Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Η αγάπη του Χριστού




Εἶπεν ἄφρων ἐν καρδία αὐτοῦ· οὐκ ἔστι Θεός (Ψαλμός 13, στίχος 1) 
Εγώ δεν έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου άνθρωπο με υγιές λογικό, που να αρνείται την ύπαρξη του Θεού. (Μίλικαν, Φυσικός επιστήμονας-ερευνητής)
Ο νεότερος υιός διεκδικεί αρχικά την περιουσία που ο ίδιος δεν δημιούργησε, για να φτάσει στην πιο ανελέητη ασυδοσία της ελευθερίας του, να εξομοιωθεί με τους χοίρους, δηλαδή να γίνει δούλος των παθών του. 
Τον πρεσβύτερο γιο η "ελευθερία" του τον οδηγεί στον φθόνο και στη σύγκρουση με τον πατέρα του. Ο εγωισμός του δεν του επιτρέπει να αποκαλέσει τον επιστρέψαντα "άσωτο", αδελφό του. Απέναντι σ' αυτά ο πατέρας τους παραμένει πατέρας, που τους αγαπά με τέλεια αγάπη! (Σκέψεις ιεράρχη) 
Μόνο ο φιλάνθρωπος Θεός μπορεί, έχει τη δύναμη να σηκώσει από τον βούρκο της αμαρτίας τον άνθρωπο, χωρίς να του ζητήσει αντάλλαγμα. Μόνο ο Θεός της συγγνώμης και του ελέους με την αληθινή Του αγάπη μπορεί να εξουδετερώσει την αμαρτία και να ελκύσει τον αμαρτωλό. Ο Θεός, επειδή είναι μακρόθυμος δίνει την ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο να επιστρέψει και να ζήσει πραγματικά με μια προϋπόθεση: αυτή της μετανοίας. Γιατί έτσι ανοίγει η θύρα διάπλατα, για να μας υποδεχθεί ο Πατέρας μας και να γευθούμε την πατρική στοργή. (Λόγια αρχ. Καλλίνικου Β. Νικολάου)
Έχει μεγάλη σημασία για την πορεία της ζωής μας να κατανοήσουμε ότι ουσιαστικά στον κόσμο τούτο βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Επομένως δεν νοείται να ξενοιάζουμε και να ζούμε ανέμελοι και αδιάφοροι. Οφείλουμε να είμαστε άγρυπνοι, να μην παραχωρούμε είτε από αμέλεια είτε από επιπολαιότητα είτε από φόβο τόπο στον διάβολο. Αν, έστω και στοιχειωδώς μείνουμε πιστοί στον Κύριο και δεν κάνουμε υποχωρήσεις, ο διάβολος δεν πρόκειται να μας κάνει κακό ποτέ. Η παντοδύναμη χάρη του Θεού θα σκεπάζει προστατευτικά και εμάς και το σπίτι μας και θα μας οδηγεί με ασφάλεια στο δρόμο της σωτηρίας. Μή δίδοτε τόπον τῷ διαβόλῳ (Εφεσίους, δ, 27)
Ο Κύριος μας βεβαιώνει ότι κάθε καλό που κάνουμε στους άλλους ανθρώπους ή που παραλείπουμε να το κάνουμε, είναι το ίδιο σαν να το κάνουμε ή να μην το κάνουμε σ' Αυτόν τον Ίδιο. Ας μην παραλείπουμε να βοηθούμε τους πτωχούς, ασθενείς και πάσχοντες. Όλοι αυτοί είναι αδελφοί του Χριστού μας. (Κυριακοδρόμιο, τόμος 1ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Κοιλάδα κλαυθμώνος είναι αυτή εδώ η ζωή μας. Με πόνο, με ασθένειες, με δάκρυα. Και είναι πλήθος τα δακρυσμένα μάτια δίπλα μας. Μάτια πονεμένα αδελφών μας, που δίνουν τον αγώνα τους, για να μην βαρυγνωμήσουν, αλλά να υπομείνουν καρτερικά και με πίστη τη δοκιμασία τους. Σ' αυτόν τον αγώνα, τον πόλεμο, καλούμαστε να βοηθήσουμε κι εμείς, χρησιμοποιώντας το παντοδύναμο όπλο τη προσευχής. Είναι χρέος αγάπης αυτό και προσφέρει μεγάλη βοήθεια στους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας. "Εὔχεσθε ὑπέρ ἀλλήλων, ὅπως ἰαθῆτε(Ιακ. ε, 16)."
Ἐγὼ πατήρ, ἐγὼ ἀδελφός, ἐγὼ Νυμφίος, ἐγὼ οἰκία, ἐγὼ τροφεύς, ἐγὼ ἱμάτιον, ἐγὼ ῥίζα, ἐγὼ θεμέλιος. Πᾶν ὅπερ ἂν θέλῃς ἐγώ. Μηδενὸς ἐν χρείᾳ καταστῇς. Ἐγὼ δουλεύσω. Ἦλθον γὰρ διακονῆσαι, οὐ διακονηθῆναι. Ἐγὼ καὶ φίλος καὶ ξένος καὶ κεφαλὴ καὶ ἀδελφὸς καὶ μήτηρ. Πάντα ἐγώ· μόνον οἰκείως ἔχε πρὸς ἐμέ. Ἐγὼ πένης διὰ σέ, καὶ ἀλήτης διὰ σέ, ἐπὶ τοῦ Σταυροῦ διὰ σέ, ἐπὶ τάφου διὰ σέ, ἄνω ὑπὲρ σοῦ ἐντυγχάνω τῷ Πατρί, κάτω ὑπὲρ σοῦ πρεσβευτὴς παραγέγονα παρὰ τοῦ Πατρός. Πάντα μοι σὺ καὶ ἀδελφὸς καὶ συγκληρονόμος καὶ φίλος καὶ μέλος. Τί πλέον θέλεις; τί τόν φιλοῦντα ἀποστρέφῃ; τί τῷ κόσμῳ κάμνεις; τί εἰς πίθον ἀντλεῖς τετρημένον; Τοῦτο γάρ ἐστιν εἰς τὸν παρόντα βίον πονεῖσθαι. Τί εἰς πῦρ ξαίνεις; τί τῷ ἀέρι πυκτεύεις; τί εἰκῆ τρέχεις; Οὐχὶ ἑκάστη τέχνη τέλος ἔχει; Παντί που δῆλον. Δεῖξόν μοι καὶ σὺ τῆς σπουδῆς τῆς βιωτικῆς τὸ τέλος: 
Ἐγὼ εἶμαι πατέρας, ἐγὼ ἀδελφός, ἐγὼ νυμφίος, ἐγὼ οἰκία, ἐγὼ τροφή, ἐγὼ ἔνδυμα, ἐγὼ ρίζα, ἐγὼ θεμέλιον, κάθε τι τὸ ὁποῖον θέλεις ἐγώ· νὰ μὴν ἔχεις ἀνάγκην ἀπὸ τίποτε. Ἐγὼ καὶ θὰ σὲ ὑπηρετήσω· διότι ᾖλθα νὰ ὑπηρετήσω, ὄχι νὰ ὑπηρετηθῶ. Ἐγὼ εἶμαι καὶ φίλος, καὶ μέλος τοῦ σώματος καὶ κεφαλὴ καὶ ἀδελφός, καὶ ἀδελφὴ καὶ μητέρα, ὅλα ἐγώ· ἀρκεῖ νὰ διάκεισαι φιλικὰ πρὸς ἐμέ. 
Ἐγὼ ἔγινα πτωχὸς διὰ σέ· ἔγινα καὶ ἐπαίτης διὰ σέ·  ἀνέβηκα ἐπάνω εἰς τὸν Σταυρὸν διὰ σέ· ἐτάφην διὰ σέ· εἰς τὸν οὐρανὸν ἄνω διὰ σὲ παρακαλῶ τὸν Πατέρα· κάτω εἰς τὴν γῆν ἐστάλην ἀπὸ τὸν Πατέρα ὡς μεσολαβητὴς διὰ σέ. Ὅλα δι᾿ ἐμὲ εἶσαι σύ· καὶ ἀδελφὸς καὶ συγκληρονόμος καὶ φίλος καὶ μέλος τοῦ σώματος. Τί περισσότερον θέλεις; Διατὶ ἀποστρέφεσαι αὐτὸν ποὺ σὲ ἀγαπᾷ; Διατὶ κοπιάζεις διὰ τὸν κόσμο; Διατὶ ἀντλεῖς νερὸ μὲ τρυπημένο πιθάρι; Διότι αὐτὸ σημαίνει νὰ καταπονῆσαι εἰς τὴν ζωὴν αὐτήν. Διατὶ λαναρίζεις τὴν φωτιά; Διατὶ πυγμαχεῖς εἰς τὸν ἀέρα; Διατὶ τρέχεις ἄδικα; Κάθε τέχνη δὲν ἔχει καὶ ἕνα σκοπόν; Εἰς τὸν καθένα εἶναι ὁπωσδήποτε φανερόν. Δεῖξε μου καὶ σὺ τὸν σκοπὸν τῆς σπουδῆς εἰς τὴν ζωήν. [Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, ἀπόσπασμα ἐκ τῆς οστ´ (76) ὁμιλίας αὐτοῦ εἰς τὸ κατὰ Ματθαῖον Εὐαγγέλιον 24,16-31, μιλώντας για την αγάπη του Χριστού, κείμενο διασωθέν στην ιερά Μονή μεγίστης Λαύρας Αγίου όρους]
Η αγάπη του Χριστού είναι η αγάπη του Χριστιανού. Σύμφωνα με το Μικρό προσευχητάρι, ο Χριστιανός οφείλει: να διορθώνει όποιον αμάρτησε, να διδάσκει εκείνον που δεν ξέρει, να συμβουλεύει με όμορφο τρόπο όποιον έχει απορία, να προσεύχεται για τη σωτηρία του πλησίον, να παρηγορεί όποιον λυπάται, να υπομένει όσους τον υβρίζουν και να συγχωρεί από τα σφάλματά τους όσους είναι ένοχοι. 
Να πλησιάσουμε με συντριβή και μετάνοια τον Σωτήρα Χριστό και να Τον ικετεύσουμε. Θα ακούσει Εκείνος τη δέησή μας και θα ανταποκριθεί στην παράκλησή μας. Μαζί με τη συγχώρηση των αμαρτιών μας θα μας δώσει και όλα όσα είναι χρήσιμα και απαραίτητα για τη διαβίωσή μας με υγεία, ειρήνη και χαρά. (Κυριακοδρόμιο, τόμος 1ος, εκδόσεις ο Σωτήρ) 
Κύριε των Δυνάμεων, μεθ' ἡμῶν γενοῦ· ἄλλον γάρ ἐκτός σου βοηθόν ἐν θλίψεσιν οὐκ ἔχομεν. Κύριε τῶν Δυνάμεων, ἐλέησον ἡμᾶς: Κύριε, (άρχοντα) όλων των δυνάμεων, μείνε μαζί μας, γιατί δεν έχουμε κανέναν άλλο συμπαραστάτη και βοηθό στις θλίψεις μας εκτός από Σένα. Άρχοντα του κόσμου, ελέησέ μας (Τροπάριον)
Ενόσω ζω και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω πάντοτε, ιδίως δε κατά τας πανεκλάμπρους ταύτας ημέρας, να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστόν μου, να περιγράφω μετ' ἐρωτος την φύσιν και να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη. (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης) 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!  

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ανθη μου καλησπερα καλη ευδομαδα και σε σενα..πολυ ωραιο μου αρεσε και τα αλλα μου αρεσανε, παντα περναο απο τη σεληδα σου..καλο βραδυ να εχεις εσυ και ολλος ο κοσμος με την αγαπη μας (αθανασια!!!κωστας)

ΑΝΘΗ είπε...

Αθανασία, Κώστα και καλή μου Χρυσαυγή (είμαι σίγουρη ότι είσαι παρούσα!,

Καλή εβδομάδα και καλησπέρα σας... Δυστυχώς λόγω της επικείμενης μετακόμισης δεν προλαβαίνω να γράφω περισσότερο... Σας ευχαριστώ πολύ για τα ευγενικά σας λόγια και την αγάπη σας! Σας στέλνω τα φιλιά και την αγάπη μου!

Καλό βράδυ!

Related Posts with Thumbnails