Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Μέλλον και άνθρωπος (μέρος 1ο)


Κι ύστερα σου λένε να μην πιστεύεις, μονολόγησε ο Ανδρόνικος, κοιτάζοντας τον βαθμό του στο επαναληπτικό.
- Όλα έγιναν όπως ακριβώς τα έλεγε.
- Ποιος; τον ρώτησα.
- Το ωροσκόπιό μου: "Στο τέλος της εβδομάδας σας περιμένει κάποια αποτυχία. Μην απογοητεύεσθε, ξαναπροσπαθήστε".
- Είχες διαβάσει; πετάχτηκε κάποιος.
- Απ' τη στιγμή που διάβασα αυτό, ομολογώ πως δε διάβασα τίποτε άλλο. "Μάταιος κόπος", σκεφτόμουν, "το ωροσκόπιο μιλάει ξεκάθαρα".
- Μετά απ' αυτό που τώρα είπες, εξακολουθείς να πιστεύεις ότι οι αστρολόγοι γνωρίζουν το μέλλον;
- Μπορείτε να με πείσετε για το αντίθετο;
- Να σου διηγηθώ πρώτα μια σκηνή από το παρελθόν μου στην τάξη;
Είχα το 1999 σ' ένα τμήμα της Α΄Λυκείου ένα μαθητή που συνήθως με προκαλούσε σε συζήτηση:
- "Κύριε, ο Νοστράδαμος λέει ότι το 2000 θα γίνει ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, τον πιστεύετε;"
- "Όχι".
- "Αν γίνει ο τρίτος Παγκόσμιος, θα πιστέψετε ότι ήταν μεγάλος αστρολόγος;"
- "Όχι, γιατί το μέλλον το προγνωρίζει μόνο ο Θεός".
Η απάντησή μου έφερε καταιγίδα αποριών περί αστρολογίας και μαντείας. Δυο ώρες χρειάστηκε, για να τις απαντήσουμε τότε.
- Και τώρα έχουμε πολλές σχετικές απορίες....να τις συζητήσουμε....
"Γιατί υπάρχει η μαντεία;"
Ο πρωτόγονος άνθρωπος δοκιμάζοντας συχνά μεγάλο φόβο μπροστά στο άγνωστο μέλλον του, θεοποιούσε ουράνια ή επίγεια όντα. Πίστευε πως οι κρυφές δυνάμεις τους μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζωή του. Προσπαθούσε γι' αυτό να τις εξευμενίσει και να προγνωρίσει τι του επιφυλάσσουν. Έτσι γεννήθηκε κι ανδρώθηκε η μαντεία.
Βέβαια θα περιμέναμε να έχει γεράσει και να έχει πεθάνει στην πολιτισμένη και τεχνοκρατούμενη εποχή μας, όμως ζει και προβάλλεται πληθωρικά από τα κάθε είδους μέσα μαζικής ενημέρωσης. Φορώντας μάλιστα το επίσημο ένδυμα της επιστημονικότητας, που της προσδίδει αρκετό κύρος, κυκλοφορεί άνετα στους κύκλους των μορφωμένων ανθρώπων. 
Ο "φτασμένος" επιστήμονας ειρωνεύεται την κυρα- Λένη που γυρίζει το φλιτζάνι ή εξηγεί τα όνειρα (ασχολείται δηλαδή με την καφεμαντεία και την ονειρομαντεία), μόλις όμως ο ίδιος παίρνει την εφημερίδα του, ανατρέχει στο ωροσκόπιο και για τις σπουδαίες αποφάσεις του συμβουλεύεται "διπλωματούχο" μέντιουμ. 
"Γιατί οι διάφοροι μελλοντολόγοι κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων; Πώς καταφέρνουν κάποιες επιτυχείς προβλέψεις; Γνωρίζουν το μέλλον;"
Όχι. Μόνο ο Θεός γνωρίζει το μέλλον και το αποκαλύπτει κάποτε στους αγγέλους και τους δικούς του ανθρώπους. Όσοι χωρίς να είναι συνδεδεμένοι μαζί Του κάνουν προβλέψεις, εμπνέονται από τις δαιμονικές δυνάμεις. Ο πονηρός βέβαια δεν γνωρίζει το μέλλον, επιχειρεί όμως προβλέψεις χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που ο Θεός έδωσε στους αγγέλους και δεν τις αφήρεσε μετά την πτώση τους. 
α. Χρησιμοποιεί τον νου του.Είναι γνωστό ότι οι μάντεις συζητούν με τους πελάτες τους, για να τους "γνωρίσουν". Το πονηρό πνεύμα συνδυάζει τα δεδομένα του παρελθόντος και του παρόντος και πιθανολογεί μια εξέλιξη των γεγονότων, όπως θα έκανε ένα ανθρώπινο μυαλό.
β. Χρησιμοποιεί ακόμα την ταχύτητα κινήσεως που σαν πνεύμα διαθέτει. Μπορεί γι' αυτό να γνωρίζει γεγονότα ή λόγια (όχι όμως σκέψεις) ανθρώπων που αφορούν στον "πελάτη". Του τα ανακοινώνει με το στόμα του μέντιουμ και κερδίζει την εμπιστοσύνη του. 
Δημιουργείται έτσι κατάσταση εξαρτήσεως και ψυχαναγκασμού. Ο άνθρωπος χωρίς να το συνειδητοποιεί ενεργεί έτσι ώστε η πρόβλεψη να επαληθευθεί. Αυτός είναι ένας λόγος "επιτυχίας" τόσο των προβλέψεων των μέντιουμ όσο και των απρόσωπων και γενικών προβλέψεων των ωροσκοπίων, που απευθύνονται σε τεράστιο αριθμό ανθρώπων, αλλά "πραγματοποιούνται" μόνο σ' εκείνους που τα εμπιστεύονται. 
Τον κύριο όμως λόγο "επιτυχίας" των προβλέψεων τον αποκαλύπτει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης (Χρηστοήθεια, λόγος θ), απαντώντας -με τον δικό του τρόπο- στο ερώτημα: "Διά ποῖα αἴτια προλέγουν τινά οἱ δαίμονες καί γίνονται;".   
 "Διότι εσείς δεν πιστεύετε αδιστάκτως εις τον Κύριον, αλλά πιστεύετε και εις τους δαίμονας, εξαιτίας λοιπόν της ιδικής σας απιστίας παραχωρεί ο Θεός να γίνονται εκείνα που προλέγουν εκείνοι".
"Διότι, όπως ένας κλέπτης, όταν σκλαβώσει έναν άνθρωπον, αν είπει εις αυτόν ότι έχει να ζήσει ή να αποθάνει, γίνεται, διότι αν θέλει, του αφήνει την ζωήν ή τον θανατώνει... έτσι κι εσείς, αν είσθε δούλοι εις τον διάβολον, και εκείνος ό, τι σας προείπει, το κάμνει...". 
Η συμβουλή του Αγίου καθοδηγητική, ιδίως στις σκοτεινές μέρες μας. "Οι δαίμονες δεν προγνωρίζουν τίποτε... μην πιστεύετε καθόλου εις την πρόγνωσίν τους, ούτε να προστρέχετε σ' αυτούς, για να σας φανερώσουν οτιδήποτε... αδελφοί μου χριστιανοί, έχετε πίστη στερεάν μόνον εις τον Κύριον..."
συνεχίζεται....
(Μαρίας Δ. Παναγοπούλου, 8:15 π.μ. μαθήματα εκτός ύλης, Ποιος γνωρίζει το μέλλον, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα 2016)
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
Ας είναι γεμάτος χρώματα και αισιοδοξία ο μήνας Μάιος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails