Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 60ο (α μέρος)

Στη διδακτική παραβολή των μυρίων ταλάντων, ένας ανεξίκακος βασιλιάς χάρισε το υπέρογκο χρέος που του όφειλε κάποιος δούλος και τον άφησε ελεύθερο. Ο δούλος όμως δεν έπραξε το ίδιο σε κάποιον σύνδουλό του, που του όφειλε ένα ασήμαντο ποσό. Αντίθετα, του φέρθηκε με πολλή σκληρότητα. Τον απείλησε, ζητώντας άμεση εξόφληση του χρέους και τον οδήγησε στη φυλακή. Ο βασιλιάς πληροφορήθηκε τη σκληρή αυτή συμπεριφορά κι αφού τον ήλεγξε αυστηρά για την κακία του, τον παρέδωσε στη φυλακή, μέχρι να εξοφλήσει κι αυτός όλα όσα χρωστούσε. 

Η θαυμάσια αυτή παραβολή μας διδάσκει τη σπουδαία αρετή της συγχωρήσεως και μας δίνει την ευκαιρία να εξετάσουμε γιατί είναι απαραίτητη η συγχώρηση στον πνευματικό μας αγώνα και πώς θα την αποκτήσουμε. Η συγχώρηση είναι αρετή που μας καθιστά όμοιους με τον Θεό, γνήσια παιδιά του ουράνιου Πατέρα. 

"Ἔσεσθε υἱοί Ὑψίστου, ὅτι αὐτός χρηστός ἔστιν ἐπί τούς ἀχαρίστους καί πονηρούς. Γίνεσθε οὖν οἰκτίρμονες, καθώς καί ὁ πατήρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστί (Λουκά στ, 35-36)", μας προτρέπει ο Κύριος. Θα αναδειχθείτε κατά Χάριν παιδιά του πανάγαθου Θεού, που ευεργετεί ακόμα και τους αχάριστους και πονηρούς ανθρώπους. Να γίνεσθε σπλαχνικοί στα λάθη των άλλων, όπως ο ουράνιος Πατέρας σας είναι σπλαχνικός προς όλους σας.

Τίποτε δε μας εξομοιώνει τόσο πολύ με τον Θεό, όσο το να συγχωρούμε αυτούς που θέλουν να μας αδικήσουν, τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος. "Οὐδέν οὔτως ὀμοιοῖ τῷ Θεῷ, ὡς τό τοῖς πονηροίς καί τοῖς ἀδικοῦσιν εἶναι συγγνωμονικόν (ΕΠΕ 9, 684)". Όσο είμαστε μακρόθυμοι προς τους αδελφούς μας, τόσο αποδεικνύουμε ότι είμαστε γνήσια παιδιά του οικτίρμονος Θεού. 

Σε τι ύψος μας ανεβάζει, αλήθεια, η συγχώρηση! Επιπλέον, όταν είμαστε συγχωρητικοί στα λάθη των αδελφών μας, τότε μπορούμε να ζητούμε από τον Κύριο να συγχωρήσει και το πλήθος των δικών μας αμαρτιών. Μας το είπε ξεκάθαρα ο θείος Διδάσκαλος: "Ἐάν ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τά παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καί ὑμῖν ὁ πατήρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος (Ματθ. στ, 14)". 

Αν θέλουμε ο Θεός να συγχωρήσει τις αμαρτίες μας, θα πρέπει να συγχωρούμε κι εμείς με την καρδιά μας όσους μας αδίκησαν, μας συκοφάντησαν, μας πλήγωσαν ή μας προσέβαλαν με τη συμπεριφορά τους. "Σέ κριτήν ἐποίησε τῆς συγχωρήσεως τῶν σῶν ἁμαρτημάτων (ΕΠΕ 32, 642)". Εσένα τον ίδιο έκανε κριτή της συγχωρήσεως των αμαρτημάτων σου ο Θεός, επισημαίνει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. 

συνεχίζεται....

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails