Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Θαυμαστές διηγήσεις (μέρος 20ο-β μέρος/τελευταίο)

 

Ο πόνος και τα δάκρυα της Ελένης ήταν ασταμάτητα. Στην κηδεία το βουβό κλάμα της ράγιζε και πέτρες. Πλήθη συγγενών και γνωστών τη συνόδευαν μέχρι τον τάφο. Όταν έβαλαν στον τάφο τον άντρα της, φώναξε: "Αντρέα μου, δεν θα βάλω άλλον άντρα στη θέση σου"! Και τον τήρησε τον λόγο της. Αφοσιώθηκε στο παιδί τους. Ώσπου να μεγαλώσει, τοι άφηνε στον Παιδικό Σταθμό και η ίδια ξενοδούλευε ως καθαρίστρια και έπαιρνε το μεσημέρι το παιδί της. Στο πρόσωπό του έβλεπε τον αγαπημένο άντρα της που δεν τον ξεχνούσε ποτέ. 

Καθώς μεγάλωνε ο Παύλος, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες κι αργότερα οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της έδιναν πάντα συγχαρητήρια για τον γιο της. "Είναι άριστος σε όλα!" της έλεγαν με χαρά "και στα μαθήματα και στο ήθος. Να σας ζήσει. Να τον χαίρεστε!". Περνούσε ο  καιρός και πλησίαζαν οι μέρες των Πανελλήνιων Εξετάσεων. Ο Παύλος ήθελε να πετύχει στην Ιατρική και ετοιμαζόταν εντατικά. 

Ένα μεσημέρι, καθώς επέστρεφε η Ελένη κατάκοπη από ένα ξένο σπίτι στο σπίτι της και σκεφτόταν τον Παύλο της, βαδίζοντας στο πεζοδρόμιο, άκουσε έντονη μέσα της μια φωνή: "Ελένη, κοίταξε αριστερά!". Στο αριστερό πεζοδρόμιο ήταν ένας κάδος απορριμμάτων. Κοίταξε προς τα εκεί και τι να δει! Δίπλα στον κάδο, σε έναν ανοιχτό σκουπιδοτενεκέ άστραφτε κάτι. Πλησιάζει και βλέπει όρθια στον σκουπιδοτενεκέ μια ασημένια εικόνα της Παναγίας και άλλη μια των Ταξιαρχών. Τα' χασε μια στιγμή. Σύντομα όμως  συνήλθε. Ίσως να το έκαναν κάποιοι άθεοι ή αιρετικοί ή φανατικοί μουσουλμάνοι, σκέφτηκε. Ο Θεός να τους ελεήσει. 

Έβαλε έπειτα προσεκτικά τις εικόνες σε μια σακούλα που είχε στην τσάντα της και βάζοντάς τες στην αγκαλιά της τις έφερε στο σπίτι της. Εκεί τις καθάρισε προσεκτικά και άναψε κερί και λιβάνι μπροστά τους. Και κάθε μέρα που έδινε Πανελλήνιες εξετάσεις ο Παύλος, διάβαζε την Παράκληση της Παναγίας εμπρός σ΄ αυτήν την ασημένια εικόνα. Και  παρακαλούσε με απλότητα και πίστη τη Θεοτόκο να βοηθήσει τον Παύλο της να πετύχει στην Ιατρική όπως ήθελα, αλλά στην Αθήνα. 

"Αν πετύχει σε άλλη πόλη, Παναγία μου", Της έλεγε., "δεν θα μπορέσω να τον σπουδάσω·· το βλέπεις ότι είμαι φτωχιά". "Κι εσείς, άγιοι Αρχάγγελοι, παρακαλώ σας", έλεγε σε κάθε προσευχή, "προστατέψτε το παιδί μου από κάθε πειρασμό". Είχε κάνει τις δυο αυτές εικόνες καταφύγιο της καρδιάς της. 

Και η θερμή προσευχή της χαροκαμένης μάνας εισακούστηκε. Η πιστή μάνα όμως δεν έπαυσε να προσεύχεται και όλα τα χρόνια των σπουδών του Παύλου της στην Ιατρική σχολή των Αθηνών. Το ίδιο κι όταν έγινε καρδιολόγος. Και μαζί του δοξολογούν τον Θεό, την Υπεραγία Μητέρα Του και τους Αγίους Ταξιάρχες για τη μεγάλη ευλογία και προστασία τους,

(Γεωργίου Γ. Ψαλτάκη, ... Κι έγινε το θαύμα, Ελένη, κοίταξε αριστερά!, Αθήνα 2021, Εκδόσεις Σωτήρ).

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails