Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η μνήμη της Κυριακής της Ορθοδοξίας



Το περιεχόμενο της Κυριακής της Ορθοδοξίας είναι η πανηγυρική διακήρυξη της πίστεώς μας στον Κύριό μας Ιησούν Χριστόν, τον μόνο αληθινό Θεό. Η ενθουσιώδης ομολογία, πως ο Ιησούς Χριστός είναι ο Μεσσίας, που θα σώσει τον κόσμο, αποτελεί και την διήκουσα έννοια της ευαγγελικής περικοπής, που διαβάζεται στη θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας. 
Μέσα στην Εκκλησία απολαμβάνουμε την χάρη Του και ετοιμάζουμε τη σωτηρία μας. Όλα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας και την παράδοσή της μιλούν για τον Χριστό, γι’ αυτό και ο αληθινός Χριστιανός παντού οφείλει να βλέπει τον Χριστό. Κι αν μια άλλη σύγχρονη εικονομαχία, δηλαδή η εκκοσμίκευση, προσπαθεί να επηρεάσει την Εκκλησία για να την μετατρέψει σε κόσμο μέσα από τον πανθρησκειακό συγκρητισμό, τον οικουμενισμό, την παγκοσμιοποίηση και τη νέα τάξη πραγμάτων, εμείς θα ομολογούμεν Χριστόν.  
Θα ομολογούμε το φρόνημα των Ορθοδόξων Ελλήνων, όπως ακριβώς το διακήρυτταν και οι ηρωικοί πολεμιστές του 1821, λέγοντας: «Η υπέρ της πατρίδος μας αγάπη, ο υπέρ Χριστού έρως και η σταθερά μας τελευταία απόφασις του να ζήσωμεν Χριστιανοί ελεύθεροι, ει δε μη να χαθώμεν».
Εορτάζουμε σήμερα την ιερά μνήμη όλων όσοι αγωνίσθηκαν για την Αλήθεια και θυσιάσθηκαν για τον Χριστόν. Εορτάζουμε τους Μάρτυρες, τους Ομολογητές, τους Ήρωες της πίστεως όλων των εποχών, που συνθέτουν το σώμα της Εκκλησίας του Χριστού, Αυτής που είναι στρατευμένη στη γη και Αυτής που θριαμβεύει στον ουρανό.
Εορτάζουμε την παρουσία των ψυχών τους κάτω από τον υπερουράνιο θυσιαστήριο, απ’ όπου, σύμφωνα με την αποκαλυπτική όραση του Ιωάννου (βλ. Αποκάλυψη, ς΄7), πλημμυρισμένοι στο μαρτυρικό τους αίμα, εναγωνίως μας περιμένουν και δέονται για την αίσια έκβαση του αγώνος της ορθόδοξης χριστιανικής βιοτής μας. 
Όλοι τους συντροφεύουν την ορθόδοξη χριστιανική πορεία μας, ώστε να μην απελπιζόμαστε στις πονηρές ημέρες που ζούμε, εν μέσω κρίσεων στη ζωή και την πατρίδα μας. Ιδιαιτέρως σήμερα επ’ ουδενί λόγω δεν πρέπει να χάσουμε την πίστη μας στον Χριστό, τον αρχηγόν της ζωής, το θάρρος και την ελπίδα μας σ’ Εκείνον, που μας είπε: «Εγώ είμαι για εσάς η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (βλ. Ιω. ιδ΄ 6). 
Θα προχωρήσουμε κρατώντας το αισιόδοξο κήρυγμα που με δύο μόνο λέξεις μας λέει τα πάντα: «Ευρήκαμεν τον Χριστόν». Εμείς, οι Έλληνες Ορθόδοξοι, ας μη ξεχνάμε ποτέ ότι ευρήκαμεν τον Χριστόν, ευρήκαμεν τον Σωτήρα της ψυχής μας, την αιώνια Λύτρωσή μας! 
Ο Ορθόδοξος Χριστιανός αγωνιστής απαιτείται καθημερινά να δίνει την ομολογία της πίστεως, να ορθοδοξεί, να ορθοτηρεί, να είναι γνήσια και αυθεντική εικόνα του Χριστού. Και στον αγώνα της ζωής μας, όσο δύσκολος κι αν υπάρχει, ας έχουμε υπ’ όψιν μας και τον άγιον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο οποίος μας ενθαρρύνει λέγοντας: «Προχωρούμε δια της στενής οδού και με θάρρος και με φόβο. 
Με φόβο εξαιτίας των γκρεμών, που υπάρχουν εκατέρρωθεν του δρόμου της ζωής μας. Με θάρρος διότι προηγείται και μας συνοδεύει ο Χριστός. Κοίταξε προς τα πίσω και θα δεις τον Χριστό να πεθαίνει για εσένα, κοίταξε μπροστά σου και θα δεις τον Χριστό να έρχεται για σένα» (βλ. Ομιλία κστ΄ Εις το κατά Ματθαίον, PG 57, 340). Εύχομαι η γήινη πορεία μας να είναι ουρανόδρομη, αγωνιστική και νικηφόρα.
(Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας, κ. Ευσεβίου, Η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η ιερή μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την αλήθεια, Εφημερίδα Δημοκρατία, Σάββατο 8/3/2014)
Ο θεσμός των ιερών εικόνων εκφράζει ουσιαστικώς και παραστατικώς τον θείον και τον ανθρώπινον, τον εγκόσμιον άμα και τον υπερκόσμιον χαρακτήρα της υποστάσεως της Ορθοδόξου εκκλησίας, διό και συνιστά το πλέον βασικόν εξωτερικόν γνώρισμα αυτής. Διά τούτο ακριβώς και η επέτειος της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων του έτους 843 δια των αποφάσεων της Ζ' Οικουμενικής συνόδου, ονομάζεται εορτή της Ορθοδοξίας και πανηγυρίζεται μεγαλοπρεπώς την πρώτην Κυριακήν των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την αποκαλουμένην ούτω "Κυριακή της Ορθοδοξίας". (Καθηγητή Μάρκου Α. Σιώτου, Ιστορία και θεολογία των ιερών εικόνων)
Προνόμιο, τιμή και ευθύνη όλων μας είναι η διάδοση του λόγου του Θεού. Ευθύνη, διότι είμαστε ευεργετημένοι ως μέλη της αγίας Εκκλησίας του Χριστού. Τιμή, διότι το έργο αυτό είναι το ύψιστο πάνω στη γη. Αλλά και προνόμιο, γιατί η εποχή μας αποτελεί πρόκληση για την εργασία αυτή. Το χωράφι είναι σκαμμένο. Ας το ποτίσουμε όλοι μας, για να ριζώσει βαθιά ο λόγος του Θεού και να καρποφορήσει πλούσια: "Ἔρχου καί ἴδε (Ιωάννη, α, 47)" [Σκέψεις ιεράρχη]

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails