Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

Ο Ψίθυρος του Θεού και παραδείγματα ταπείνωσης


Ο Ψίθυρος του Θεού
Φανταστείτε μια φωνή να σας ψιθυρίζει στο αυτί.. Να σας καθοδηγεί...Να σας φέρνει στο σωστό μέρος...Να συναντάτε τους σωστούς ανθρώπους...Και να σας δίνει λύσεις και ιδέες...Επίσης φανταστείτε αυτή τη φωνή να σας αποκαλύπτει το ρόλο σας σ' αυτή τη ζωή. Τον λόγο για τον οποίο γεννηθήκατε. Τον τομέα όπου θα λάμψετε. 
Και θα βιώσετε το απόλυτο πάθος σας υπηρετώντας τους άλλους, το οποίο θα σας οδηγήσει στην απόλυτη αφθονία και ευημερία. Η διαίσθησή σας είναι ο ψίθυρος του Θεού στ' αυτιά σας. Προϋπόθεση καθαρή καρδιά και η Αγάπη σας για τον Θεό. Να κοιμάστε και να ξυπνάτε με αυτήν την αγάπη. Να ζείτε την κάθε στιγμή στη διάρκεια της ημέρας με αυτή την αγάπη...Να εισπνέετε την ενέργεια της αγάπης του Θεού κάθε μέρα. 
Και να νιώθετε το κάθε κύτταρό σας στο σώμα σας να δονείται με αυτή...Να την ακτινοβολείτε όπου και να πηγαίνετε στη διάρκεια της ημέρας. Προσευχήσου βαθιά.... ζήτησε και θα σου δοθεί... Δώσε το πρόβλημά σου στον Θεό και αφέσου με εμπιστοσύνη...Ρώτα...Ποιον ήρθα να υπηρετήσω; Ποιος είμαι; Τι θέλω; Θεέ μου, δείξε μου τι να κάνω...Τι συμβαίνει στη ζωή μου; Τι χρειάζεται να γνωρίζω για αυτή την κατάσταση; Ο Θεός μας μιλάει κάθε ώρα και κάθε στιγμή! Μα είμαστε πάρα πολύ απασχολημένοι, για να Τον ακούσουμε. Ας ρωτήσουμε...Ας αφουγκραστούμε...Και τότε θα λάβουμε... (Σκέψεις ιεράρχη
Εάν όλοι οι άνθρωποι μιμούνταν το παράδειγμα του καλού Σαμαρείτου, παράδεισος θα γινόταν η γη μας. Τι κερδίζει κανείς με την κακία, την αδικία και το ψέμα; Τίποτε απολύτως... Ενώ με τη αγάπη και την καλοσύνη κερδίζει και αυτούς τους εχθρούς...Αγάπη να έχουμε σαν τον καλό Σαμαρείτη (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Πήγαινε προς το μυρμήγκι, οκνηρέ άνθρωπε, αφού παρατηρήσεις προσεκτικά τους τρόπους ζωής του να τους ζηλέψεις και να τους μιμηθείς και να γίνεις περισσότερο από αυτό μυαλωμένος και εργατικός.
Γιατί παρόλο που στο μυρμήγκι δεν υπάρχουν χωράφια να καλλιεργεί ούτε έχει κανέναν που να το αναγκάζει να εργασθεί ούτε έχει στο κεφάλι του αφεντικό το οποίο να το επιβλέπει, εντούτοις ετοιμάζει και συγκεντρώνει από το καλοκαίρι την τροφή του για όλο το χρόνο και κάνει πολλή προμήθεια και μεγάλη αποθήκευση για τον θερισμό (Παροιμίες, στ, 6-8)
Όταν ο άνθρωπος είναι ταπεινός, δεν χάνει τίποτε. Δηλαδή η ταπείνωση είναι όπως μια γλάστρα. Εφόσον τα φυτά είναι μέσα σ' αυτήν την καλή γλάστρα με το καλό χώμα, τα φυτά δεν θα πάθουν τίποτε. Εάν σπάσει η γλάστρα, αυτό θα έχει επιπτώσεις και στα φυτά. 
Τα φυτά είναι οι αρετές οι οποίες διατηρούνται μέσα στην ταπείνωση, μέσα στην γλάστρα. Αν έχει ταπείνωση, δεν πρόκειται να πάθει τίποτε η αρετή της αγάπης, η αρετή της υπομονής, η της προσευχής, της καλοσύνης, της χρηστότητος και όποια άλλη αρετή. 
Η ταπείνωση ασφαλίζει την αρετή, η ταπείνωση τρέφει την οποιαδήποτε αρετή, τη συντηρεί και την αυξάνει. Αν λείψει η ταπείνωση, όλα χάνονται. Είπαμε: έσπασε η γλάστρα. 
Ξεχύθηκε από δω κι από κει το χώμα. Θα ζήσουν ίσως μερικές μέρες τα φυτά, αλλά καθώς θα ξεγυμνωθούν οι ρίζες τους, όσο εύρωστα κι αν ήταν, όσο περιποιημένα κι αν ήταν, όσο ζωή κι αν είχαν, θα ξεραθούν. Κάτι ανάλογο λοιπόν συμβαίνει και στην ψυχή, αν λείπει η ταπείνωση. 
(π. Συμεών Κραγιόπουλου, Αββάς Βαρσανούφιος, τόμος 1ος)

Συνήθως εκείνο που περιμένουμε, όταν εκπληρώνουμε τις εντολές του Θεού, είναι το καταπληκτικό αποτέλεσμα, όπως διαβάζουμε κάτι τέτοια στους βίους των αγίων. Όταν για παράδειγμα κάποιος μας κτυπήσει στο ένα μάγουλο, γυρίζουμε και το άλλο, αν και δεν περιμένουμε, να μας χτυπήσει και σ' αυτό, αλλά περιμένουμε ν' ακούσουμε τον άλλον να λέει: "μπράβο ταπείνωση!" και μεις μεν παίρνουμε την αμοιβή μας, εκείνος δε την σωτηρία της ψυχής του. 
Όμως δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Πρέπει να πληρώσεις το τίμημα και πολύ συχνά χτυπιέσαι σκληρά. Αυτό που έχει σημασία είναι το να είσαι έτοιμος γι' αυτό. Όσο για τη μέρα που αρχίζει, αν αποδεχτείς ότι είναι ευλογημένη από τον Θεό, διαλεγμένη από το ίδιο Του το χέρι, τότε κάθε πρόσωπο που συναντάς είναι δώρο του Θεού, κάθε περίσταση που θα συναντήσεις είναι δώρο του Θεού, έστω και αν είναι πικρή ή γλυκιά, αν σου αρέσει ή δεν σου αρέσει. 
Είναι δώρο του Θεού σε σένα και αν το πάρεις μ' αυτόν τον τρόπο, τότε μπορείς ν' αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε κατάσταση. Να την δεχτείς με την ετοιμότητα ότι μπορεί να σου συμβεί οτιδήποτε ευχάριστο ή δυσάρεστο 
(Μάθε να προσεύχεσαι)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails