Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Φράσεις για προβληματισμό 45ο μέρος

Σε μερικούς δε συμφέρει να υπάρχει η Ελλάδα. Οι εχθροί μας θέλουν να μας ξεσκίσουν και οι φίλοι μας να μας τσαλακώσουν (Όσιος Παΐσιος). 
Η οικονομία είναι η πιο ασφαλής πρόσοδος και η ασφαλέστερη πηγή ευρωστίας για την οικογένεια και την πολιτεία. Το να είμαστε ευχαριστημένοι με ό, τι έχουμε αυτό είναι ο πιο μεγάλος και  ο πιο ασφαλής πλούτος (Κικέρων).
Τοῖς νόμοις τῶν πολιτῶν ἐμμενόντων, οἱ πόλεις ἰσχυρόταται γίγνονται: όταν οι πολίτες υπακούουν στους νόμους, τότε οι πόλεις γίνονται πανίσχυρες (Ξενοφώντας).
Τό διοικεῖν ἐστι προβλέπειν καί προνοεῖν καί οὐχί καταστέλειν΄(Σπουδαία σκέψη).
Κανείς από εμάς δεν είναι ένα νησί αποκομμένο στο αρχιπέλαγος της ζωής. Αντίθετα, είναι ένα κομμάτι μιας στεριάς (Σπουδαία σκέψη).
Ἐπιστήμη ποιητική εὐδαιμονίας: η επιστήμη δημιουργεί ευδαιμονία, ευτυχία (Πλάτων).
Οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο. Το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε (Κάρολος Μαρξ).
Να ξέρεις να κυβερνάς τη διάθεσή σου, γιατί αν δεν υπακούει,τότε διατάζει (Οράτιος).
Πολλά κράτη κάποτε σαν πλοία που βυθίζονται, καταστρέφονται και χάνονται και θα εξακολουθήσουν να καταστρέφονται εξαιτίας της φαυλότητας των κυβερνητών και των ναυτών (Πλάτων).
Η υπερβολική ελευθερία μετατρέπεται σε υπερβολική δουλεία και για τα άτομα και για την πολιτεία (Πλάτων).
Είναι ανάγκη να θέτουν νόμους οι άνθρωποι και να ζουν σύμφωνα με αυτούς. Αλλιώς δεν διαφέρουν από τα άγρια θηρία (Πλάτων).
Ο νόμος έχει ως αποστολή του να οδηγεί τους ανθρώπους στον σωστό δρόμο, όπως οδηγούν στη γραφή οι γραμμές τα μικρά παιδιά (Πλάτων).

Όποιος ανοίγει ένα βιβλίο, αφήνει το τιμόνι της ζωής του στον συγγραφέα (Μέγας Βασίλειος).
Τα καλά πρέπει να επαινούνται, τα αισχρά να ψέγονται (Αριστοτέλης). 
Ο τεμπέλης και ο λαίμαργος άξιος είναι στο φαγητό και γρήγορος στον ύπνο (Παροιμία).
Από έναν βγαίνει ο λόγος κι εκατό ευθύς το ξέρουν (Παροιμία).
Από σιγανό ποτάμι μακριά τα ρούχα σου, δηλαδή από ύπουλο άνθρωπο (Παροιμία).
Ο άνθρωπος ποτέ δεν είναι φτωχός, όταν έχει χαλινό στις επιθυμίες του (Διονύσιος Σολωμός). 
Όποιος θέλει πραγματικά να είναι πλούσιος, ας μην κάμει την περιουσία του μεγαλύτερη, αλλά την πλεονεξία του μικρότερη (Πλάτων).

Εορτή είναι η σιωπηλή κατάδυση στον εαυτό μας (Σπουδαία σκέψη).

Η καρδιά της μητέρας είναι μια άβυσσος, στο βάθος της οποίας κατοικοεδρεύει η συγγνώμη (Μπαλζάκ). 
Το παιδί είναι από όλα τα θηρία το πιο δυσκολομε-
ταχείριστο. Γιατί όσο οι πνευματικές του δυνάμεις δεν έχουν αρκετά αναπτυχθεί γίνεται πιο άγριο, πιο επιθετικό και πιο επικίνδυνο από τα θηρία. Για αυτό πρέπει να χαλιναγωγείται (Πλάτων).

Σκέψου και προσπάθησε να συμπεριφέρεσαι στην επικοινωνία με τους άλλους και τις συζητήσεις: με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, με ηπιότητα και αοργησία, με γαλήνη και αταραξία, με ειρήνη ψυχής (Σπουδαία σκέψη).

Στις δύσκολες ώρες ο άνθρωπος ζητά συμπαράσταση. Έχει ανάγκη από κάποιον να σταθεί κοντά του. Να δείξει λίγο ενδιαφέρον. Αρκεί ένα βλέμμα γεμάτο αγάπη και στοργή. 
Ας απευθύνουμε κι εμείς  από τα βάθη της ψυχής μας θερμή κραυγή ικεσίας προς τον Κύριο: "Μή ἀποστρέψῃς τό πρόσωπόν Σου". Να μας αγκαλιάζει με το θεϊκό Του βλέμμα. Να μας χαρίζει ειλικρινή μετάνοια και να μας ενισχύει στον αγώνα εναντίον των παθών. Να επιβλέπει σε εμάς με την άπειρη αγάπη και το αμέτρητο έλεός Του (Σωτήρ, αρ. τεύχους 2151/15-3-2017).

Δεν πρέπει να εξετάζουμε ποιος είπε κάτι, αλλά αν όσα λέει είναι αληθινά ή ψεύτικα (Πλάτων).

Από την αγάπη και την ειρήνη δεν υπάρχει τίποτε ανώτερο (Γρηγόριος Νύσσης).

Η αρετή που επαινείται μεγαλώνει σαν δέντρο (Πίνδαρος). 
Μή φανῇς τοῖς ἀνθρώποις..... ἀλλά τῷ πατρί σου τῷ ἐν κρυπτῷ (Ματθ. στ, 14-21). Θέατρο! Αυτό έπαιζαν τότε οι Φαρισαίοι μπροστά στους ανθρώπους. Ό, τι καλό έκαναν, είτε νηστεία, είτε προσευχή, είτε ελεημοσύνη, το έκαναν σαν επίδειξη στα μάτια των ανθρώπων. 
Δεν φτάνει κάνεις να επιτελεί καλά έργα, σημασία έχει και πώς τα επιτελεί, με τι διαθέσεις, εσωτερικά ελατήρια. Κάν' το κρυφό το καλό σου. Τότε ο Ουράνιος Πατέρας, που βλέπει ότι γίνεται στα κρυφά, θα σου δώσει ανταμοιβή και έπαινο στην παγκόσμια σύναξη των αγγέλων και ανθρώπων στη Δευτέρα Παρουσία (Αρχιμανδρίτη Απόστολου Τσολάκη,Μίλησέ μου, Χριστέ, Εκδόσεις Σωτήρ).
Αν μείνετε στερεοί στη διδασκαλία μου και συμμορφώνετε τη συμπεριφορά και τη ζωή σας προς αυτή, θα είσθε πράγματι και αληθινοί μαθητές μου. Και καθόσον θα ζείτε αυτά που σας διδάσκω, θα μάθετε πραγματικώς την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει από τη δουλεία της αμαρτίας (Ιω. η,31-32).

Να νηστεύουμε την μνησικακία. "Ἐάν ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τά παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καί ὑμῖν ὁ πατήρ ὁ οὐράνιος". Να νηστεύουμε την κενοδοξία και την ανθρωπαρέσκεια. " Ὅταν νηστεύητε, μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί σκυθρωποί... ὅπως φανῶσι τοῖς ἀνθρώποις νηστεύοντες". Να νηστεύουμε τη φιλαργυρία και την φιλοπλουτία. "Μή θησαυρίζετε θησαυρούς ἐπί τῆς γῆς... Θησαυρίζετε θησαυρούς ἐν οῦρανῷ". Όλοι λοιπόν στον αγώνα της ψυχικής καθάρσεως (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 1ος, σελ. 55).   
Στις ώρες περισυλλογής και αυτοελέγχου να επισημαίνεις και να αναγνωρίζεις το λάθος σου. Να βρίσκεις τις αιτίες του. Να αναλύεις την κατάσταση που το γέννησε ή το προκάλεσε. Να εξετάζεις προσεκτικά τα μέσα και τους τρόπους για τη διόρθωση του λάθους (Σπουδαία σκέψη). 
Εἷς εὖ φρονῶν, μυρίων μή φρονούντων κρείττων ἐστί: ένας άνθρωπος που σκέπτεται σωστά, είναι προτιμότερος από πολλούς άλλους απερίσκεπτους (Πλάτων). 

Των άλλων τα παθήματα γίνονται μαθήματα (Παροιμία). 

Έφαγες το μέλι, σειρά να πιεις το ξίδι (Παροιμία). 

Η ζωή δεν έχει μόνο χαρές, έχει και λύπες (Σκέψη λαϊκή). 

Μην κρίνετε χωρίς αγάπη, χωρίς ανάγκη, χωρίς γνώση (Σπουδαία σκέψη). 

Ἔπεμψεν αὐτόν εἰς τούς ἀγρούς βόσκων  χοίρους (Λουκά ΙΕ, 11-12). Το αρχοντόπουλο, το βασιλόπαιδο να βόσκει γουρούνια. Και να θέλει να τρώει από τα ξυλοκέρατα, που έτρωγαν τα ζώα και κανείς να μην του δίνει. Όλα δείχνουν πού οδηγεί η αμαρτία τον άνθρωπο. Κοντά στον Θεό, τον πατέρα του, είναι άρχοντας. Μακριά από τον Θεό καταντά άθλιος, ελεεινός,κουρελιάρης.

Ελκυστική η αμαρτία, αλλά το κατάντημά της ζωώδης κατάσταση, ξυλοκέρατα. Αδελφέ μου, δεν μας ταιριάζει η κατάσταση αυτή. Είμαστε ο καθένας θεόπλαστο πρόσωπο. Άνθρωπος λογικός. Παιδί του Θεού. Αρχοντόπουλο του ουρανού. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Ποτέ! (Αρχιμανδρίτη Απόστολου Τσολάκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, Εκδόσεις Σωτήρ). 
Κληρονομήσατε τήν ἠτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν (Ματθ. κε, 31-46). Κληρονομήσατε τη Βασιλεία των ουρανών, που για σας ετοιμάστηκε, προτού δημιουργηθεί ο κόσμος. 
Είναι φανερό, από τα λόγια του Κυρίου, ότι το κριτήριο με το οποίο θα κριθούμε όλοι οι άνθρωποι στη Δευτέρα Παρουσία θα είναι η άσκηση της αγάπης προς τους συνανθρώπους μας και μάλιστα από τον κόσμο τους περιφρονημένους. Λίγο ψωμί στον πεινασμένο, ένα ποτήρι νερό στον διψασμένο, στον άρρωστο και μια επίσκεψη στον φυλακισμένο.

Τι πιο απλά και εύκολα από αυτά; Ας δώσουμε κι εσύ κι εγώ κάτι λίγο από αυτό που έχουμε τη συμπάθειά μας, ας  τους χαρίσουμε την ευσπλαχνία, την ελεημοσύνη μας. Για να ελεηθούμε κι εμείς από τον Χριστό με ένα έλεος αιώνιο κι ανεξάντλητο (Αρχιμανδρίτη Απόστολου Τσολάκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, Εκδόσεις Σωτήρ).

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails