Ευλογημένη πράγματι περίοδος η Μεγάλη Τεσσαρακοστή! Περίοδος αγώνα κατά του διαβόλου, περίοδος προσεγγίσεως του Θεού. Περίοδος μετανοίας. "Ἐγγίσατε τῷ Θεῷ καί ἐγγιεῖ ὑμῖν" (Ιακώβου, δ, 8). "Ταλαιπωρήσατε", "πενθήσατε", "κλαύσατε", "ταπεινώθητε". Πόσο θα άλλαζε ριζικά η ζωή μας, αν έστω και λίγο προσπαθούσαμε να τα κάνουμε αυτά βίωμά μας! Αυτή την ευκαιρία, που και εφέτος μας χαρίζει ο Κύριος, ας την εκμεταλλευθούμε. (Λόγια ιεράρχη)
Ο Γκάντι παρουσίαζε 7 κοινωνικές αμαρτίες:
1. Πολιτική χωρίς αρχές
2. Πλούτος χωρίς εργασία
3. Απολαύσεις χωρίς συνείδηση
4. Παιδεία χωρίς χαρακτήρα
5. Εμπόριο χωρίς ηθική
6. Λατρεία χωρίς θυσίες
7. Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά
Πίστη και πατρίδα είναι για μας ένα πράγμα. Κι όποιος πολεμά το ένα, πολεμά και το άλλο κι ας μην ξεγελιέται. Η μάνα μας η πνευματική είναι η Ορθόδοξη εκκλησία μας, που ποτίστηκε με πολύ κι αγιασμένο αίμα. Κανένας λαός δεν έχυσε και δεν χύνει ως τα σήμερα το αίμα του για την πίστη του, όσο ο δικός μας. (Φώτης Κόντογλου)
ταῖς χρείαις τῶν ἁγίων κοινωνοῦντες: να γίνεστε συμμέτοχοι και βοηθοί στις ανάγκες των χριστιανών (Προς Ρωμαίους ιβ, 13)
Δεν υπάρχει τίποτε από όσα ο άνθρωπος παίρνει απέξω και εισάγει μέσα του με την τροφή, το οποίο μπορεί να τον κάνει βέβηλο και ακάθαρτο θρησκευτικά. Αλλά εκείνα που βγαίνουν απ' αυτόν και τη μολυσμένη καρδιά του, αυτά είναι που κάνουν τον άνθρωπο ακάθαρτο και βέβηλο (Μάρκου ζ, 15)
Προσοχή: να μην καλλιεργούμε την κλίση προς τα ελαφρά αμαρτήματα. Να μην τα δικαιολογούμε με ελαφρά συνείδηση, διότι είναι δήθεν μικρά, μια και το παραμικρό αμάρτημα κρύβει μέσα του πολύ φαρμάκι, πολύ δηλητήριο! "Οι μύγες που ψόφησαν μέσα στο μύρο, το βρομίζουν (Εκκλησ. ι, 1)
Πᾶσαι αἱ πνευματικαί δυνάμεις σου πρέπει νά ὁρμῶνται καί νά ἄγωνται ἐκ τῆς ἐπιθυμίας καί τοῦ πόθου τῆς ἑνώσεως μετά τοῦ Θεοῦ, τοῦ ἄκρου ἀγαθοῦ. Ἡ δέ ἕνωσις αὐτή εἶναι τό τέλος καί ὁ σκοπός πρός τόν ὁποῖον ἀποβλέπει ἡ ἀγάπη, ἥτις αγάπη δέν θά παύσῃ ποτέ, ἀλλά θά εἶναι αἰωνία, πληροῦσα ἀπείρου χαρᾶς τόν ἡνωμένον μετά τοῦ Θεοῦ (Αρχιμ. Ευσεβίου Ματθοπούλου, "Ὁ προορισμός τοῦ ἀνθρώπου"
Να δοξάσουμε τον άγιο Θεό για το μεγάλο φως της Χριστιανικής διδασκαλίας, με το οποίο μας φώτισε ο Κύριος. Ο λόγος του Θεού, που ακούμε στο κήρυγμα ή μελετούμε στο ευαγγέλιο και τα ορθόδοξα Χριστιανικά βιβλία, είναι το φως το πνευματικό που μας δείχνει το δρόμο ο οποίος οδηγεί στον Θεό. Μας καλεί όλους με βαθιά μετάνοια να γνωρίσουμε τον Κύριο και να συντονίσουμε τα βήματα της ζωής μας σύμφωνα με το άγιο θέλημά Του, για να είναι φωτεινή η πορεία της ζωής μας εδώ στον κόσμο. (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Ως πότε η δόξα των προγόνων σας θα καλύπτει τα δικά σας σφάλματα; (Ο Καίσαρας προς τους Αθηναίους) Θέλω να είμαι πάντοτε πειθαρχικός στους ανωτέρους μου, συμπαθητικός στους κατωτέρους μου, πιστός στους φίλους μου, επιεικής στους εχθρούς μου (π. Ιωήλ Γιαννακόπουλος)
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται; (Μενέλαος Λουντέμης “Αγέλαστη Άνοιξη”)
Τον ταπεινόφρονα άνθρωπο κανείς ποτέ δεν τον μισεί, ούτε καταφρονεί. Αυτός αγαπά όλους και όλοι τον αγαπούν. Όπου πλησιάζει, ως άγγελο φωτός τον βλέπουν και προσφέρουν σ' αυτόν ιδιαίτερη τιμή. Η βραχυλογία του (δηλαδή τα λίγα λόγια του) είναι ως οι άπειροι λόγοι σοφών. (Ισαάκ ο Σύρος)
Ασύλληπτο το μέγεθος αυτών που πραγματοποιούνται κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας. Ο Θεός κατεβαίνει αισθητότερα στη γη και προσφέρεται στους πιστούς ως τροφή υπερουράνιος, θεϊκή. Οι Άγγελοι συμμετέχουν ολόψυχα στα τελούμενα με ύμνους και δοξολογίες, αλλά και εκστατικοί και έκθαμβοι για την άπειρη συγκατάβαση του απείρου Θεού. Ας συμμετέχουμε με φόβο και κατάνυξη και με ολόψυχη αφοσίωση στην κορυφαία πράξη του κόσμου, στο θαύμα των θαυμάτων, τη θεία Λειτουργία! (Λόγια ιεράρχη)
Ας καταφεύγουμε στον ελεήμονα Θεό εξομολογούμενοι ειλικρινά τις αμαρτίες μας· δέχεται πάντοτε τη μετάνοια των αμαρτωλών ο πολυεύσπλαχνος και χαρίζει τη συγχώρηση: "Σήμερον σωτηρία τῷ οἴκῳ τούτῳ ἐγένετο."(Λόγια ιεράρχη)
Ο τάφος είναι ο τελευταίος σταθμός του παρόντος βίου και ο πρώτος του μέλλοντος.
Ας συγχωρούμε από το βάθος της ψυχής μας όσους τυχόν μας έβλαψαν ή μας αδίκησαν. Να νηστεύσουμε από την αμαρτία. Όλοι ας αποφύγουμε κάθε κακό κι ας κάνουμε ό, τι καλό μπορούμε να κάνουμε. Με αυτόν τον τρόπο θησαυρίζουμε θησαυρούς στον ουρανό την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. (Κυριακοδρόμιο, τόμος 1ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Δεν είναι εύκολη υπόθεση η αληθινή αυτομεμψία. Ο άνθρωπος δύσκολα στρέφεται στον εαυτό του και ευκολότερα παρασύρεται να αρχίσει να ασχολείται με τα λάθη των άλλων. Και βρίσκει αναρίθμητες δικαιολογίες, για να το κάνει αυτό. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορεί να ησυχάσει ποτέ. Είναι πάντα από κάτι ταραγμένος. Ενώ η αυτομεμψία, είναι μεν δύσκολη, γεμίζει όμως τον άνθρωπο με βαθιά ειρήνη και με τη βεβαιότητα ότι έχει βρει έλεος ενώπιον του Κυρίου. Και τελικά σώζει τον άνθρωπο. (Λόγια ιεράρχη)
Την ψυχή
μας, αδελφοί, την ψυχή μας. Αυτήν ας προσέξουμε να μη χάσουμε. Τι να
κάνουμε όλα τα καλά του κόσμου, εάν αυτά γίνουν αιτία να χάσουμε αιώνια
την ψυχή μας; Ας προσπαθούμε να ζούμε όπως ο Κύριος μας ζητεί.
(Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ) Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
2 σχόλια:
πολύ πολύ καλή η γιαγιά και η σοφία της στην αρχή...
σε φιλώ Ανθή μου
Γλυκιά μου ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, καλημέρα!
Πάντα διαχρονικές και σοφές οι σκέψεις των μεγαλυτέρων μας!!!!
Φιλιά, Όλυ μου και χρόνια ευλογημένα!
Δημοσίευση σχολίου