Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Ένα παραμύθι για παιδιά χωρίς ηλικία




Καλή χρονιά, φίλοι μου. Η 1η ανάρτηση της χρονιάς προέρχεται από το ΑΡΤΟΣ ΔΡΑΣΗ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ 

Το ρολόι που δεν μετρούσε το χρόνο (ιστορία σε περίληψη)
(Αφιερωμένο στους ανθρώπους)


  Το απαλό αεράκι της ανοιξιάτικης νύχτας χόρευε με το κουρτινάκι στο παράθυρο της Φωτεινής. Ήταν δώδεκα η ώρα και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Στα αυτιά της έφταναν ειδήσεις απ’ την τηλεόραση ανάκατες, άσχημες: για τις φωτιές που έκαιγαν τα δάση, για κλοπές και φόνους, για τον πόλεμο, για παιδιά που χάνονται και για ολόκληρες χώρες που οι άνθρωποι πεθαίνουν απ’ την πείνα.



 «Θεέ μου, βοήθησε τους ανθρώπους να μην καταστραφούν. Οι άνθρωποι μπορούν να είναι καλοί, ευγενικοί και τρυφεροί, αλλά είναι πολύ μπερδεμένοι. Σαν να υπάρχει ένας Γόρδιος δεσμός στο μυαλό τους», ψέλλισε η Φωτεινή κοιτάζοντας τον έναστρο ουρανό.


 Κι απ’ την καρδιά του σύμπαντος ένα φως, σα διάφανη σφαίρα, ακολούθησε την προσευχή του κοριτσιού, καθώς διέγραφε την τροχιά της, για να επιστρέψει στην καρδιά που την έστειλε. Μέσα στη σφαίρα υπήρχε ένα μυστικό, που ήταν η στιγμή του να φανερωθεί.


  Η Φωτεινή αποκοιμήθηκε, χωρίς να γνωρίζει ότι η προσευχή της ταξιδεύει.




Και στο όνειρό της είδε τον εαυτό της σ’ ένα ξέφωτο και τη σφαίρα γεμάτη από φως και χρώματα. Δυο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι φάνηκαν μέσα της και της έτειναν το χέρι.

Το αγόρι είπε: «Ο Γόρδιος δεσμός είναι η ψευδαίσθηση του χρόνου». Και το κορίτσι συνέχισε: «Αν αφαιρέσεις το χρόνο από τους ανθρώπους, τότε τι θα μείνει;’’ Το αγόρι είπε: «Καθαρή ύπαρξη. Η ψευδαίσθηση του χρόνου κάνει τους ανθρώπους σαν μηχανές. Κι όλο κάτι κάνουν και ξεχνούν ποιοι είναι. Σαν να είναι ο χρόνος φυλακή επανάληψης που σε φορτώνει έννοιες και γεράματα Εμείς όμως, Φωτεινή, θα σου δώσουμε ένα κλειδί, σαν παιχνίδι κι ίσως έτσι ανακαλύψεις πώς να ζεις το χρόνο».

  «Θυμάσαι τον Ηράκλειο που είχε πει πως ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει ζάρια;», είπε το κορίτσι. Και συνέχισε: «Αν εσείς οι άνθρωποι θυμάστε ότι είστε καλοί κι ευγενικοί, τότε ο κόσμος δεν θα κινδυνεύει. Το κλειδί είναι ένα ωρολόγιο, που εκφράζει μια νέα αντίληψη για το χρόνο:




0:00  ΑΓΑΠΗ


1:00  ΖΩΗ


2:00  ΣΟΦΙΑ


3:00  ΧΑΡΑ


4:00  ΑΛΗΘΕΙΑ


5:00  ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ


6:00  ΦΩΣ


7:00  ΠΝΕΥΜΑ


8:00  ΨΥΧΗ


9:00  ΑΡΧΗ


10:00 ΟΜΟΡΦΙΑ


11:00  ΙΣΧΥΣ


  Ο ωροδείκτης είναι ΜΠΟΡΩ και ο λεπτοδείκτης είναι ΤΟΛΜΩ. Ο δείκτης που μετρά τα δευτερόλεπτα είναι ΘΕΛΩ, το κέντρο όλων είναι το ΕΙΜΑΙ. »
  Κι η σφαίρα έγινε πάλι φως και στη Φωτεινή φάνηκε σαν να είδε μέσα της όλον τον πλανήτη Γη πριν απογειωθεί προς τα άστρα.




 Η Φωτεινή ξύπνησε κι έκανε ένα κύκλο, γράφοντας μέσα του τις λέξεις του ρολογιού. Έκανε την πρώτη της δοκιμή. «Η ώρα ήταν 3 και 10, δηλαδή χαρά και σοφία ή η χαρά της σοφίας ή η σοφία της χαράς. Οι σοφοί άνθρωποι είναι χαρούμενοι. Μου αρέσει αυτό!», είπε η Φωτεινή. 



Την άλλη μέρα, που το ρολόι έδειχνε 8 και 15, θυμήθηκε: «Τολμώ να χαίρομαι με την ψυχή μου. Μπορώ να δίνω χαρά και Θέλω να γίνουμε όλοι μια χαρούμενη ψυχή! Σίγουρα μπορώ να δίνω όσα λέει το ρολόι κι έτσι να τα κάνω να υπάρχουν για μένα και για τον κόσμο. Τελικά αυτά που ζητάμε είναι ήδη μέσα μας κι ο σίγουρος τρόπος να τα έχεις είναι να τα δίνεις! »




Φαντάζομαι να κρατήσετε κι εσείς το μυστικό, ε;

23 σχόλια:

Mysteri planet είπε...

Καλή μου ΑΝΘΗ να είσαι καλά ευχαριστώ πάντα για την προθυμία σου.Σε ενημερώνω για το καινούριο
θέμα μου για τον Νώε και το ψέμα του Δωδεκάθεου θα ήθελα να το δεις προσεκτικά και να μου πεις τη γνώμη σου και τις απορίες σου. Με σεβασμό

Mysteri planet

Θα σχολιάσω το όμορφο παραμυθάκι αφού το διαβάσω προσεκτικά !

ΑΝΘΗ είπε...

Καλέ μου, Mysteri planet, σε ευχαριστώ!

Θα "πέσει" αλληλοκατευθυνόμενη μελέτη...ε;

Επανέρχομαι δριμύτερη, μετά το σχόλιό σου!

Καλή κι ευλογημένη μέρα!

Διαβάτης είπε...

Αγαπημένη μου Ανθή , γλυκύτατη η ανάρτησή σου.
Σ΄ ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας.

Εύχομαι να έχεις μια όμορφη κι΄ ευλογημένη χρονιά, γεμάτη Φως Χριστού , χαμόγελο κι΄ αγάπη .

Την αγάπη μου από τη Μεγαλόνησο

Αργυρούλα

ΑΝΘΗ είπε...

Αγαπημένη μου Αργυρούλα, σε ευχαριστώ για τα λόγια καρδιάς και για τις ευχές σου!

Εύχομαι το 2010 να είναι καλοβάδιστο κι ευλογημένο!

Την αγάπη μου κι από την Αθήνα!

Mysteri planet είπε...

Αφού διάβασα προσεκτικά την όμορφη ιστορία του ρολογιού είναι καταπληκτικό παιχνίδι,εκμάθησης για μεγάλους και μικρούς, και στα χέρια βέβαια σοφών ανθρώπων των εν Τριαδικό Θεό πιστεύοντας.Στα χέρια ανθρώπων πλάνων θα παίξει τον δικό τους ρόλο με λίγα λόγια εδώ ο σκοπός αγιάζει τα μέσα !Είναι εκπληκτικά ενδιαφέρον θα το δοκιμάσω σίγουρα αν θέλεις πες μου να σου σχεδιάσω μια γραμμή παιχνιδιού είμαι ειδικός σε αυτό !


Σε ευχαριστώ για την βοήθεια είχα πραγματικά κουραστεί να γράψω όλα αυτά και είμαι και λίγο αργόσχολος στην πληκτρολόγηση είναι πολύ καλύτερα να διορθώνεις γραπτά μαθητών παρά να γράφεις με τις ώρες στο κομπιούτερ,ευτυχώς το κάνουμε για μας και αυτό είναι το ευχάριστο. Πήγα και εκεί που είπες και καλά έκανες και σταμάτησες. Μπαίνω και εγώ κάπου κάπου σε αυτούς άθεους η Δωδεκάθεο είναι πραγματικά για γέλια και κλάματα. Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώ έναν που τον λένε Άνεμο, είναι αρκετά ευγενικός λέμε κάπου μια καλημέρα του Θεού αλά είσαι πνεύμα διαφωνίας δύσκολο να του μιλάς εγώ του γράφω λίγα και καμιά φορά απαντάει λογικά. Σε χαιρετώ καλή μου και πάλι ευχαριστώ.Mysteri planet

ΑΝΘΗ είπε...

Καλέ μου Mysteri planet, σε ευχαριστώ πολύ!

Πραγματικά είσαι σπάνιος φίλος, για να θες να μου σχεδιάσεις μια γραμμή παιχνιδιού! Δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά θα σου στείλω το μαιλ μου να μου εξηγήσεις!

Όσο για το μπλογκ που σου έστειλα, έφυγα, για να διατηρήσω τη γαλήνη μου. Η ψυχούλα μου θέλω να παραμείνει καθαρή! Δεν αντέχω διαξιφισμούς! Εγώ θα συνεχίζω να υποστηρίζω ''Δόξα Σοι τῷ δείξαντι τὸ φῶς'' και ας είναι όλοι καλά!!!

Mysteri planet είπε...

Δώσε λίγες μέρες καλή μου ΑΝΘΗ και θα σου απαντήσω βήμα βήμα το μαιλ μου είναι:
elinarasfotakis@yahoo.gr


θα τα ξαναπούμε αγαπητή μου εν Χριστό .

ΑΝΘΗ είπε...

Mysteri planet, ελπίζω να έλαβες το μαιλ που έστειλα από το Friend connect...
Θα στείλω όμως και σε αυτή τη διεύθυνση...!

Καλό βράδυ!

Γιάννης Παππάς είπε...

ο θεός να σου δινει υγεία και υπομονή και τη νεα χρονιά να εισαι παντα ετσι γεματη αγαπη και ωραιες αναρτησεις

καλη σου χρονια αδελφη μου

ΑΝΘΗ είπε...

Γιάννη, σε ευχαριστώ, καλέ μου, για τα λόγια καλοσύνης σου. Και σε σένα, ποιητή, εύχομαι καλή και ευλογημένη χρονιά!

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Πως είσαι καλή μου ΑΝΘΗ; ωραίο και αξιόλογο αυτό που κάνει το κοριτσάκι με το ρολόι αλά δεν καταλαβαίνω κάτι π.χ όταν είναι 7:00 πρέπει να σκεφτώ κάτι με το πνεύμα και όχι με τι χαρά 3:00;.......

ΦΟΣ ΙΛΑΡΟΝ

ΑΝΘΗ είπε...

Καλέ μου, Φως ιλαρόν, όταν είναι 7:00 δηλαδή ο ωροδείκτης είναι 7 και ο λεπτοδείχτης 00 Κρατώ μέσα στο ΠΝΕΥΜΑ μου την ΑΓΑΠΗ, ή ΑΓΑΠΩ το ΠΝΕΥΜΑ, κ.ο.κ.

Έτσι το 3:00 σημαίνει νιώθω ΧΑΡΑ για την ΑΓΑΠΗ, ή ΑΓΑΠΩ τη ΧΑΡΑ ή η ΧΑΡΑ της ΑΓΑΠΗΣ.

Καλό βράδυ!

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Εκπληκτικό! πραγματικά είδες τη παράδειγμά διάλεξα :-) Να σε πάντα χαρούμενη εν πνεύματι αγαπητή εν Χριστό αδελφή.

Ευχαριστώ για την ανάλυση,εμπέδωσα πλήρως.

Μου φαίνεται ότι πρέπει να φτιάξω ξεχωριστό φάκελο τα αγαπημένα της ΑΝΘΗΣ !!!!

Καλό βράδυ :-)

ΑΝΘΗ είπε...

Αγαπητέ Φως ιλαρόν, εύχομαι να είναι χαρούμενος όλος ο κόσμος!
Πάντα στη διάθεσή σου, καλέ μου, για όποια ανάλυση (εἰ ἐφικτή ἐστι)!
Με συγκινείς με το φάκελο. Σε ευχαριστώ!!! Εύχομαι το φως σου να φωτίζει με ιλαρότητα όλους!

Καλή κι ευλογημένη μέρα!

ANAZHTHΣH είπε...

Χαριτωμένο ,πανέμορφο και σοφό!Να είσαι καλά.Σε φιλώ.

ΑΝΘΗ είπε...

Να είσαι καλά, γλυκιά μου Αναζήτηση! Φιλιά κι από μένα!

Mysteri planet είπε...

Καλή μου ΑΝΘΗ μόλις ολοκλήρωσα τη γραμμή παιχνιδιού και σου την έστειλα αν κάτι δεν καταλαβαίνεις να μου πεις γιατί έχω αγωνία και φαντάζομαι μη φανώ ><((((*>


Να είσαι πάντα καλά !

Mysteri planet

ΑΝΘΗ είπε...

Φίλε μου, σε ευχαριστώ... αν και στις κατασκευές τολμώ να πω ότι είμαι ...σκράπας!!! :(((

Mysteri planet είπε...

Πάντα στη διάθεσή σου γλυκιά ΑΝΘΗ και θα σου στείλω και μια γραμμή παιχνιδιού επιτραπέζιου
με κουτάκια, τιμή να σε υπηρετώ !


:-)


Mysteri planet

ΑΝΘΗ είπε...

Mysteri planet, σε ευχαριστώ... μόνο που ως οπαδός της ελευθερίας, μόνο Έναν υπηρετώ! Καλό βράδυ!

Mysteri planet είπε...

Σύμφωνοι :))

Καλό βράδυ!

Φανή είπε...

Ανθη μου καλησπερα ..αυτη η νεα αντιληψη του χρονου ειναι πολυ χρησιμη θα την επεξεργαστω με ηρεμια για να δω τ αποτελεσματα που θαχει στη δικη μου ψυχη.
Τωρα εχω μια μικρη ενσταση οσον αφορα αυτο το εικονιδιο που εχεις βαλει για τα δικαιωματα των αναρτησεων σου. Μ ολο το σεβασμο που σου εχω, θελω να σου πω πως δε συναδει με την ομορφια και την αρμονια του δικου σου σπιτικου. Αισθητικα δεν εχει χωρο εδω μεσα .Εχει πλακα δε λεω..αλλα καλυτερα θα ηταν να βαλεις κατι αλλο η σκετη επισημανση. Παντα φιλικα ..

ΑΝΘΗ είπε...

Καλησπέρα Φανή και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Σχετικά με το εικονίδιο, καλή μου: το συγκεκριμένο άρθρο το δημοσίευσαν αυτούσιο σε άλλη ιστοσελίδα ΧΩΡΙΣ να με ρωτήσουν, πράγμα που με πείραξε πολύ. Υπάρχει και η σειρά ask2use παραπάνω.... αλλά για όσους δεν προσέχουν ή δεν ξέρουν ελληνικά.. έβαλα για πλάκα αυτό το εικονίδιο....

Related Posts with Thumbnails