Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Η εκπαίδευση ως διαβατήριο ζωής




Σήμερα η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική, αφού όχι μόνο όλοι την επιθυμούν, αλλά και είναι απαραίτητη, αφού ο κάθε άνθρωπος τη χρειάζεται. Παρόλα αυτά σε πολλούς δεν παρέχονται ούτε τα βασικά εφόδια κι έτσι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα στη ζωή τους. 
Έχοντας μια στοιχειώδη μόρφωση, ο άνθρωπος μπορεί να διευκολυνθεί, ώστε να πάρει σύνθετες ή πολύ δύσκολες αποφάσεις ζωής, καθώς έτσι έχει το πλεονέκτημα να εκτιμά, να επεξεργάζεται και να αξιολογεί τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του ή όσα τον προβληματίζουν. 
Η βασική εκπαίδευση χαρακτηρίζεται έτσι διαβατήριο ζωής, γιατί όσα μας προσφέρει είναι ανεκτίμητα, εφόσον αποτελεί το πρώτο βήμα μόρφωσης του νέου ανθρώπου, ο οποίος διψάει για γνώσεις. 
Όσο μαθαίνουμε, τόσο εμφυτεύουμε χρήσιμες πληροφορίες, ώστε αργότερα εκείνες να μας βοηθήσουν να ανοίξουμε τα φτερά μας, αλλά και τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Χωρίς αυτό το διαβατήριο, οι πόρτες του μέλλοντος μένουν κλειστές, καθώς δεν δίνεται στον άνθρωπο η δυνατότητα να ανακαλύψει τα μυστικά της ζωής.
Εάν στερούμαστε τη στοιχειώδη εκπαίδευση, δεν έχουμε βιογραφικό γνώσεων, αφού είναι ελλιπής η σταθερότητα στα γνωστικά μας εφόδια. Μέσα από τη σχολική εμπειρία εξάλλου αποκτούμε γνώσεις, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και προετοιμαζόμαστε, για να αντιμετωπίσουμε όποια κοινωνικά προβλήματα. Με τη βασική εκπαίδευση κερδίζουμε τουλάχιστον τα προς το ζην κι έτσι αποκτούμε σιγουριά για το μέλλον μας.
Μάλιστα στις μέρες μας οι κοινωνικές απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές και η βασική εκπαίδευση δεν αρκεί, για να εξασφαλίσουμε την άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου. Χωρίς τη βασική εκπαίδευση δεν γίνεται να επικοινωνήσουμε με τους γύρω μας, κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο δικαίωμα του ανθρώπου. Εφόσον η γραφή και η ανάγνωση αποτελούν καθημερινότητα, όποιος δεν γνωρίζει αυτά, θεωρείται τυφλός. 
Άλλωστε, η ζωή του ανθρώπου θυμίζει μια πυραμίδα: στην αρχή βάζεις γερές βάσεις και ύστερα προσπαθείς να φτάσεις μέχρι την κορυφή. Αντίθετα, όλα θα καταρρεύσουν, αν τα θεμέλια δεν είναι γερά. Μόνο μια στέρεη πνευματική βάση στηρίζεται σε οικοδομικά γερά θεμέλια, ώστε να αναζητήσει πρότυπα και αξίες, αυξάνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής.
                            (Μαθητικές σκέψεις) 


Καλή επιτυχία σε όλα τα νιάτα που δίνουν Εξετάσεις και κυρίως Πανελλαδικές! 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails