Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Φράσεις για προβληματισμό 15ο μέρος


Ο Μάρτιος ο πεντάγνωμος πέντε φορές εχιόνισε και πάλι το μετάνιωσε και δεν εξαναχιόνισε (Λαϊκό τετράστιχο).
Η Παρθένος αποφασίζει και πραγματοποιεί μετά σπουδής την επίσκεψη στην Ελισάβετ. Δηλαδή, γρήγορα και χωρίς αναβολή. Η αναβολή, πολλές φορές, είναι η αιτία να περνούν και να χάνονται ανεπιστρεπτί ευκαιρίες πολύτιμες (Σπουδαία σκέψη).

Ας γίνει η Κυριακή της Ορθοδοξίας αφορμή να ευχαριστήσουμε τον Άγιο Θεό, που μας εμπιστεύθηκε τον θησαυρό της ορθής πίστεως. Να αναλογιστούμε την ευθύνη μας, να διατηρήσουμε ανόθευτη και απαραχάρακτη την πίστη αυτή της Εκκλησίας, τη μόνη αλήθεια που μας οδηγεί στην αιώνια σωτηρία. Οὕτω φρονοῦμεν,οὔτω λαλοῦμεν, οὕτω κηρύσσομεν Χριστόν τόν ἀληθινόν Θεόν ἡμῶν (Περιοδικό Σωτήρ,2105/15.2.2015).

Ο Τίμιος Σταυρός, τον οποίο προβάλλει η Εκκλησία μας, για να τον προσκυνήσουμε, αποτελεί για τον καθένα μας σταθερή πυξίδα, που δείχνει την πορεία της ζωής την οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε, για να πετύχουμε τη σωτηρία μας. "Ὀρθρίζοντές σε ἀνυμνοῦμεν, Σωτὴρ τοῦ Κόσμου, εἰρήνην εὑράμενοι τῷ Σταυρῷ σου, δι οὗ ἀνεκαίνισας, τὸ γένος τὸ ἀνθρώπινον, φῶς πρός, ἀνέσπερον ἄγων ἡμᾶς" (Περιοδικό Σωτήρ, 2106/1.3. 2015).

Την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Αγία μας Εκκλησία μας καλεί να εφοδιασθούμε με αυτά τα πνευματικά όπλα, την προσευχή και νηστεία,για να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα τις επιθέσεις του πονηρού. Η προσευχή φανερώνει την πίστη και την εξάρτησή μας από τον παντοδύναμο Θεό. Η νηστεία ταπεινώνει την σάρκα και εξυψώνει το πνεύμα προς τον άγιο Θεό. Ας μην απελπιζόμαστε αν βλέπουμε ότι ο αγώνας είναι δύσκολος και ο εχθρός ισχυρός. Πάντα ἰσχύω ἐν τῷ ἐνδυναμοῦντι με Χριστῷ, Φιλιπ., δ, 13 (Περιοδικό Σωτήρ, 2107/15.3. 2015).
Η Ανάσταση του Λαζάρου είναι η καταλυτική απάντηση προς κάθε εποχής σκεπτικιστές που ρωτούν «γιατί ο Χριστός δεν ικανοποιούσε το αίτημα των Εβραίων να κατέβει από τον Σταυρό, για να πιστέψουν». Αν είχαν διάθεση να πιστέψουν, τους αρκούσε να επισκεφθούν και να κουβεντιάσουν με τον Λάζαρο καιτους άλλους κατοίκους της Βηθανίας, όπου που πριν από μια εβδομάδα ο Χριστός τον ανέστησε μπροστά τους, τετραήμερο νεκρό! (Σπουδαία σκέψη).

Τα πλήθη του λαού που επευφημούσαν τον Κύριο, εκδηλώθηκαν με τέτοιο ενθουσιασμό, διότι είχαν πληροφορηθεί το συγκλονιστικό θαύμα της Αναστάσεως του Λαζάρου. Κι εμείς κρατούμε "τά τῆς νίκης σύμβολα", τα ευλογημένα βάγια, που μας προσφέρει η Εκκλησία, για να δοξάσουμε τον Νικητή του θανάτου και να στερεώσουμε την πίστη μας στην προσδοκία της Αναστάσεως και της αιώνιας ζωής που Εκείνος μας χαρίζει (Περιοδικό Σωτήρ, 2108/1.4/2015).
Ο αληθινός αρχηγός είναι εκείνος που τον θαυμάζουν, τον αγαπούν και τον ακολουθούν (G. Courtouis).
Πολλές φορές μετάνιωσα, επειδή μίλησα, αλλά ποτέ επειδή σιώπησα (Σαίξπηρ).

Η συκοφαντία είναι μια φλόγα που μαυρίζει όσα δεν μπορεί να κάψει (Τάκιτος).
Βουλήν δέ παντός πράγματος προλάμβανε: πριν προχωρήσεις σε μια πράξη να σκέφτεσαι προηγουμένως πολύ (Αρχαίο ρητό). 

Ὦ, γένος ἀνθρώπων ἀνεμώλιον, αὐτοχόλωτον, μέχρι τέλους βιότου μηδέν ἐπιστάμενον: Ω άστατο ανθρώπινο γένος, που πολεμάς τον εαυτό σου, ως το τέλος=της ζωής δε βάζεις μυαλό (Παλλαδάς Αλεξανδρεύς).
Όσο περισσότερο σκέπτεται ο νους, τόσο λιγότερο μιλά η γλώσσα και όσο προσεκτικότερα εξετάζουμε τα πράγματα, τόσο δυσκολότερα εκφέρουμε γνώμη (Φραγκλίνος).
Πολλοί μπορούν να συζητούν, λίγοι όμως γνωρίζουν να συνομιλούν (Σπουδαία σκέψη).
Καθώς ένα σεντούκι ξεκλείδωτο φανερώνει πως δεν κρύβει μέσα θησαυρό, έτσι κι ένα στόμα πάντα ανοιχτό φανερώνει άδειο κεφάλι (Σπουδαία σκέψη).
Ἀσθενές μέν τῆς γυναικός τό σῶμα, ἀνδρεῖον δέ τὀ φρόνημα: μπορεί να είναι ασθενικό το σώμα μιας γυναίκας, όμως είναι γενναία η ψυχή της (Κύριλλος Αλεξανδρείας).
Η τεμπελιά είναι το κλειδί της φτώχειας (Σπουδαία σκέψη).
Οὐδέν ἰσχυρότερον γυναικός εὐλαβοῦς καί συνετῆς, πρός τό ῥυθμίζειν ἄνδρα καί διαπλάττειν αὐτοῦ τήν ψυχήν ἐν οἷς ἄν θέλῃ: δεν υπάρχει τίποτε πιο ισχυρό από μια ευλαβή και συνετή γυναίκα που ξέρει να ρυθμίζει και να διαπλάθει την ψυχή του άντρα της με όσα πράγματα κι αν θέλει (Ιωάννης Χρυσόστομος). 
Να γεμίσεις την ψυχή σου με Χριστό, με θείο έρωτα, με χαρά. Η χαρά του Χριστού θα σε γιατρέψει (Σπουδαία σκέψη).
Ο Θεός φροντίζει ακόμη και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής μας. Δεν αδιαφορεί για μας, δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο (Σπουδαία σκέψη). 
Όταν θέλουμε έναν χριστιανισμό χωρίς σταυρό, όταν μας αρέσουν οι ακολουθίες, οι γιορτές, οι λιτανείες, τα ευχέλαια, όχι όμως ένας προσωπικός σταυρός. Όταν λέμε «Δόξα σοι ο Θεός», μόνο για τα ευχάριστα γεγονότα της ζωής μας και όχι για τα δυσάρεστα. Όταν δεχόμεθα κοσμικές αξίες ή αρχές που βολεύουν το εγώ μας, αλλά δεν είναι του Χριστού. Τότε τι σημαίνει αυτό; Ότι προσχωρούμε στον μουσουλμανισμός, που είναι θρησκεία χωρίς σταυρό (Αναστάσιος, Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας).
Πόσα θαύματα γίνονται, όταν ενώνουμε την προσευχή μας με αυτή των μελών της οικογενείας μας, των φίλων κι αδελφών μας, για κάποιους που έχουν κάποια δυσκολία...Η πίστη δεν είναι ατομικό κατόρθωμα, αλλά εκκλησιαστικό γεγονός. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ζητάμε τις προσευχές των αδελφών μας, αλλά κι εμείς να προσευχόμαστε γι’ αυτός με θερμή πίστη κι ειλικρινή, έμπρακτη αγάπη (Περιοδικό Σωτήρ 2106/1.3.2015).

Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη Μεγάλη εβδομάδα!
Σας εύχομαι λαμπρή, πνευματική και θεοφόρο Ανάσταση!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails