Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Καλή σχολική χρονιά!

Το σχολείο από σήμερα ανοίγει τις πόρτες του, για να καλωσορίσει και να δεχτεί με αγάπη τους μαθητές του. Το κουδούνι χτυπά και χιλιάδες φωνές δονούνται χαρούμενα (μπορεί και λίγο βαριεστημένα) στον ήχο του. Μαθητές ζωντανεύουν με την παρουσία τους στην αυλή του σχολείου, αν και οι τάξεις περιμένουν ανυπόμονα κι εκείνες. 
Ο αγιασμός σε λίγο θα λάβει χώρα, καθώς καταφθάνει ο ιερέας. Μοσχομυρίζει ο βασιλικός, αλλά και το λιβάνι που σκορπίζει παντού τη Θεία ευλογία. Ο ήχος της σφυρίχτρας του Γυμναστή δημιουργεί μια ανθρώπινη μάζα στο χώρο συγκέντρωσης. Τα παιδιά παρατάσσονται σε γραμμές, ενώ ο σύλλογος των καθηγητών στέκεται σαν μια ασπίδα γύρω τους. 

Χιλιάδες καρδούλες χτυπούν  ανυπόμονα. Είναι εκείνες των μαθητών της Α Γυμνασίου (ή της Α Δημοτικού. Άλλωστε, τα παιδιά της Α Λυκείου δεν νιώθουν φόβο, μόνο αμηχανία από την αλλαγή περιβάλλοντος). Τα πρωτάκια μας! Με ματάκια άλλοτε αυστηρά, άλλοτε τρυφερά, άλλοτε προβληματισμένα κοιτάζουν διερευνητικά και περίεργα όλο τον χώρο ψάχνοντας να βρουν στήριγμα στα μάτια των γονιών τους (που βρίσκονται εκεί κοντά), αλλά και κάποιων καθηγητών! Και καθώς η μέρα σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημά της στη γνώση, μαζί με την αισιοδοξία ή την περιέργεια καλά κρυμμένα βρίσκονται συναισθήματα παιδιών ή γονιών: άγχος, αγωνία και φόβος για κάθε μελλοντικό βήμα. Και μην ξεχνάμε εκείνο το ξυπνητήρι που κάθε μέρα χτυπά πάνω στο γλυκό τον ύπνο (βρίσκει την ώρα)!
Πάντως, με την παρουσία του ιερέα η ιερή ευλογία  πλανιέται σε όλο το χώρο. Πλημμυρίζει με τη Θεϊκή χάρη παιδιά και διδάσκοντες, ενώ ο βασιλικός ραίνει όλους με τη δροσιά του. Συγκινητικά ευχετικά λόγια από τον ιερέα, τα στελέχη του Δήμου ή τους φορείς εκπαίδευσης, δίνουν τη σκυτάλη στο καλωσόρισμα του Διευθυντή, ενώ ακολουθούν σφιχταγκαλιάσματα κι ευχές μεταξύ των καθηγητών ή γονιών με παιδιά.

Κι έπειτα έρχεται η μαγική ώρα των βιβλίων. Παιδιά και τσάντες συγκεντρώνονται μπροστά σε στοίβες βιβλίων, ενώ ο πανικός των μαθητών μήπως κάποιο τους ξεφύγει, εναλλάσσεται με την ανυπομονησία του ξεφυλλίσματος  στο σπίτι. 

Αχ, τι θα διαβάσουν τα έρημα τα ματάκια μου, αναρωτιόμαστε όλοι μας, μαθητές και καθηγητές. Χιλιάδες σκέψεις μας κατακλύζουν για το νέο σκαλί που ξεκινά. Κάθε αρχή και δύσκολη, δεν λένε; Όμως, η προσέγγιση στη γνώση απαραίτητα επιζητεί άτομα με όρεξη κι υπομονή, ευαισθησία, αλλά και αισιοδοξία. Θα τα καταφέρουμε και φέτος! Όπλα μας ο Θεός και το μεράκι, η δημιουργικότητα κι η προκοπή μας!

Ο μαθητής ή η μαθήτρια καλούνται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σχολείου, με όνειρο μια ποιοτική παιδεία και καλλιεργημένους, αλλά κι ανθρώπινους διδάσκοντες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μαθητές είναι σκληρά εργαζόμενοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα Γολγοθά σχολικών ασκήσεων, το φροντιστήριο, τις ξένες γλώσσες, τον αθλητισμό και ίσως το ωδείο. Και σίγουρα είναι απαραίτητη η συμπαράσταση όλων μας δίπλα τους, εφόσον έχουν ανάγκη όχι μόνο από την οικογένεια, αλλά και από όλους εμάς, τους εκπαιδευτικούς, πιστούς συνοδοιπόρους σε κάθε προβληματισμό και σε όποια δυσκολία αντιμετωπίζουν. Η εφηβεία χρήζει μεγίστης προσοχής, άλλωστε!

Εξάλλου, πολλοί πιστεύουν-και ιδίως κάποιοι γονείς-ότι ο ρόλος των λειτουργών της εκπαίδευσης είναι απλός. Πόσο απλό όμως είναι να διδάσκεις κάποιο παιδί πώς πρέπει να σκέφτεται, να αναλύει, να προβληματίζεται και ταυτόχρονα να γίνεσαι μέντορας ήθους, πολιτισμού και δημοκρατικής συνείδησης, πηγή έμπνευσης και δημιουργικής χαράς στην τάξη; Η χαρά της γνώσης απαιτεί θυσίες, αλλά εξίσου ικανοποίηση και ευχαρίστηση, όταν η επιτυχία διασφαλίζει την κατάκτηση καλλιέργειας και μορφωτικών αγαθών.Κι όταν ύστερα από χρόνια, συναντάς παλιούς μαθητές που προόδευσαν και δεν σε ξέχασαν, η ηθική ικανοποίηση επιτυγχάνει τα μέγιστα.

Το πιο σημαντικό όμως, στην αυγή μιας νέας και ελπιδοφόρας σχολικής χρονιάς, είναι όλοι μας, γονείς, μαθητές και καθηγητές, να θέτουμε υψηλούς στόχους και οράματα .Με σεβασμό ο ένας στον άλλο, ας πορευθούμε στο καινό (ελπίζω όχι κενό) μορφωτικό μας μονοπάτι, ώστε να διευρύνουμε τη σκέψη μας, να συγκροτήσουμε τις γνώσεις μας και να φέρουμε δροσερή και δημιουργική πνοή στο σχολείο, μακριά από στείρες και μηχανιστικές διαδικασίες.Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην αγάπη να σκορπίσει τα πολύτιμα δώρα της και φέτος! 
Εκπαίδευση είμαστε όλοι μας: γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικοί. Αν ενωθούμε σε μια γερή αλυσίδα, η συνεργασία θα οδηγήσει στην ποιότητα, την αναμόρφωση και τη βελτίωση της ζωής μας! Είμαστε στοιχεία αλληλένδετα, αν και διαφορετικά. Ίσως ο Ηράκλειτος να συνειδητοποιούσε την ετερότητα του καθενός μας, όταν έλεγε: "Από τις διαφορές γεννιέται η πιο όμορφη αρμονία", αλλά λειτουργός της εκπαίδευσης νοείται εκείνος που περιγράφεται μέσα από τα λόγια του Χαλίλ Γκιμπράν: ''Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος.''
Εύχομαι σε όλους μας μια γόνιμη, δημιουργική κι ευλογημένη σχολική χρονιά! 


GlitterGraphics.gr

Flower Wallpaper Pictures, Images and Photos16 σχόλια:

paterika είπε...

Yπέροχο το ιστολόγιό σας, συγχαρητήρια!

Διαβάτης είπε...

Εύχομαι μια όμορφη , ευλογημένη , ειρηνική , δημιουργική χρονιά σε όλα τα παιδιά που μπήκαν από σήμερα σ΄ αυτόν τον στίβο !

Εύχομαι ο Ιησούς Χριστός να φωτίζει το μυαλό και την ψυχή όλων των παιδιών , και συνάμα όλων των δασκάλων και των καθηγητών , και να οδηγεί όλους σε δρόμους όμορφους , μοναδικούς , πλημμυρισμένους φως , αγάπη , καλοσύνη , προσφορά ...

Αγαπημένη μου Ανθή , καλή χρονιά και σε σένα κοπέλα μου . Καλή δύναμη , υπομονή ,κουράγιο κι΄ αντοχή στον αγώνα και στο έργο σου.

Ο Ιησούς Χριστός και η Γλυκειά μας Παναγιά ,συνοδοιπόροι σου σε όλη την πορεία .

Σε φιλώ και σου στέλω την αγάπη μου από τη Μεγαλόνησο.

ANAZHTHΣH είπε...

Ευλογημένη, δημιουργική σχολική χρονιά, καλή δύναμη!

ΑΝΘΗ είπε...

Paterika, σας ευχαριστώ πολύ για την καλοσύνη σας! Οι προσευχές κι οι παρουσίες τόσων ευγενικών ψυχών δημιούργησαν με την αγάπη τους αυτήν την ταπεινή μεριά του ιστολογικού χώρου. Ελπίζω με τη βοήθεια του Υψίστου, αλλά και με τις ευλογίες των πατέρων μας το ιστολόγιο αυτό να συνεχίσει το όραμά του. Καλώς ήλθατε!

ΑΝΘΗ είπε...

Αγαπημένη μου Αργυρούλα,

Πολύτιμες οι ευχές σου, μια και συναισθάνομαι με πόση αγάπη εκδηλώνονται είτε για τα παιδιά μας είτε για μένα προσωπικά.
Σε ευχαριστώ καλή μου φίλη, μου δίνεις πολύ κουράγιο και μεγάλη δύναμη να οδεύσω στο ταξίδι της γνώσης. Κι εφόσον θα έχω συνοδοιπόρους τη Θεία Ευλογία, δεν φοβάμαι τίποτα!
Καλή δύναμη και σε σένα, γλυκιά μου! Η αγάπη μου, καθώς κι οι προσευχές μου θα σε συντροφεύουν.
Πολλά φιλιά!

ΑΝΘΗ είπε...

Αγαπημένη μου Όλυ, αμήν!
Μέσα από την καρδιά μου και με αγάπη εύχομαι να είναι γόνιμη, ευλογημένη, μα και δημιουργική αυτή η χρονιά και για σένα!
Καλή δύναμη, γλυκιά μου!

Φωτεινή Ελπίδα είπε...

ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ Τ"ΟΟΝ ΠΑΡΙΣΗ!

"Ονομαζόμαστε Ιωάννης και Παρίσης,αδέρφια δίδυμα. Σήμερα είμαστε φοιτητές του Α.Π.Θ. στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής θεολογίας.Πάσχουμε από σπαστική τετραπάρεση ή παραπληγία, που δυσχεραίνει την κινητικότητα των ποδιών με ορθοπαιδικές συνέπειες.Από νηπιακή ηλικία ως σήμερα (21 περίπου χρόνια), μια ζωή δηλαδή κινούμαστε με βοηθήματα βάδισης, γιατί δεν έχουμε ισσοροπία και πρέπει να κρατιόμαστε συνεχώς.
Κατά καιρούς έχουμε υποβληθεί σε διορθωτικές επεμβάσεις για αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών συνεπειών όπως, του λυγίσματος των γονάτων και του ότι πατούσαμε στις μύτες των ποδιών.Μέσα από αυτή την ομάδα ζητάμε την στήριξη σας με οποιονδήποτε τρόπο για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.Η Θεραπεία που θέλουμε να κάνουμε γίνεται με βλαστοκύτταρα ,στην Ρωσία .Παίρνοντας το ίδιο μας το αίμα απομονώνουν τα βλαστοκύτταρα ,τα οποία επιστρέφουν στην κυκλοφοριά του αίματος και πηγαίνουν στον εγκέφαλο.Ταυτόχρονα όλο το διάστημα γίνονται φυσικοθεραπείες .Οι γιατροί μετά από εξετάσεις που στείλαμε μας είπαν ότι θα περπατάμε μόνοι μας,δηλαδή θα έχουμε ισσοροπία και δεν θα χρειαζόμαστε βοήθεια.
Τα λεφτά που πρέπει να συγκεντρωθούν και για τους δυο μας ανέρχονται στα 150.000 euro για το σύνολο της θεραπείας.
Μπορείτε να καταθέτετε την αγάπη σας στην:
Εμπορική Τράπεζα Αριθμός Λογαριασμού: 66973859 (αυτός ο αριθμός είναι μόνο για κατάθεση απευθείας σε κατάστημα της Εμπορικής), IBAN GR73 0120 5080 0000 0006 6973 859
με εμφανιζόμενους δικαιούχους Λαζαρίδη Παρίση και Λαζαρίδη Ιωάννη καθώς και την μητέρα μας.
Eurobank EFG Αριθμός Λογαριασμού:0026-0219-27-0101661198(αυτός ο αριθμός είναι μόνο για κατάθεση απευθείας σε κατάστημα της Eurobank)), ΙΒΑΝ GR7902602190000270101661198
με εμφανιζόμενους δικαιούχους Λαζαρίδη Παρίση και Λαζαρίδη Ιωάννη

Έστω και 1Ευρώ για εμάς έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία!!

Μέχρι στιγμής τα χρήματα που έχουν μαζευτεί δεν αρκούν ούτε για τη μιια από τις πεντε θεραπείες που χρειάζετε...
ΒΟΗΘΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΜΑΣ.."

Facebook
http://www.facebook.com/group.php?gid=143280815703643&v=wall

ΑΝΘΗ είπε...

Φωτεινή Ελπίδα,
Ελπίζω με τη δημοσίευση του κειμένου όλοι μας να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας στα παιδιά που χρειάζονται τη βοήθειά μας.
Καλή σου μέρα!

Ανώνυμος είπε...

Καλή κι ευλογημένη, σχολική χρονια!

φιλιά πολλά καλή μου Ανθή!

ΑΝΘΗ είπε...

Αντεύχομαι ολοψύχως, καλή μου Cou(Coula)!
Πολλά φιλιά κι από μένα!

Star gat Pantokratoria είπε...

Άστροσχόλιο 284_2/2010-AΩ

Το μπολάκι με τον Βασιλικό είναι όλοι η Αξία του Θέματος,αναμέτρηση για μια καινούρια σχολική χρονιά με την Ευχή Του Παντοκράτορα !

Να είσαι ευλογημένη !

ΑΝΘΗ είπε...

Star Gat Pantokratoria,πιστεύω πως ο βασιλικός είναι η αφορμή. Η Θεία ευλογία σκορπίζει την ευχή Της στο χώρο, επειδή η αγάπη του Θεού είναι άπειρη.
Σε ευχαριστώ πολύ για την ευγενική σου ευχή. Αντεύχομαι για όλους μας.
Ευλογημένη μέρα!

Ανώνυμος είπε...

καλη σχολικη χρονια και κουραγιο ανθουλα μου

ΑΝΘΗ είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου σιωπηλή κραυγή!

Καλή δύναμη και στο δικό σας σχολικό αγώνα, μανούλα!

Φιλιά!

50fm είπε...

Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη, γλυκιά μου Ανθή!

ΑΝΘΗ είπε...

Σε ευχαριστώ από καρδιάς, καλή μου Όλγα! Να περνάς υπέροχα! Εύχομαι τα καλύτερα και για σένα!

Related Posts with Thumbnails