Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Καιροί χαλεποί



Στην εποχή μας εφαρμόζονται πέρα ως πέρα τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: "Τοῦτο δέ γίγνωσκε ὅτι ἐν ἐσχάταις ἡμέραις ἐνστήσονται καιροί χαλεποί (Τιμοθ. Β', γ, 1)". Βέβαια δύσκολοι καιροί υπήρχαν πάντοτε στην ανθρωπότητα. Η ιστορία της είναι γεμάτη από καιρούς δύσκολους και κρίσιμους. 
Αλλά στην εποχή μας το κακό έχει παραγίνει. Η ανθρωπότης έχασε τον προσανατολισμό της, έχασε τον σκοπό και τον προορισμό της. Ο αιώνας μας είναι σημαδεμένος με δυο παγκοσμίους πολέμους που τσάκισαν την ανθρωπότητα. Οι εμφύλιοι σπαραγμοί, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που πέρασαν, άφησαν τη σφραγίδα τους πάνω στο σώμα της κοινωνίας. Συσσωρευμένα προβλήματα καθιστούν προβληματική τη συνεργασία των ανθρώπων μεταξύ τους. Δεν υπάρχει διέξοδος, δεν υπάρχει επαφή μεταξύ των Εθνών. 
Χαλεποί καιροί υπάρχουν μέσα στην κοινωνία, μια κοινωνία που αρνήθηκε τον Θεό και όλες τις πνευματικές αξίες. Μια κοινωνία που θεοποίησε τον εαυτόν της και έστησε ψεύτικα είδωλα και τα προσκυνεί. Μια κοινωνία που θέλησε να στηρίξει το οικοδόμημά της πάνω στην άμμο της αρνήσεως και του υλισμού, καθώς τώρα βλέπει να τρίζουν τα θεμέλιά της, αφού απλώνονται παντού ερείπια και ναυάγια. 
Μια κοινωνία αποτυχημένη που στηρίζεται σε δεκανίκια ψεύτικων επιτυχιών. Μια κοινωνία που ταξιδεύει στη Σελήνη και στο διάστημα ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας όμως πίσω της άταφα κορμιά αθώων παιδιών που πεθαίνουν από την πείνα. Μια κοινωνία που καυχάται για τη δημοκρατία της, ενώ μέσα στα σπλάχνα της καλλιεργούνται οι έμποροι των ναρκωτικών και των όπλων, για να θανατώνονται οι νέοι και να αργοπεθαίνουν αθώα γυναικόπαιδα. Καμαρώστε άπιστοι και υλισταί την κοινωνία γεμάτη δάκρυα και πόνο. Αυτός ήταν ο στόχος σας, αυτός ήταν ο σκοπός σας. 
Χαλεποί καιροί στην οικογένεια. Πού είναι η ευλογημένη οικογένεια των πατεράδων μας; Μια οικογένεια που τη διέκρινε η ενότητα των μελών της, η αγάπη και ο σεβασμός, η κατανόηση και η υπακοή. Σήμερα η οικογένεια διεσπάσθη, ο άνεμος της αρνήσεως πέρασε και τη σάρωσε. Η οικογένεια κατήντησε ξενοδοχείο ύπνου και φαγητού. Τα μέλη της ομιλούν συνεχώς για δικαιώματα, αλλά ποτέ για υποχρεώσεις. 
Έσβησε η αγάπη και ο σεβασμός των συζύγων, η ψυχρότης, οι διαπληκτισμοί παίρνουν και δίνουν. Οι νέοι μας ύψωσαν τη σημαία της ανταρσίας μέσα στην οικογένεια. Η οικογένεια από λιμάνι σωτηρίας έγινε πέλαγος ναυαγίων. Τα διαζύγια αυξάνουν συνεχώς στην εποχή μας, οι γάμοι διαλύονται, οι παράνομες συμβιώσεις παίρνουν και δίνουν καθημερινώς. Η πορνεία και η μοιχεία θεωρούνται νόμιμες. Η τεκνογονία θεωρείται πολυτέλεια στον καιρό μας. Περισσότερο ενδιαφέρον έχουν τα σκυλιά και οι γάτες παρά τα παιδιά. Η οικογένεια έχασε τον σκοπό της, έχασε τον προσανατολισμό της. 
Χαλεποί καιροί στην εκπαίδευση. Ποιος από τους μεγαλυτέρους δεν έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από το σχολείο που φοίτησε, από δασκάλους και καθηγητές, από συμμαθητές; Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα στα σχολεία επικρατεί ο τραμπουκισμός, η ασέβεια, ο κομματισμός, ο συνδικαλισμός, οι καταλήψεις, οι απεργίες καθηγητών και μαθητών. 
Και όλα αυτά διότι η άθεος εκπαίδευση αγωνίσθηκε χρόνια ολόκληρα να βγάλει τον Θεό από τα σχολεία. Άθεοι εκπαιδευτικοί έριξαν τον σπόρο της αθεΐας στις αγνές ψυχές των νέων και έσπειραν και τριβόλια στις καρδιές τους, μια και τώρα θερίζουμε τους καρπούς τους. Νέοι, βλαστάρια της κοινωνίας, αργοπεθαίνουν βάζοντας βόμβες στα κοινωνικά θεμέλια, για να εκδικηθούν μια κοινωνία που τους άδειασε ό, τι καλό τους έδωσε ο Θεός, ενώ παράλληλα οι ψυχές τους γέμισαν με λάσπη και βούρκο.
Αυτή είναι η εικόνα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε. Μια κοινωνία ζούγκλας, που το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, αφού στο τέλος δεν θα μείνει κανένας. Αλλά παρ' όλα αυτά υπάρχει ελπίδα, υπάρχει διέξοδος, υπάρχει σωτηρία. Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή μας και πάλι στις ρίζες μας. Επιστροφή στον Θεό, στην Εκκλησία Του. Τότε μεγαλούργησε το Έθνος μας, τότε έγραψε τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας του, όταν συνέδεσε την πορεία του με την πίστη και τον Θεό. 
Είναι ανάγκη και πάλι η κοινωνία μας να μπολιαστεί με τα νάματα του Ευαγγελίου και της πίστεως, η οικογένεια να αποκτήσει την ιερότητα που της έδωσε ο Χριστός. Παράλληλα, πρέπει οι νέοι μας να βρουν τα ιδανικά τους στο πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και των Αγίων Του, να ακολουθήσουν όχι είδωλα νεκρά του παρελθόντος, αλλά του ζώντος και αληθινού Θεού. Μόνο τότε η κοινωνία και ο κόσμος θα αλλάξουν, θα βρουν το δρόμο τους, τη σωστή πορεία τους και οι νέοι μας θα γίνουν οι πρόδρομοι για ένα καλύτερο αύριο. Ας το θελήσουμε, ας το δοκιμάσουμε πριν να είναι να πολύ αργά. Είναι καιρός να αγκαλιάσουμε τις δυο μεγάλες αξίες, τον Χριστό και την Ελλάδα. (Π.Π., "Απολύτρωσις", Ορθόδοξα μηνύματα, κείμενο σε διασκευή)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails