Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 59ο (β μέρος -τελευταίο)

 

Σε λίγο το θαυμαστό όραμα έσβησε. Βαθιά σιωπή επικράτησε στους τρεις Μαθητές. Άλλωστε η εντολή του Κυρίου ήταν αυστηρή: Να μην πουν τίποτε για αυτό σε άλλους, μέχρις ότου ο Ίδιος αναστηθεί εκ νεκρών. Το μυστήριο του προσώπου Του γινόταν ακόμη πιο απρόοπτο. Τα μάτια της ψυχής των Μαθητών άνοιγαν σε καινούργιο κόσμο. Είχαν όμως πολύ δρόμο ακόμη. Αργότερα κατάλαβαν. 

Από τότε το θαύμα της Μεταμορφώσεως έγινε η καρδιά της θεολογίας της Εκκλησίας. Δεκατέσσερις αιώνες αργότερα ο κορυφαίος θεολόγος της Εκκλησίας άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, εισέδυσε στο βάθος του θαύματος ακόμη περισσότερο και φανέρωσε με πληρότητα αυτό που οι προηγούμενοι Πατέρες είχαν θεολογήσει: τις ιλιγγιώδεις διαστάσεις του γεγονότος της Μεταμορφώσεως του Κυρίου. Ότι δηλαδή το φως της Μεταμορφώσεως είναι το φως της θεότητας του Χριστού, που μπορεί να δεχθεί ο άνθρωπος και να γίνει και αυτός θεός, θεός "κατά Χάριν". 

Ο ιερός υμνογράφος το διατύπωσε με πολύ εκφραστικό τρόπο: "Ἵνα σου δείξῃς ἐμφανῶς τήν ἀπόρρητον δευτέραν κατάβασιν, ὅπως ὁ Ὕψιστος Θεός ὀφθήσῃ ἐστώς ἐν μέσῳ θεῶν, τοῖς ἀποστόλοις ἐν Θαβώρ....ἀρρήτως ἔλαμψας..." Ο Κύριος, λέει ο υμνογράφος, έλαμψε στο όρος Θαβώρ, για να δώσει μια εικόνα της Δευτέρας Παρουσίας του· της καταστάσεως δηλαδή εκείνης, κατά την οποία ο ύψιστος Θεός θα φανερωθεί ένδοξος εν μέσω νέων θεών, των Αγίων του. "Θεός ἐν μέσῳ θεῶν"! Αυτό είναι το μεγάλο, το ασύλληπτο μυστήριο της Εκκλησίας. 

Μέσα στα σπλάχνα της δημιουργούνται νέοι θεοί, οι Άγιοι! Κάθε Άγιος είναι ένας νέος θεός. "Κατά Χάριν", έτσι είναι η σωστή θεολογική διατύπωση. Διότι "κατά φύσιν" Θεός είναι μόνο η υπερούσια Τριάδα, ο Πατήρ, ο Υιός και το Πνεύμα το Άγιο, ο Ένας και μόνος αληθινός Θεός. Ο Θεός μας! Ο εν Τριάδι Θεός που μας δημιούργησε εκ του μηδενός και μας καλεί να υπερβούμε την πτώση μας και να ανεβούμε στο νοητό "Θαβώρ", να γίνουμε μέτοχοι της θείας δόξας Του, "θεοί κατά Χάριν", ίσοι κα όμοιοι με Εκείνον, τον Δημιουργό μας!

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα διά των πρεσβειών της Αγίας Βαρβάρας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails