Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 16ο (μέρος α)

Απρίλιος 1910. Η σχολική χρονιά άρχισε δύσκολα για τον Β. Ορθόδοξος ο ίδιος, μόνος αυτός στην πολυμελή οικογένειά του. Βαπτίστηκε στο σχολείο μας "Φως Εθνών". Ο πατέρας είναι πάστορας, ενώ η μητέρα έχει πεθάνει. Ο Β είναι ο τελευταίος από τα έξι παιδιά. Πρώτος μαθητής, με ήθος, αλλά δείχνει να τον απασχολεί κάτι. Είναι η ορφάνια; Είναι η πλάνη στην οποία βρίσκεται η οικογένειά του; Είναι κι αυτό, αλλά είναι και η ανίατη ασθένεια της μεγάλης του αδελφής. Ερχόταν στο γραφείο πονεμένος, ζητούσε προσευχή κι ενίσχυση πνευματική. 

Αγωνιζόταν να πείσει τον πατέρα του να επιτρέψει τη βάπτιση της αδελφής του, αλλά συναντούσε την άρνηση κι αυτό τον στενοχωρούσε. Τον ενίσχυε πνευματικά το κατηχητικό και ο πνευματικός του. Η κατάσταση της αδελφής του επιδεινώθηκε. Ο ίδιος τής μιλούσε με στοργή για τη δύναμη της πίστεως, για την αλήθεια της Ορθοδοξίας, αλλά η άρνηση του πατέρα δεν άφησε περιθώρια να προχωρήσει ο Β. Έλεγε τακτικά στην κατάκοιτη πλέον αδελφή του, που έλιωνε σιγά-σιγά σαν κερί χωρίς ελπίδα:

- Αδελφή μου, το βάπτισμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η πόρτα που μας βάζει στον παράδεισο! Τελευταία η άρρωστη τον κοίταγε με πονεμένο βλέμμα, χωρίς να αποκρίνεται.... Η επίσκεψη του ιερέα στο σπίτι τους δεν έφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Και πάντα παρών ο πάστορας πατέρας της οικογένειας με τις δικές του απόψεις... Δεν έμενε παρά η προσευχή του Β. και όλων μας, την οποία ζητούσε κάθε μέρα, που γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Ώσπου ένα πρωί, πριν ακόμα φθάσουν καθηγητές και μαθητές στο σχολείο, ο Β χτύπησε την πόρτα του γραφείου. 

- Ορίστε, τι συμβαίνει, παιδί μου; Το πρόσωπό του πονεμένο, αλλά γαλήνιο... 

- Αδελφή, έχουμε πένθος σήμερα! Η αδελφή μου έφυγε.... 

- Ω, Β! Ας την αναπαύσει ο Θεός... Προσευχόμασταν πολύ για την ψυχή της....Έχεις την άδεια να απουσιάσεις... Σε λίγο θα έρθει και αντιπροσωπεία του σχολείου.... 

Ο Β στεκόταν ακόμη ακίνητος..... 

- Θα είσαι δικαιολογημένος, παιδί μου, μην ανησυχείς.... 

- Ξέρετε,.... αδελφή, -τα δάκρυα κυλούσαν στο πρόσωπό του- τη βάφτισα την αδελφή μου! 

- Τη βάφτισες; Πώς; 

- Ναι. Τη νύχτα βάρυνε, κατάλαβα ότι θα φύγει.... Ήμασταν όλοι κοντά της. 

συνεχίζεται....

(Σταύρου Β. Γουναρίδη, Όταν ψιθυρίζει ο Θεός, Έστειλε την αδελφή του στον Παράδεισο!, Αθήνα 2019, Εκδόσεις Έαρ).

Καλημέρα σας! καλή κι ευλογημένη εβδομάδα! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails