Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Προγονικές σοφίεςἈπό ὁμονοίης τὰ μεγάλ' ἔργα καὶ ταῖς πόλεσι τοὺς πολέμους δυνατὸν κατεργάζεσθαι, ἄλλως δ' οὔ (Δημόκριτος): Με την ομόνοια είναι δυνατόν να γίνουν μεγάλα έργα και στον πόλεμο και στην ειρήνη, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα. 
Μέγα πρὸς ἀλυπίαν φάρμακον τὸ μελετᾶν (Πλούταρχος): Η συστηματική επιμελής μελέτη είναι φάρμακο που διώχνει τη λύπη.
Μὴ κρῖν' ὀρῶν τὸ κάλλος, ἀλλὰ τὸν τρόπον (αρχαίο ρητό): Μην  κρίνεις τον άλλο από την εξωτερική ομορφιά του, αλλά από τον χαρακτήρα του και το ήθος του.
Ἀνὴρ χρηστὸς αἰδεῖσθαι φιλεῖ (Σοφοκλής): Ο έντιμος και καλοκάγαθος άνθρωπος αγαπά να αισθάνεται ντροπή για κάθε λόγο κι ενέργειά του ανέντιμη. 
Χρὴ τολμᾶν ἐν ἄλγεσι κείμενον ἄνδρα (Θέογνις): Ο άνθρωπος που βρίσκεται σε συμφορές και αντιμετωπίζει δυσκολίες πρέπει να τις αντιμετωπίζει με τόλμη και ανδρεία. 
Στερρῶς φέρειν χρὴ συμφορὰς τὸν εὐγενῆ(Μένανδρος): Ο ευγενής πρέπει να υπομένει τις συμφορές χωρίς να λυγίζει. 
Τοῖς ἐναντιουμένοις ταῖς ὑμετέραις γνώμαις προσέχειν τὸν νοῦν ἤ τοῖς χαριζομένοις (Ισοκράτης): Να προσέχετε αυτούς που αντιτίθενται στη γνώμη σας, παρά σε αυτούς που λένε τα ίδια με εσάς, για να σας ευχαριστήσουν και να σας κολακεύσουν.  
Klik hier voor meer gratis plaatjesΣύμβουλος ἀγαθὸς ἐστι χρησιμώτατον ἁπάντων τῶν πραγμάτων (Ισοκράτης): Ο καλός σύμβουλος, δηλαδή ο μυαλωμένος και συνετός, είναι το πιο χρήσιμο από όλα τα πράγματα. 
Ὑπόνοια δεινὸν έστιν ἀνθρώποις κακόν (Μένανδρος): Η καχυποψία είναι φοβερό κακό στους ανθρώπους.  
Klik hier voor meer gratis plaatjesὝπνος πέφυκεν σωμάτων σωτηρία (Μένανδρος): Ο ύπνος είναι από τη φύση του σωτηρία και ξεκούραση για τα σώματα. 
Δύναται τὸ πλουτεῖν καὶ φιλανθρώπως ποιεῖν (Μένανδρος): Μπορεί τα πλούτη που κατέχει κάποιος να τον παρακινήσουν και σε φιλανθρωπίες.  
Κρίνει φίλους ὁ καιρὸς ὡς χρυσὸν τὸ πῦρ (Αρχαίο ρητό): ο καλός και γνήσιος φίλος δοκιμάζεται στο χρόνο, όπως και η φωτιά δοκιμάζει το χρυσό για τη γνησιότητά του.
Klik hier voor meer gratis plaatjesΦιλοχρηματοσύνη μήτηρ κακότητος ἁπάσης (Αρχαίο ρητό): Η άπληστη αφοσίωση στα χρήματα γεννά όλα τα κακά.  
Λύπης πάσης ἰατρὸς γίνεται χρόνος (Αρχαίο ρητό): Ο χρόνος θεραπεύει κάθε λύπη.  
Μὴ πολλοῖς ἐμβάλλειν δεξιάν (Πυθαγόρας): Μην είσαι εύκολος να τείνεις χέρι φιλίας σε πολλούς.  
Klik hier voor meer gratis plaatjesΦαῦλον, κἄν μόνος ἤ μήτε λέξῃς μήτ' ἑργάσῃ· μάθε δὲ πολὺ μᾶλλον τῶν ἄλλων σεαυτὸν αἰσχύνεσθαι (Δημόκριτος): Πρόστυχο πράγμα ούτε ποτέ να το πεις, ούτε και να κάνεις έστω και εάν μόνος σου βρεθείς. Μάθε πιο πολύ να ντρέπεσαι τον εαυτό σου παρά τους άλλους.  
Klik hier voor meer gratis plaatjesΜὴ ἐπὶ μικροῖς αὐτὸς αὐτὸν ὀξύθυμον δείκνυε (Επίχαρμος): Μη δείχνεις τον εαυτό σου οξύθυμο για ασήμαντα και χωρίς αξία πράγματα. 
Οἱ ἀκρόχολοι ὀξεῖς (Αριστοτέλης): Οι γεμάτοι οργή άνθρωποι είναι και παράφοροι (παραφέρονται).  
Εύχομαι η Θεία Σοφία να βαδίζει στη ζωή σας, αλλά και η προστασία του Ιησού να αγκαλιάζει όλους σας! Χρόνια πολλά σε όλες τις εορτάζουσες σήμερα!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails