Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Προτροπές γερόντων

Πάσης λύπης παρηγορία ἡ πρὸς τοὺς ὁμοψύχους ἐστὶν ὁμιλία (Μ.Βασίλειος): Παρηγοριά σε κάθε λύπη είναι η συναναστροφή και επικοινωνία με ομόψυχους αδελφούς και φίλους. 
Ο φόβος του Κυρίου είναι οχύρωμα της ψυχής...είναι κυβερνήτης της ψυχής....φωτίζει την ψυχή...κατευνάζει τα πάθη, ξηραίνει κάθ επιθυμία κακή, κόβει την ηδονή... είναι παιδευτήριο ψυχής και ελπίδες αγαθές προμηνύει σ' αυτήν (Εφραίμ Σύρου, Ασκητικά)
Τό θυμικόν τῆς ψυχῆς ἀγάπῃ χαλίνωσον∙ καί τό ἐπιθυμητικόν αὐτῆς ἐγκρατείᾳ καταμάρανον∙ καί τό λογιστικόν αὐτῆς προσευχῇ πτέρωσον ...: Με την αγάπη χαλιναγώγησε το θυμικό της ψυχής. Και με την εγκράτεια μάρανε ολότελα το επιθυμητικό της. Και με την προσευχή δώσε φτερά στο λογιστικό μέρος της. 
( Άγιος Μάξιμος Ομολογητής)
Νέος εἶ; Στῆθι κατὰ τῶν παθῶν μετὰ τῆς τοῦ βαπτίσματος συμμαχίας, εἰς Θεοῦ παράταξιν ἀριθμήθητι, ἀρίστευσον κατὰ τοῦ Γολιὰθ, λάβε τὰς χιλιάδας, ἢ τὰς μυριάδας. Οὕτω τῆς ἡλικίας ἀπόλαυσον·(Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, Εἰς τὸ ἅγιον βάπτισμα, 17): Δεν είσαι νέος; Να αντισταθείς στα πάθη με την συμμαχία (που σου δίνει το βάπτισμα), αριθμήσου στην παράταξη του Θεού, αρίστευσε κατά του Γολιάθ, πάρε τις χιλιάδες ή τις μυριάδες. Με αυτό τον τρόπο να ωφεληθείς από την ηλικία. 
Κάλλος ἀνθρώπων χαρακτηρίζεται οὐκ ἀπὸ τῆς διαπλάσεως, ἀλλ' ἀπὸ τῶν τρόπων, καὶ τῆς κοσμιότητας. (Ιωάννης Χρυσόστομος): Η ομορφιά του ανθρώπου δε φαίνεται από τη σωματική διάπλασή του, αλλά από τους τρόπους που εκδηλώνεται ο χαρακτήρας του και από την κοσμιότητα. 
Τώρα λοιπὸν τοιοῦτον γλυκύτατον Θεὸν καὶ Δεσπότην, δεν πρέπει καὶ ἡμεῖς νὰ τὸν ἀγαπῶμεν; Καὶ ἄν τύχῃ ἀνάγκη νὰ χύσωμεν καὶ τὸ αἶμα μας χιλιάδες φορὲς διὰ τὴν ἀγάπην του, καθὼς τὸ ἔχυσε καὶ Ἐκεῖνος διὰ τὴν ἀγάπη μας; (Ἀγιος Κοσμάς ο Αιτωλός) 
Κύριος λέγει: " Ἐγὼ πατήρ, ἐγὼ ἀδελφός, ἐγὼ νυμφίος, ἐγώ οἰκία, ἐγὼ ἱμάτιον, ἐγὼ ῥίζα, ἐγὼ θεμέλιος, πᾶν ὅπερ ἄν θέλῃς ἐγὼ· μηδενὸς ἐν χρείᾳ καταστῇς. Ἐγὼ καὶ δουλεύσω· ἦλθον γὰρ διακονῆσαι, οὐ διακονηθῆναι μόνον οἰκείως ἔχε πρὸς ἐμέ. Ἐγὼ πένης διὰ σέ, ἐπὶ σταυροῦ διὰ σέ, ἐπὶ τάφου διὰ σέ, ἄνω ὑπὲρ σοῦ ἐντυγχάνω τῷ Πατρί, κάτω ὑπὲρ σοῦ πρεσβευτὴς παραγέγονα παρὰ τοῦ Πατρός.Πάντα μοι σύ, καὶ ἀδελφός, και συγκληρονόμος, καὶ φίλος, καὶ μέλος. Τὶ πλέον θέλεις; " (Ιωάννης Χρυσόστομος) 
Ο φθόνος είναι εφεύρεση των δαιμόνων...δρόμος που οδηγεί στη γέενα του πυρός, στέρηση της ευτυχίας της Βασιλείας του Θεού. Πώς θα απαλλαγούμε, αν μας κυριεύσει; Πρωτίστως αν δεν θεωρούμε τίποτε από τα ανθρώπινα αγαθά μεγάλο και θαυμαστό και ζηλεύουμε αυτούς που το έχουν ούτε τον πλούτο των ανθρώπων, ούτε τη δόξα που μαραίνεται, ούτε τη σωματική ευρωστία. (Μέγας Βασίλειος).
Ένας από τους μεγάλους πατέρες της ερήμου έλεγε σε κάποιον Γέροντα, γείτονά του, που δεχόταν συχνά επισκέπτες και τους δίδασκε: "Πρόσεχε, αδελφέ, γιατί το λυχνάρι φωτίζει μεν πολλούς, αλλά συνήθως καίει το στόμα του". 
 Καλή σας μέρα! Καλή κι ευλογημένη εβδομάδα!

2 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ είπε...

καλημερα και καλη ευδομαδα ανθη μου αλη μια ωρεα αναρτηση να εισαι καλα να μαθενουμε και τιποτα εμεις η αγραματη οπως και εγω μαθενω μεσα απο σενα να εχεις καλη ευδομαδα.

ΑΝΘΗ είπε...

Φίλε και συνδίκτυε, Κώστα Καραδήμα,

Ακόμα κι εγώ που είμαι εκπαιδευτικός, καθημερινώς διδάσκομαι από τους μαθητές μου. Όσο αναπνέουμε, μαθαίνουμε ο καθένας από τον πλησίον του. Σε ευχαριστώ όμως για τα ευγενικά σου λόγια.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Related Posts with Thumbnails