Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Πασχαλινές οδοί και σοφά αγγέλματα



Κυριακή του Πάσχα! Η πρώτη, η μεγίστη, η κυρία, η λαμπροτέρα και ενδοξοτέρα ημέρα και πανήγυρις και εορτή της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως και ζωής. Αυτή είναι η ημέρα της νίκης, του θριάμβου, του αιωνίου φωτός, της αμετρήτου χαράς και αγαλλιάσεως! (Κυριακοδρόμιο, τόμος 1ος, εκδόσεις Σωτήρ)


Το φως του Αναστάντος ανοίγει δρόμους νέους στη ζωή των ανθρώπων, φωτίζει πρόσωπα και λαούς και τα οδηγεί να γνωρίσουν «την δύναμιν της αναστάσεως»(Φιλιππ. Γ, 10) και να συνδεθούν με τον Φωτοδότη και Νικητή του θανάτου. Τους ικανώνει να ζουν ζωή αγία και φωτεινή, με στόχο την ολοφώτεινη Βασιλεία των ουρανών. (Ο Σωτήρ)

Εργάζεται ο πανάγαθος Θεός το έργο της προνοίας Του για τον κόσμο και για τον κάθε άνθρωπο χωριστά με αγάπη. «Ὁ Θεός ἀγάπη ἐστίν» (Α΄ Ιωάννου, δ, 8). Η αγάπη Του η άπειρη, η ανέκφραστη, η απερινόητη κινεί τα πάντα. Ζητεί και από εμάς «νά ἀγαπῶμεν ἀλλήλους καθώς ἠγάπησεν ἡμᾶς» (Ιωάννη ιγ, 34). Όπως Εκείνος αγαπά, έτσι και εμείς να αγαπάμε. (Σκέψεις ιεράρχη)

Μας χάρισε ο Θεός τον πλούτον; Έχομε χρέος να τρώγωμε και να πίνωμε το αρκετό μας, τα ρουχαλάκια μας τα αρκετά και τα επίλοιπα να τα ξοδιάζωμε εις τους πτωχούς για την ψυχή μας. Και δεν μας έδωκε ο Θεός τον πλούτον δια να πολυτρώγωμεν και να κάνωμεν πολύτιμα φορέματα και παλάτια υψηλά, να χορεύουν τα ποντίκια αύριο και οι πτωχοί να αποθαίνουν από την πείνα. Αυτό είναι το χρέος μας, αδελφοί μου, έτσι το εξεύρετε. Από την σήμερον και ύστερα έτσι να κάμνετε, αν θέλετε να σωθείτε. (Άγιος Κοσμάς Αιτωλός)
Η πίστη έχει μεγαλύτερη αξία, ισχυρότερη βεβαιότητα από τις αισθήσεις μας. Πίστευε στον λόγο του Θεού και τη μαρτυρία των Αποστόλων. Πίστευε αδίστακτα, ανεπιφύλακτα, μες όλη σου την ψυχή. Αυτή η ζωντανή και θερμή πίστη, αυτή θα σε σώσει. … «Μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες» (Κυριακοδρόμιο, τόμος 1ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Τὶ ζητεῖτε τόν ζῶντα μετὰ τῶν νεκρῶν; Οὐκ ἐστιν ὧδε, ἀλλ’ ἠγέρθη (λουκ κδ, 5-6): Είναι σημείο των καιρών το πόσο οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν κάθε ψέμα και παραμύθι παρά στο κήρυγμα της Εκκλησίας για την Ανάσταση του Χριστού. Ψάχνουν και βρίσκουν τάφους με ονόματα παρόμοια με την οικογένεια, υποτίθεται, του Χριστού, για να αποδείξουν ως πραγματικά τα παραμύθια της αρρωστημένης φαντασίας τους. Όμως για μας η Ανάσταση του Κυρίου είναι η πιο μεγάλη αλήθεια της ζωή μας. Και αυτήν ακριβώς την Ανάσταση θα την κηρύξουμε με ζήλο και φλόγα δυνατή στην αποστατημένη εποχή μας. Χριστός ανέστη, αδελφοί! (Σκέψεις ιεράρχη)

Να διδάσκεις χωρίς να το δείχνεις. Να πείθεις χωρίς να πιέζεις. Να οδηγείς χωρίς να σπρώχνεις.
Ο Σατανάς δεν σπρώχνει απότομα στην καταστροφή. Απλώς ελκύει.
Ο φιλάργυρος μοιάζει με υποζύγιο φορτωμένο με χρυσάφι που τρώει άχυρα.
Ο θυμός είναι ένα ξίφος που μας το έδωσε ο Θεός, έλεγε ο αββάς Μακάριος, για να το βυθίζουμε στο στήθος του Σατανά. Να θυμώνουμε με τις μεθοδίες και τα τεχνάσματά του. Είναι θυμός εναντίον του Εχθρού. Πολλοί όμως το ξίφος αυτό το στρέφουν εναντίον αδύναμων συνανθρώπων τους. Και με τις εκρήξεις του θυμού τους αυτούς μεν τους πληγώνουν, αυτοί δε αυτοτραυματίζονται. Κάθε λεπτό που είσαι θυμωμένος, έλεγε ένας σοφός, χάνεις εξήντα δευτερόλεπτα ευτυχίας. Ο θυμός είναι ο άνεμος που σβήνει το κερί της λογικής.
Όποιος αισθάνεται τον χριστιανικό βίο βαρύ, αυτό οφείλεται στο ότι τον ζει κατά το ήμισυ.
Η ανάμνηση μιας περασμένης δόξας μπορεί να φωτίσει τη σκοτεινότερη φυλακή και να ελαφρύνει τη μεγαλύτερη δυστυχία.
Ο ίδιος που φέρει ένα πλοίο στο λιμάνι μπορεί να ρίξει το άλλο στους βράχους.
Να σκέφτεσαι είναι εύκολο, να δρας είναι δύσκολο. Να δρας σύμφωνα με τη σκέψη σου είναι ό, τι πιο δύσκολο υπάρχει.
Η χαρά είναι κάτι που όσο προσπαθείς να το δίνεις στους άλλους τόσο περισσότερο το απολαμβάνεις ο ίδιος.
Ταπείνωσον σφόδρα τήν ψυχήν σου. (Σοφία Σειράχ, 7, 17)
Ἐν ἔργῳ καί λόγῳ τίμα τόν πατέρα σου. (Σοφία Σειράχ, 3, 8)
Γίνεσθε οὖν οίκτίρμονες, καθώς καί ὁ πατήρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστί (Λουκά, 6, 36).

Πιστός ὁ λόγος καί πάσης ἀποδοχῆς ἄξιος, ὅτι Χριστός Ἰησοῦς ἦλθεν εἰς τόν κόσμον ἁμαρτωλούς σῶσαι, ὧν πρῶτος εἰμί ἐγώ (Α' Τιμόθεον, 1, 15)
Δόξαν σοφοί κληρονομήσουσιν, οἱ δέ ἀσεβεῖς ὕψωσαν ἀτιμίαν (Παροιμίαι, 3,35)
 (Το Άγγελμα)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails