Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Η απειλητική λαίλαπα του φανατισμούΠαρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα το τελευταίο διάστημα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων των ακραίων φανατικών ισλαμιστών και βεβαίως καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε τέτοιο φαινόμενο απ' όπου κι αν προέρχεται. 
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη συνεδρία της στις 13 Ιανουαρίου, εξ' αφορμής των πρόσφατων τρομοκρατιών ενεργειών αποτρόπαιης βίας με τη στυγνή δολοφονία συνανθρώπων μας σε συνοικία του Παρισιού από ακραίους ισλαμιστές τρομοκράτες, αφενός καταδίκασε απερίφραστα κάθε μορφή βίας και αφετέρου κάθε αμφισβήτησης της ιερότητας των θρησκευτικών συμβόλων και πεποιθήσεων, οποθενδήποτε αυτή προέρχεται. 
Πολλοί ηγέτες, μέσα από μια συμβολική πορεία ενότητος στη Γαλλία, συνόδευσαν εκατομμύρια ανθρώπων, καταδικάζοντας τα φαινόμενα ρατσισμού και φανατισμού. Δεν γνωρίζετε όμως κατά πόσο οι πορείες αυτές μπορούν πλέον να βοηθήσουν ή μήπως είναι αργά, αφού αυτές οι καταστάσεις αφέθηκαν ανεξέλεγκτες για τους γνωστούς ή άγνωστους λόγους. 
Ο φανατισμός απ' όπου κι αν προέρχεται είναι ό, τι χειρότερο για μια ανθρώπινη κοινωνία, διότι είναι τυφλός, είναι άδικος, είναι δουλεία της ανθρώπινης ψυχής, αφού περιορίζει τον άνθρωπο σε στενά και και απαίσια εγωιστικά τείχη. Είναι μίσος, είναι σκοτάδι και πυροδοτεί καταστάσεις οι οποίες μειώνουν ή καλύτερα εξευτελίζουν την ανθρώπινη υπόσταση και προσωπικότητα. 
Σ' αυτόν οφείλονται πόλεμοι, αίματα, καταστροφές και οδύνες που αμαύρωσαν την ανθρώπινη πορεία μέσα στου χρόνου τη ροή. Συμφέρει τους ''εμπόρους'' των ιδεών και τους γυρολόγους των αμαρτωλών συμφερόντων να δημιουργούν εσωτερικές πολώσεις στους άλλους, να τους υπνωτίζουν χωρίς αναισθητικό και να τους κάνουν πιόνια τους, ώστε ελέγχοντας πλήρως την προσωπικότητά τους, να τους κατευθύνουν ως αγέλες αλόγων όντων, είτε μέσα από ''θρησκευτικές'' ομάδες, σχήματα και ποικίλες αιρέσεις που εκφράζονται με ακραίες εκδηλώσεις θρησκευτικού φονταμενταλισμού είτε μέσα από τον τυφλό πολιτικό κομματισμό και άλλες παρόμοιες καταστάσεις. 
Μόνο μέσα στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία ο άνθρωπος ζει ελεύθερα, έξω από μισαλλοδοξίες και στενοκέφαλες αντιλήψεις, αφού η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία, αλλά η αλήθεια η αποκεκαλυμμένη από τον Θεό, Αλήθεια, αδελφοί μου, υπάρχει ωραιότερο κήρυγμα από το "ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν...";
Όποιος υπηρέτησε ή υπηρετεί το πνεύμα του φανατισμού μόνο στην Εκκλησία δεν μπορεί να ανήκει, έστω και αν ισχυρίζεται ότι είναι μέλος της. Η Ευρώπη, μακρυνθείσα από το πνεύμα εν Χριστώ ελευθερίας και αρνηθείσα τις πνευματικές της ρίζες, έπεσε από το φως στο σκοτάδι και ευρίσκεται πλέον προ απροόπτων καταστάσεων, αφού η ίδια υπόθαλψε ανά τους αιώνες ένα τέτοιο πνεύμα. 
Λυπούμεθα για όσα συμβαίνουν παγκοσμίως εξαιτίας των θρησκευτικών και άλλων φανατισμών, αλλά φοβούμεθα ότι έρχονται και χειρότερα, αφού πλέον ''πάντα ανατέτραπται και συγκέχυται και αρετής ίχνος ουδαμού"(ιερός Χρυσόστομος). 
Φαίνεται ότι τα πολιτικά σχήματα παγκοσμίως δεν μπορούν πλέον να σταματήσουν τον ρουν των φανατικών, οι οποίοι δυστυχώς καθ' ημέραν βυθίζουν την ανθρωπότητα στον θρήνο και στην οδύνη. 
Καλόν είναι το μήνυμα το οποίο εδόθη με την πορεία των ηγετών και εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γαλλία, όμως αυτό δεν αρκεί. Η Ευρώπη πρέπει να βρει τον εαυτό της και τις ρίζες της ενότητάς της. Όσο η Ευρώπη θα αρνείται τις πνευματικές της ρίζες και θα απεμπολεί τη χριστιανική της ταυτότητα, υιοθετώντας δόγματα "γέλωτος άξια", ως θα έλεγε ο Ιερός Δαμασκηνός, θα αποσυντίθεται. 

(Ο φανατισμός είναι η φρικτή λαίλαπα που απειλεί όλη την ανθρωπότητα, άρθρο του μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Εφημερίδα Δημοκρατία, 17/1/2015)


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails