Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Ιερές παραινέσεις
Glitter Graphics | http://www.graphicsgrotto.com/
Να καθαρίσουμε την ομίχλη που σκεπάζει τα μάτια μας. Εκεί που σαπίζει η πληγή, εκεί χρειάζεται και μεγαλύτερη θεραπεία, για να καθαρισθεί (Κλίμακα, Λόγος Α, σελ. 34)
Τα πάθη είναι φιλεπίστροφα (αγαπούν δηλαδή να επιστρέφουν πίσω σ' αυτόν που τα είχε (Κλίμακα, Λόγος Γ, 8)
Glitter Graphics | http://www.graphicsgrotto.com/Προνοοῦ καλὰ ἐνώπιον Κυρίου καὶ άνθρώπων (Παρ. γ,4): Να προνοείς ώστε να είναι επαινετή η διαγωγή σου κι από το Θεό κι από τους ανθρώπους. 
Glitter Graphics | http://www.graphicsgrotto.com/Ἐλεημοσύναι καὶ πίστεις μὴ ἐκλιπέτωσάν σε (Παροιμ. γ,3): Φρόντιζε να μη σου λείψουν ποτέ οι ελεημοσύνες προς τους δυστυχισμένους και η εμπιστοσύνη σου στην πρόνοια του Θεού.
Ἐπὶ τῇ σῇ σοφίᾳ μὴ ἐπαίρου (Παροιμ. γ,5): Μην υπερηφανεύεσαι για τις πολλές σου γνώσεις και τη σοφία σου.  
Glitter Graphics | http://www.graphicsgrotto.com/Μὴ ἴσθι φρόνιμος παρὰ σεαυτῷ (Παροιμ. γ,7): Μη σχηματίζεις για τον εαυτό σου την ιδέα ότι είσαι συνετός κι έχεις όλη τη γνώση, ώστε να μη χρειάζεσαι του άλλου τη συμβουλή.   

Glitter Graphics | http://www.graphicsgrotto.com/ Υἱέ, μὴ ὀλιγώρει παιδείας Κυρίου μηδὲ ἐκλύου ὑπ' αὐτοῡ ἐλεγχόμενος (Παροιμίες, γ, 11): Παιδί μου, μη παραμελείς την ωφέλεια που φέρνει η παιδαγωγία του Θεού (δια μέσου δοκιμασιών και θλίψεων) και μην καταβάλλεσαι, όταν ελέγχεσαι από Εκείνον.  
Μὴ τέκταινε ἐπὶ σὸν φίλον κακά, παροικοῦντα καὶ πεποιθότα ἐπὶ σοί (Παροιμ. γ,29): Είναι άνανδρο και ποταπό να σχεδιάζεις κρυφά εναντίον του φίλου σου, ο οποίος είναι γείτονάς σου και έχει εμπιστοσύνη σε σένα. 
Glitter Graphics | http://www.graphicsgrotto.com/Ὁδῷ βασιλικεῖ πορεύθητι (Παροιμίες δ, 27)
Η κατάνυξη μας αποπλένει από τον ρύπο της αμαρτίας.
Ἐὰν ἐγγυήσῃ σὸν φίλον, παραδώσεις σὴν χεῖρα ἐχθρῷ (Παροιμ. στ.1): Εάν γίνεις εγγυητής σε χρέος φίλου, θα παραδώσεις το χέρι σου σε εχθρό.
Κατὰ τὴν ἰσχύν σου στόχασαι τοὺς πλησίον καὶ μετὰ σοφῶν συμβουλεύου( Σοφία Σειράχ θ, 14): Όσο μπορείς να εξετάζεις και να ψυχολογείς αυτούς που σε πλησιάζουν, να συμβουλεύεσαι βέβαια μόνο ανθρώπους συνετούς και σοφούς. 
Glitter Graphics | http://www.graphicsgrotto.com/Ἀκήκοας λόγον, συναποθανέτω σου θάρσει, οὐ μὴ σε ρήξει (Σοφία Σειράχ, ιθ, 10): Να είσαι εχέμυθος. Άκουσες κάποιον λόγο μυστικό; Ας πεθάνει μαζί σου χωρίς να τον φανερώσεις. Έχε θάρρος και μη φοβάσαι. Δεν υπάρχει κίνδυνος να σε διαρρήξει, εάν δεν τον πεις.  

Glitter Graphics | http://www.graphicsgrotto.com/Ἐν στόματι μωρῶν ἡ καρδία αὐτῶν, καρδία δὲ σοφῶν στόμα αὐτῶν (Σοφία Σειράχ, 21,26): Η καρδιά των μωρών είναι στο στόμα τους και ό, τι έχουν στο νου τους το λέγουν απερίσκεπτα. Του σοφού όμως στόμα είναι η καρδιά και ο νους, με τον οποίο πρώτα αυτός θα σκεφθεί κι έπειτα θα μιλήσει. 
Ὁ λόγος τοῦ Χριστοῦ ἐνοικείτω ἐν ὑμῖν πλουσίως (Κολασσαείς, γ,16): Η διδασκαλία του Χριστού ας διαμένουν μέσα σας (όχι επιπόλαια και ρηχά, αλλά) με αφθονία.
Πρόσεχε, ώστε το βιβλίο του Νόμου να μη φύγει ποτέ από τα χέρια σου, από την  καρδιά σου και από το στόμα σου. Μη σταματήσεις ποτέ να το μελετάς με πόθο, με προσοχή και αυτοσυγκέντρωση ημέρα και νύκτα, για να μάθεις να συμμορφώνεσαι πλήρως και να εφαρμόζεις πιστά όλα, όα γράφονται σε αυτό (Ιησούς του Ναυή, α, 8). 
 Αν καίει μέσα στην ψυχή σου σαν αναμμένη λαμπάδα η επιθυμία της Ουράνιας βασιλείας, να είσαι βέβαιος πως γρήγορα θα γίνεις κληρονόμος της (Αββάς Υπερέχιος) 


Καλημέρα! Καλή κι ευλογημένη εβδομάδα! 


Glitter Graphics | http://www.graphicsgrotto.com/


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και από εμένα αγαπητή Ανθή!Καταπληκτικά τα λόγια της ανάρτησής σου.Γίνεται έτσι κατά την ατελή μου γνώμη ένας λίγο πιό μοντέρνος τρόπος προσέγγισης των ανθρωπίνων ψυχών.Και αυτό επειδή ο Λόγος είναι σπόρος και επειδή σήμερα οι άνθρωποι αδυνατούν να ανοίξουν τις Γραφές,είναι και αυτό ένα μικρό παραθυράκι που βοηθάει τον καλοπροαίρετο.Και γιαυτή σου τη σκέψη σε ευχαριστώ πολύ!Καλή συνέχεια στους κόπους σας για την γνώση στα παιδιά..πηνελόπη

ΑΝΘΗ είπε...

Πηνελόπη μου, πόση χαρά μου έδωσε τόσο η εμφάνισή σου στο ταπεινό μου μπλογκ, όσο και το σχόλιό σου!

Τι να πρωτοπρολάβει πια ένας άνθρωπος στη σύγχρονη εποχή των αστραπιαίων κινήσεων; Δεν αναλώνεται στη μελέτη του Θείου λόγου. Κι όμως, όποιος θεμελίωσε τη ζωή του στο σπόρο των πατερικών κειμένων, αλλά και της Αγίας Γραφής, ανακάλυψε την πνοή της αγάπης του Χριστού.

Σε υπερευχαριστώ για την ευγένειά σου να διακρίνεις πως όσα ανήρτησα είναι ένα μικρό παραθυράκι στον καλοπροαίρετο χριστιανό. Να είσαι καλά και για τις ευχές σου σχετικά με το απαιτητικό μου λειτούργημα.
Εύχομαι ο Κύριος να σου δίνει δύναμη, για να ιχνηλατείς πάντα στην αγάπη.

Καλό βράδυ!

Catechetical School' s Crafts είπε...

Ανθή, σε ευχαριστούμε και για αυτήν την ψυχοφελέστατη ανάρτηση!
Να έχεις μια καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

ΑΝΘΗ είπε...

Catechetical School' s Crafts,

Με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος κάθε ανάρτησή μου στοχεύει μόνο στη δόξα του Κυρίου.

Σας ευχαριστώ θερμώς για την ευγένεια των λόγων σας. Εύχομαι και η σημερινή μου ανάρτηση να σας ανοίξει νέους προβληματισμούς, ώστε να διακονείτε εσαεί τον Κύριο!

Σας εύχομαι κάθε δύναμη στο ευλογημένο έργο σας! Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!

Related Posts with Thumbnails