Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Οικογένεια: ένας ανεκτίμητος θησαυρός




Όλοι μας ανήκουμε σε μια οικογένεια. Με αυτήν μεγαλώσαμε, περάσαμε και περνάμε τις ωραιότερες  και σημαντικότερες στιγμές της ζωής μας. Είναι κάτι το οποίο έχουμε συνηθίσει και αγαπήσει. Μπορεί κάποιες φορές να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά μας είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους. 
Η οικογένεια δεν μας προσφέρει μόνο στέγη, τροφή και ασφάλεια, πράγματα χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να ζήσουμε, αλλά και αγάπη, περιποίηση και φροντίδα. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουμε άνετα την αγάπη που μας δείχνουν οι γονείς μας. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά για μια οικογένεια. 
Ένα άλλο κομμάτι για το οποίο είναι υπεύθυνη, είναι η σωστή αγωγή των παιδιών. Από μικρά παιδιά βλέπουμε και παρατηρούμε κάθε μέρα την οικογένειά μας. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά οι γονείς να μας φέρονται πολύ σωστά, για να παίρνουμε παράδειγμα απ' αυτούς. Όλα αυτά είναι αναντικατάστατα στοιχεία που μας προσφέρει η οικογένεια μας. 
Όμως ακόμα και τα παιδιά προσφέρουν αρκετά σε μια οικογένεια. Όταν για παράδειγμα ένα ζευγάρι γίνονται γονείς, καταλαβαίνουν πως από εκείνη τη στιγμή είναι υπεύθυνοι για το παιδί τους. Αυτό τους ωριμάζει, τους κάνει και νιώθουν ανεξάρτητοι και σημαντικοί. Βέβαια, όπως και για τα παιδιά, η παρουσία ενός παιδιού στο σπίτι είναι πολύ ευχάριστη για τους γονείς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. 
Μια σωστή οικογένεια παίζει επίσης πολύ σπουδαίο ρόλο στην κοινωνία. Όχι μόνο πρακτικά, αλλά και ψυχικά. Τα μέλη της ξέρουν τι σημαίνει ήθος, αφού γνωρίζουν πώς να φέρονται στους άλλους και γι' αυτό δεν έχουν προβλήματα με τους συμπολίτες τους. Αντιθέτως, ένα παιδί που δεν έχει καλή συμπεριφορά, θα έχει προβλήματα με τους υπόλοιπους ανθρώπους. 
Οικογένεια σημαίνει και κοινωνικοποίηση, μεταβίβαση στοιχείων της παράδοσης ή αξιών, αλλά και αναζήτηση τρόπων οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος. Η γονική μέριμνα φροντίζει να ανατρέφει σωστά τα παιδιά, ώστε εκείνα να αποτελούν πηγή χαράς, στήριγμα ελπίδων, αλλά και σκοπό της ζωής των γονέων. 
Θεωρώ πως η οικογένεια είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μας. Είναι η φωλιά που αγκαλιάζει τις σκέψεις μας και τα προβλήματά μας. Είναι η αγκαλιά της αγάπης, στην οποία προστρέχουμε για κάθε μας ανάγκη. 
Είναι το λιμάνι μας, καθώς αγκυροβολούμε με ασφάλεια στους κόλπους της. Νιώθουμε την αγάπη που προσφέρεται από το κάθε μέλος της, συμπορευόμαστε σε κάθε δύσκολη στιγμή, χαιρόμαστε με τις χαρές της. Έτσι, πρέπει να την σεβόμαστε, να την αγαπάμε και να την προστατεύουμε από όποιον προσπαθεί να την πληγώσει. 
(Μαθητικές σκέψεις)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails