Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ρητά αρχαίας σοφίας


Η παιδεία για τους ευτυχισμένους αποτελεί στολίδι και για τους δυστυχισμένους καταφύγιο. (Δημόκριτος)
Η παιδεία είναι για τα παιδιά σωφροσύνη, για τους φτωχούς πλούτος και για τους πλούσιους στολίδι. (Διογένης) 

Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο για γέμισμα, αλλά μια φωτιά για άναμμα. (Πλούταρχος)
Οἰκονόμου ἀγαθοῦ ἐστιν εὖ οἰκεῖν τὸν ἑαυτοῦ οἶκον: γνώρισμα του καλού νοικοκύρη είναι η καλή διαχείριση του σπιτιού του (Ξενοφών)
Ὄλβιος ὅστις τῆς ἱστορίας ἔσχε μάθησιν: ευτυχισμένος είναι όποιος με επιμέλεια αφοσιώθηκε στη γνώση και μάθηση ιστορίας (Ευρυπίδης)
Βουλεύου μέν βραδέως, επιτέλει δέ ταχέως τά δόξαντα: να παίρνεις απόφαση μετά από πολλή σκέψη. Ό, τι όμως αποφασίσεις να το εκτελείς γρήγορα (Ισοκράτης)
Δεῖ καρτερεῖν ἐπί τοῖς παροῦσι καί θαρρεῖν περί τῶν μελλόντων: πρέπει να δείχνει κανείς καρτερία και υπομονή για τις δυσκολίες του παρόντος και να έχει θάρρος για όσα θα του συμβούν στο μέλλον (Ισοκράτης)
Ἄνδρες πόλις καί οὐ τείχη, οὐδέ νῆες ἀνδρῶν κεναί: οι άνδρες είναι η δύναμη στο κράτος και όχι τα φρούρια ή τα άδεια από άνδρες καράβια (Θουκυδίδης)
Ἄνδρες πόληος πύργος ἀρήιος: κάστρα ενός κράτους που δεν πέφτουν είναι οι άντρες, οι πολεμιστές του. (Αλκαίος)
Η συκοφαντία μοιάζει με φλόγα που μαυρίζει όσα δεν μπορεί να κάψει (Τάκιτος)
Φθόνος ἐστί λύπη τις ἐπί ευπραγίᾳ φαινομένη περί τούς ὁμοίους: φθόνος είναι η λύπη που νιώθει κάποιος όταν βλέπει να ευτυχούν οι ὀμοιοί του (Αριστοτέλης)
Ποία σώματος ἰσχύς οὐκ ἐξαμβλοῦται καί καταφθίνει δι' ἀμέλειαν καί τρυφήν καί καχεξίαν;: ποια σωματική δύναμη δεν χάνει την αξία της και δεν φθείρεται, αλλά και δεν εξασθενεί εξαιτίας της αμέλειας, της τρυφηλής και ακόλαστης ζωής, όπως και της κακής συντηρήσεως του σώματος; (Πλούταρχος)
Λάλει τά καίρια: να λες εκείνα που η περίσταση επιβάλλει (Βίας ο Πριηνεύς)
Ἄνευ ὁμονοίας οὔτε ἄν πόλις εὖ πολιτευθείη, οὔτ' οἶκος καλῶς οἰκηθείη: χωρίς ομόνοια των πολιτών δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί καλά το κράτος. Και χωρίς ομόνοια των μελών της οικογένειας δεν είναι δυνατόν να νοικοκυρευτεί η οικογένεια (Ξενοφών)
Γυμνοί ἤλθομεν οἱ πάντες, γυμνοί καί ἀπελευσόμεθα: σ' αυτή τη ζωἠ ήλθαμε όλοι γυμνοί (χωρίς υλικά αγαθά) και γυμνοί θα φύγουμε. (Αίσωπος)
Ἐλεύθερον ἀδύνατον εἶναι τόν πάθεσι δουλεύοντα καί ὑπό παθῶν κρατούμενον: είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά. (Πυθαγόρας)

Καλημέρα σας! 
Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες! 
Εύχομαι, η αγία Αικατερίνη, που προστατεύει την παιδεία, να μεσολαβεί στον Χριστό, ώστε να μας χαρίζει πάντοτε γνώση και σοφία στις πράξεις μας!
Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails