Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 14ο (β μέρος- τελευταίο)

Τους είδε να απομακρύνονται λίγα βήματα. Βεβαιώθηκε πως όλοι τους κοιτούν μπροστά. Το έσφιξε στην αγκαλιά της. Όχι πολύ δυνατά, μην το ξυπνήσει. Το κοίταξε με λατρεία και το φίλησε γλυκά. Για τελευταία φορά. Έφτιαξε το ρουχαλάκι του και το ακούμπησε μαλακά στην άκρη του δρόμου. Σηκώθηκε. Το σταύρωσε. Και γύρισε απότομα. Κι άρχισε να περπατάει γρήγορα να προλάβει τους υπόλοιπους. Ένιωθε τα σωθικά της να ξεριζώνονται. Το μέσα της άρχισε να κραυγάζει: "Κακούργα! Μάνα είσαι εσύ; Πού τ' αφήνεις το παιδί μονάχο;" Τράβηξε δυνατά τα μαλλιά της. Με κλειστό το στόμα. Τους έφτασε. Πήγε δίπλα στη μάνα της. Στο σπαρακτικό βλέμμα, της έγνεψε να κάνει τσιμουδιά. Ακούμπησε το κεφάλι της στο δικό της, και καθώς προχωρούσαν, έμπλεξε το κλάμα τους κι ενώθηκε σαν ένα. Δεν είχαν ακόμα προχωρήσει πολύ. Στιγμές βαριές, αιώνιες....

Γύρισε η Μαρία να δει τον Στάθη της από μακριά για μια τελευταία, τελευταία φορά. Πριν προλάβει η μάνα της να τη γυρίσει προς τα εμπρός... Γύρισε προς τα πίσω κι εκείνη. Ένας καβαλάρης φάνηκε από το πουθενά. Δίχως να κατέβει από τ' άλογό του, φώναξε δυνατά στα ρωμαίικα: 

- Ένα παιδί μονάχο, μωρέ! Ποιανού, βρε, είν' αυτό το παιδί; 

Όλοι τον είδαν. Όλοι τον άκουσαν. Πού βρέθηκε εκεί; Άντρας εκείνη την ώρα; Και είναι και νέος, Και πάνω σ' άλογο; Και να μιλάει Ελληνικά; Ποιος να' ταν; Σαν να κατέβηκε από την εικόνα του ο Αϊ Γιώργης ο ίδιος, που σε εκείνα τα μέρη ανδρώθηκε, Κοντοστάθηκαν όλοι για μια στιγμή. Σαν να σταμάτησε για εκείνη μονάχα τη στιγμή ολάκερος ο χρόνος. Την ακινησία της στιγμής τη διακόπτει ένα ξαφνικό τρέξιμο. Σαν αστραπή. Ένα παιδί είναι. Ο Σταύρος.

 - Είναι ο αδερφός μου. Ο Στάθης!, λέει στον καβαλάρη. Σκύβει και τον παίρνει στην αγκαλιά του. Τρέχοντας ξανά, γυρίζει στους δικούς του. Κοιτάζει τη μάνα του, που' ταν ακόμη αποσβολωμένη, και κοφτά της λέει:

- Μάνα, από δω και πέρα, τον Στάθη θα τον κουβαλάω εγώ. Προχωράμε!

Το' πε και το' κανε. Μέχρι να φτάσουν... Και έφτασαν. Πρώτα στο λιμάνι του Πειραιά και μετά, πάλι με τα πόδια, προς τον τελευταίο τους προορισμό, τη Νέα Ιωνία. 

Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Στάθης, κάθε φορά που έλεγε "ο αδερφός μου, ο Σταύρος", γέμιζαν δάκρυα τα μάτια του και γλύκαινε το πρόσωπό του. Γλύκαινε με τον ίδιο τρόπο με εκείνον της μάνας του, τη στιγμή που άκουσε εκείνη την αντρίκια απόφαση από τον δεκατριάχρονο γιο της.... Όλα αυτά μας τα διηγήθηκε ο ίδιος, Δυο χρόνια μετά, το 2012, "έφυγε" ο Στάθης, για να συναντήσει τον αδερφό του τον Σταύρο, τη μάνα τους και τους υπόλοιπους δικούς τους, που είχαν φτάσει πρώτοι στον τελικό "προορισμό" τους. 

Αφιερώνεται με απεριόριστο σεβασμό, σαν ένα αλλιώτικο μνημόσυνο σ' εκείνη τη Μαρία, αλλά και σε όλες εκείνες τις Μανάδες. Πολλούς αιώνες πριν, μια άλλη Μαρία είχε κι εκείνη το δικό τους φευγιό, πάνω σ' ένα γαϊδουράκι προς την Αίγυπτο, με τον Μοναχογιό της στην αγκαλιά. Στην ίδια περίπου ηλικία με τον Στάθη...

Σημειώσεις, μάλλον απαραίτητες για την πλήρη κατανόηση της ιστορίας μας:

Η Σπάρτη απέχει περίπου 405 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη και 129 χιλιόμετρα από την Αττάλεια.... Ο Στάθης ήταν ο τελευταίος εναπομείνας από εκείνη τη μικρασιατική ρίζα, απ' όπου σε κάποια από τα επερχόμενα κλαδιά ξεφύτρωσες κι εσύ ο ίδιος που τα εξιστορείς... 

(Ευχαριστίες θερμές στη Μαρία Τσαχ, για την ενεργή της συμμετοχή σ' εκείνη την ανεπανάληπτη βιντεοσκόπηση, απ' όπου προήλθε και η καταγραφή αυτού του γεγονότος και μάλιστα από την αυθεντική του πηγή). 

(Σταύρου Β. Γουναρίδη, Όταν ψιθυρίζει ο Θεός, Είναι ο αδελφός μου. Ο Στάθης!, Αθήνα 2019, Εκδόσεις Έαρ).

Καλημέρα σας! καλή κι ευλογημένη εβδομάδα! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails