Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 67ο

Οι Πνευματικοί συνιστούν να στρέφουμε την καρδιά και τη σκέψη μας στον Θεό. Να θυμόμαστε τα θαυμάσια της δημιουργίας, την αγαθή πρόνοια του Θεού, τη σταυρική θυσία Του, τις προηγούμενες θαυμαστές επεμβάσεις Του στη ζωή μας και να προσευχόμαστε εκ βαθέων δοξολογώντας, ευχαριστώντας τον Θεό και εκζητώντας το έλεος και την προστασία Του: "Κύριε τῶν δυνάμεων, μεθ' ἡμῶν γενοῦ· ἄλλον γάρ ἐκτός σου βοηθόν ἐν θλίψεσιν οὐκ ἔχομεν. Κύριε τῶν δυνάμεων, ἐλέησον ἡμᾶς (Τροπάριον Μεγάλου Αποδείπνου)". 
Τις γλυκιές ώρες της προσευχής μπροστά στον Εσταυρωμένο θα νιώθουμε τον πόνο μας να μικραίνει, όπως λέει ο Χριστιανός ποιητής, Γ. Βερίτης: "Μπρος στα δικά Σου τα καρφιά κι ο πόνος μας μικραίνει. Το Αίμα Σου τ' ατίμητο μας δίνει φως, ζωή, χαρά και μας γεμίζει την καρδιά μ' ελπίδα και παρηγοριά!". Στα θλιβερά και απρόοπτα της ζωής λαμβάνουμε ειδική Χάρι κι από τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Ο ιερός Χρυσόστομος συνιστά, όταν βρισκόμαστε σε δυσκολία μεγάλη να εμβαθύνουμε σ' ένα χωρίο της αγίας Γραφής: "Αν συμβεί κάποια λύπη, ζημία, θάνατος, απώλεια συγγενικών προσώπων, σκύψε με προσοχή στη μελέτη της Αγίας Γραφής, όπως σε αποθήκη φαρμάκων. 
Λάβε παρηγοριά από κει στη συμφορά". Η μελέτη της Αγίας Γραφής παρηγορεί και ενισχύει αυτούς που πονούν και θλίβονται: "Ἐμνήσθην τῶν κριμάτων σου, άπό αἰῶνος, Κύριε, καί παρεκλήθην (Ψαλμός ριη [118], 152)". Θυμήθηκα τα αιώνια λόγια σου, που χρόνια πριν δόθηκαν στους προγόνους μας και παρηγορήθηκα στις δοκιμασίες μου. Επίσης η μελέτη της Αγίας Γραφής μας οπλίζει ώστε να αντιμετωπίζουμε νικηφόρα τις επιθέσεις του σατανά. Ο Κύριος αντέκρουσε τους τρεις πειρασμούς του διαβόλου στην έρημο, απαντώντας με χωρία της Αγίας Γραφής (Ματθ. δ, 1-11). 
Εμείς, σημειώνει ο ιερός Χρυσόστομος, πηγαίνουμε στον πόλεμο χωρίς όπλο. Πώς θέλουμε να νικήσουμε. "Χωρίς ὅπλων βαδίζομεν· καί πῶς ἔδει σωθῆναι;". Να μην αφήνουμε ανενέργητη "τήν μάχαιραν τοῦ Πνεύματος (Εφ. στ. 17)", τον λόγο του Θεού, αλλά να τη χρησιμοποιούμε ευρέως. Στην Αγία Γραφή θα βρίσκουμε τις καλύτερες απαντήσεις, για να αντικρούουμε τους ισχυρούς πειρασμούς με τους οποίους μας πειράζει ο αντίδικος διάβολος. 
Για την αποτελεσματικότητα του όπλου της Αγίας Γραφής ο ιερός Χρυσόστομος σημειώνει και τα εξής αξιοπρόσεκτα: "Αν ο διάβολος δεν τολμάει να μπει στο σπίτι όπου μελετάται το Ευαγγέλιο, πολύ περισσότερο δεν θα τολμήσει να αγγίξει την ψυχή που μέσα της κρατά τα νοήματα του ιερού Ευαγγελίου. Σ' αυτή την ψυχή δεν θα μπορέσει ούτε ο διάβολος να μπει ούτε η αμαρτία". Ειδικότερα μας προτρέπει ν' αντλούμε παρηγοριά από τη μελέτη του Ψαλτηρίου: "
Κι αν πέσεις σε πειρασμούς, θα πάρεις από το Ψαλτήρι πολλή παρηγοριά. Κι αν αμαρτήσεις, θα βρεις εδώ πολλά φάρμακα · κι αν σε φτώχεια κι αν σε θλίψη πέσεις, θα δεις εδώ μέσα πολλά λιμάνια, για να καταφύγεις. Κι αν είσαι ενάρετος, θα αποκομίσεις πολλή ωφέλεια· κι αν είσαι αμαρτωλός, πολλή παρηγοριά". Παραπλήσια προτροπή απευθύνει κι ο Μέγας Αθανάσιος: "Στους Ψαλμούς έχει γραφεί και πώς πρέπει να υπομένουμε τις θλίψεις και τι πρέπει να λέει, όποιος δοκιμάζει θλίψεις και τι μετά απ' αυτές και πώς δοκιμάζεται ο καθένας και τι λένε εκείνοι που ελπίζουν στον Κύριο". 
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ψαλτήρι είναι το κατεξοχήν βιβλίο προσευχών. Χρησιμοποιείται σε όλες τις Ακολουθίες του νυχθημέρου, σ' όλα τα Μυστήρια, σ' όλες τις τελετές· στις παννυχίδες, στις ορθρινές υμνολογίες και στις κατ' ιδίαν προσευχές μας. Χαρακτηριστικά σημειώνει ο ιερός Χρυσόστομος: "Ἐν ἐκκλησίᾳ παννυχίδες, καί πρῶτος καί μέσος καί τελευταῖος ὁ Δαυΐδ· ἐν ὀρθριναῖς ὑμνολογίαις καί πρῶτος καί μέσος καί τελευταῖος ὁ Δαυΐδ· ἐν τοῖς σκηνώμασι τῶν νεκρῶν προπομπαί, καί πρῶτος καί τελευταῖος ὁ · ἐν ταῖς οἰκίαις τῶν παρθένων ἱστουργίαι (υφαντική τέχνη) καί πρῶτος καί μέσος καί τελευταῖος ὁ Δαυΐδ". 

Με ο Ψαλτήρι στο χέρι προσεύχονταν όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης ομολογεί πόσο πολύ τον ωφελούσε η μελέτη του Ψαλτηρίου: "Εγώ με το Ψαλτήρι νιώθω μια αγαλλίαση· είναι όλο προφητεία, όλο παρηγοριά. Πόση παρηγοριά βρίσκω στο Ψαλτήρι! ". Σε μια δύσκολη κατάσταση, αν διαβάσεις Ψαλτήρι, νιώθεις ανακούφιση, λύτρωση, σιγουριά ότι θα βοηθήσει ο Θεός. Αναφέρει ακόμη ότι "είναι τόσες οι δυσκολίες που συναντούν οι άνθρωποι σήμερα, που η μόνη λύση για την αντιμετώπισή τους είναι η προσευχή. Αλλιώς δε γίνεται. Το Ψαλτήρι πολύ βοηθάει. Είναι κεραυνός για τον διάβολο". 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails