερμανίας. Πώς μπορέσαμε; Πώς αντέξαμε; Απορούμε και απορείτε. Δεν ήμασταν ούτε θαυματοποιοί, ούτε υπεράνθρωποι. Δεν ήμασταν άγιοι. Δεν θέλαμε τον πόλεμο, μας επιβλήθηκε. Όσοι όμως πήγαμε τότε στον πόλεμο, είχαμε λεβεντιά και φιλότιμο. Προτάξαμε στο πλήθος και τον εξοπλισμό του εχθρού, το όπλο της ψυχής. Παραμερίσαμε πάθη και μικρότητες. 

Νέοι, μεροκαματιάρηδες, αγρότες, εργάτες, φοιτητές, γραφιάδες και λόγιοι, άνθρωποι της τέχνης, και πίσω απ' αυτούς ο άμαχος λαός. Γέροι, γυναίκες και παιδιά γίναμε όλοι ένα. Ζούσαμε το "εμείς" και όπου ξεχώριζε ένας, ήταν οδοδείκτης στην αρετή και στη θυσία. Ήμασταν τότε οι Έλληνες, μεγαλωμένοι με ιδανικά και ακράδαντη πίστη στη Θεία επέμβαση. Είδαμε και θαύματα στο μέτωπο. Η Παναγιά ζωντανή μπροστά μας. 

Είχαμε χρέος απέναντι στους προγόνους μας που προηγήθηκαν στη θυσία, και σε σας όλους: τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Με αυτές τις πνευματικές δυνάμεις δημιουργήσαμε αυτή τη μεγαλειώδη εποποιΐα και αφήσαμε έκπληκτο όλο τον κόσμο, ακόμα και τους εχθρούς μας. Εσείς, τώρα, είστε οι γνήσιοι θεματοφύλακες των πνευματικών αξιών, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Διατηρήστε το φρόνημα του ΕΜΕΙΣ και αγωνιστείτε για μια Ελλάδα πάντα φωτοδότρα". 

Ας ακούσουμε τη φωνή των προγόνων μας......Τους αξίζει! 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Αθάνατοι οι ήρωές μας δια των πρεσβειών του μεγαλομάρτυρος Δημητρίου! 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails