Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Φράσεις για προβληματισμό 78ο μέρος

Αυτός που συνομιλεί και συζητεί με άφρονα και ανόητο, μοιάζει προς εκείνον που συνδιαλέγεται με άνθρωπο ο οποίος νυστάζει και ο οποίος στο τέλος της ομιλίας θα πει: Τι συμβαίνει; Περί τίνος πρόκειται; (Σοφία Σειράχ κβ, 8). 

Με τον άφρονα και ανόητο να μην έχεις πολλές συζητήσεις και μη συμβαδίζεις με ασύνετο. Προφυλάξου από αυτόν για να μην μπεις σε ενόχληση και στενοχώρια μαζί του. Και ασφαλώς δεν θα μολυνθείς, όταν εκτινάσσονται από το στόμα του τα απρεπή και εξοργιστικά λόγια του. Φύγε μακριά και δεν θα στενοχωρηθείς εξαιτίας της εσχάτης ανοησίας του (Σοφία Σειράχ, κβ, 13). 

Μή ἀστόχει γυναικός σοφῆς καί ἀγαθῆς, ἡ γάρ χάρις αύτῆς ὑπέρ τό χρυσίον: μην παρατρέξεις και μην αστοχήσεις να εκλέξεις ως σύζυγό σου γυναίκα συνετή και ενάρετη, διότι η χάρη και η γοητεία των αρετών της είναι μεγαλύτερη από την αξία του χρυσού (Σοφία Σειράχ, ζ, 15). 

Να παντρέψεις με προσοχή τη θυγατέρα σου και με ιδιαίτερη φροντίδα και θα έχεις τακτοποιήσει τότε μεγάλη υπόθεση και σοβαρό ζήτημα του οίκου σου και χάρισέ την σε άνδρα συνετό και φρόνιμο (Σοφία Σειράχ ζ,  25). 

Παιδί μου, από τα χρόνια της νεότητάς σου να προτιμήσεις την κατά Θεόν διαπαιδαγώγησή σου και μέχρι της γεροντικής σου ηλικίας θα βρίσκεις και θα έχεις καθοδηγό τη Σοφία. Με όλη σου την καρδιά και προθυμία πλησίασέ την και με όλη σου τη δύναμη φύλαξε τους δρόμους της και τον τρόπο της ζωής τον οποίο σου νομοθετεί.. Παιδί μου, εάν θέλεις θα διαπαιδαγωγηθείς και θα μορφωθείς με την Σοφία και αν παραδώσεις την ψυχή σου σ' αυτήν, θα γίνεις συνετός και φρόνιμος (Σοφία Σειράχ, στ 1, 26, 32). 

Μην κάνεις ποτέ κακό και δεν θα σε βρει κακό. Φεύγε μακριά από κάθε άδικο και θα απομακρυνθεί κι αυτό από σένα. Μην καλλιεργείς και μην επινοείς ψεύδη σε βάρος του αδελφού σου, ούτε να κάμεις το ίδιο σε κάποιον φίλο σου. Μη σου αρέσει να ψεύδεσαι χρησιμοποιώντας κάθε είδους ψέμα, διότι η συνεχής επανάληψη και συνήθειά του δεν θα αποβεί σε όφελός του (Σοφία Σειράχ, ζ, 1-14). 

Μην επιδιώκεις να γίνεις κριτής, μήπως δεν μπορείς να εξαλείψεις τις αδικίες και μήπως συσταλείς και δειλιάσεις ενώπιον προσώπου ισχυρού, ο οποίος κινείται από ίδιον συμφέρον. Έτσι, δεν παρεμβάλεις σκάνδαλο και πρόσκομμα όπου θα σκοντάψει η ευθύτητά σου και η προς το δίκαιο ακεραιότητά σου (Σοφία Σειράχ, ζ, 6). 

Μη μισήσεις, μην αποστραφείς και μην βαρεθείς εργασία κοπιαστική και μάλιστα την καλλιέργεια της γης, η οποία έχει διδαχθεί από τον Ύψιστο (Σοφία Σειράχ, ζ, 15). 

Ένα παιδί, μοναχοπαίδι αγόρι, αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη. - Δεν αγαπώ, του λέει, εγώ παιδιά. Αλλά αν το θέλεις να σου δώσω το φιλί μου, της μάνας σου να φέρεις την καρδιά, να ρίξω να τη φάει το σκυλί μου. Τρέχει ο νιός, τη μάνα του σκοτώνει και την καρδιά τραβά και ξεριζώνει και τρέχει να την πάει, μα σκοντάφτει και πέφτει ο νιός κατάχαμα με δαύτη. Κυλάει νιός και η καρδιά κυλάει. Και την ακούει να κλαίει και να μιλάει. Μιλάει η μάνα στο παιδί και λέει: - Εχτύπησες, αγόρι μου... και κλαίει... (Από το ποίημα του Ρισπέν, που μετέφρασε ο Ιωάννης Πολέμης). 

Ὅς ἀπωθεῖται παιδείαν, μισεῖ ἑαυτόν, ὁ δέ τηρῶν ἐλέγχους ἀγαπᾶ ψυχήν αὐτοῦ: όποιος διώχνει μακριά από τον εαυτό του την παιδαγωγία από τον θείο νόμο, μισεί τον εαυτό του, ενώ εκείνος που εφαρμόζει τους σύμφωνους προς τις θείες εντολές ελέγχους, αγαπά την ψυχή του και θα τη σώσει (Παροιμίες ιε, 32). 

Ἡ μέν ἰατρική τήν ὑγείαν, ἡ δέ γυμναστική τήν εὐεξίαν τῷ σώματι ἐντίθησι: η ιατρική από τη μια μεριά συμβάλλει στην υγεία του σώματος, ενώ από την άλλη μεριά η γυμναστική προσφέρει ευεξία στο σώμα (Πλούταρχος). 

Εἰς τελειότητα τοῦ ἀνθρώπου τρία δεῖ συνδραμεῖν, φύσιν, μάθησιν καί άσκησιν: στην τελειοποίηση του ανθρώπου τρία πράγματα πρέπει να βοηθήσουν: η φύση, η μάθηση και η άσκηση (Πλούταρχος). 

Οι περισσότερες από τις δοκιμασίες μας αργά ή γρήγορα περνούν. Η ωφέλεια μένει; "Ἴδε ὑγιής γέγονας, μηκέτι ἀμάρτανε, ἴνα μή χεῖρὀν σοί τι γένηται", όταν φεύγει η δοκιμασία να σκεπτόμαστε ότι κάτι περιμένει ο Θεός. Κάτι πρέπει να αλλάζει στη ζωή μας. Ο Κύριος να δώσει ώστε κάθε δοκιμασία μας να γίνεται αφορμή διορθώσεως και εξαγιασμού μας (Περιοδικό Σωτήρ, αρ. τεύχους 2189/15.05.2019). 

Έλαμψε στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Τυφλού η αγάπη του Κυρίου, αλλά και η παντοδυναμία Του. Θεράπευσε έναν εκ γενετής τυφλό, έναν αόμματο! Έλαμψε και η ομολογία του τυφλού. Ζητείται χριστιανός που ζει τον Χριστό κι έχει το θάρρος να Τον ομολογεί, το έχει ανάγκη η κοινωνία μας, ακόμα και σ' αυτή την Ορθόδοξη Ελλάδα. Ας μη φοβηθεί! Ο Κύριος θα του χαρίσει τον στέφανο της βασιλείας Του (Περιοδικό Σωτήρ, αρ. τεύχους 2155/15.05.2017). 

Κύριε, θεωρῶ ὅτι προφήτης εἶ σύ: Κύριε, αισθάνομαι ότι είσαι προφήτης, εφόσον μου λες τα μυστικά της ζωής μου, παρόλο που με συναντάς για πρώτη φορά. Δέχθηκε η Σαμαρείτιδα την υπόδειξη για την ακατάστατη ζωή της. Δεν προσβλήθηκε, δεν αγανάκτησε, δεν σηκώθηκε να φύγει. Αναγνώρισε ταπεινά την αμαρτωλότητά της. Η ειρηνική αναγνώριση ότι ότι σφάλαμε δείχνει ταπείνωση, είναι έμπρακτη μετάνοια και ελκύει την ευλογία του Θεού (Περιοδικό Σωτήρ, αρ. τεύχους 2199, 15/01/2019). 

"Λέγει αὐτῇ ὁ Ἰησοῦς · Μαρία (Ιωάννου κ, 11-18)". Δεν είναι τυχαίο ότι η μαθήτρια αναγνώρισε τον Κύριό της μόλις Εκείνος εκφώνησε το όνομά της. Τόση ώρα Τον είχε μπροστά της, συνομιλούσε μαζί Του κι ούτε που είχε υποψιαστεί τίποτε. Ο Χριστός μας ξέρει με το όνομά μας. Ξέρει τον καθένα μας ξεχωριστά, τους πόθους μας, τις ανάγκες μας, τις προσδοκίες, τους φόβους, τις αδυναμίες, τον βαθύτερο ψυχισμό μας. Τόσο κοντά μας είναι ο Κύριος. Τόσο δικός μας. Αρκεί κι εμείς να έχουμε αναπτύξει με τον Αναστημένο Χριστό μας στενή σχέση προσωπική (Αρχιμ. Αποστόλου Τσολάκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, σελ. 156-157, εκδόσεις Σωτήρ). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails