Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Σοφές προτροπές για τη νέα χρονιά


Όταν πλησιάζει η μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, η Αγία μας Εκκλησία θέλει να μας ετοιμάσει να τη γιορτάσουμε όπως πρέπει. Μας καλεί να συμμετάσχουμε στο Μεγάλο Δείπνο, να προσέλθουμε στην Αγία Μετάληψη. Ας προετοιμαστούμε με τη βαθιά μετάνοιά μας, την ειλικρινή εξομολόγησή μας και να ανταποκριθούμε στη θεία πρόσκληση (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ). 
Θυμήσου, παιδί μου, (για τη μητέρα σου) ότι αντιμετώπισε πολλούς κινδύνους για χάρη σου, τότε που σε είχε μέσα στην κοιλιά της. Όταν πεθάνει κι εκείνη να τη θάψεις κοντά μου στον ίδιο τάφο. Σε όλη σου τη ζωή να φέρεσαι με δικαιοσύνη και να μην ακολουθείς ποτέ δρόμους αδικίας και παρανομίας (Τωβ. δ, 4-6).
Η περιπέτεια της φυγής του βρέφους Ιησού στην Αίγυπτο και της προστασίας και σωτηρίας αυτού από την επιβουλή  του Ηρώδη, είναι σπουδαίο δίδαγμα. Δυσκολίες και κινδύνους πάντοτε θα συναντάμε στη ζωή μας. Ποτέ όμως δεν πρέπει να δειλιάζουμε και να απελπιζόμαστε. Στο Θεό να καταφεύγουμε πάντοτε με πίστη θερμή και να ζητάμε τη στοργική επέμβασή Του (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Το δεξιό του μετώπου μας καταρρέει.Το αριστερό διαλύεται. Το κέντρο υποχωρεί. Εμείς μαχόμεθα! (Σκέψεις ιεράρχη). 
Ο συνετός σημειώνει τις αρετές που βλέπει στους άλλους. Ο ανόητος βλέπει μόνο τα ελαττώματα (Σκέψεις ιεράρχη). 
Να θυμάσαι την ευεργεσία που σου έγινε και όχι αυτήν που έκανες (Σκέψεις ιεράρχη).
Ο άνθρωπος, όταν νιώθει πόνο, είναι ζωντανός. Αλλά, όταν νιώθει τον πόνο του άλλου... τότε ναι.... είναι άνθρωπος (Σκέψεις ιεράρχη).  
Ο πόνος είναι για τις ψυχές ό, τι τα κάρβουνα για το λιβάνι. Τις κάνει να ευωδιάζουν (Σκέψεις ιεράρχη).
Σε λίκνο που δεν ψελλίζονται προσευχές, νανουρίζονται τρομοκράτες (Σκέψεις ιεράρχη).
Το νόημα της ζωής είναι να δίνεις εσύ νόημα. Και νόημα είναι ο Χριστός (Σκέψεις ιεράρχη). 
Τι ωραίο πράγμα είναι να νικάει κανείς τα πάθη του! Μετά τη νίκη νιώθει στην καρδιά του φως, ειρήνη, δόξα! (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, 1908)
Όπως με το να θυμάσαι τη φωτιά, δεν ζεσταίνεσαι, έτσι και με το να πιστεύεις χωρίς να εργάζεσαι την αγάπη, δεν σώζεσαι (Σκέψεις ιεράρχη). 
Μη σταματάς! Αγάπα και προχώρα! Ο δρόμος  της αγάπης δεν έχει τελειωμό. Αυτή μονάχα ζει και στου ουρανού τη χώρα! (Αγάπη Τίτου)
Ο χρόνος "μεγαλώνει", όταν γίνεται ένας καλός προγραμματισμός του. Το να ξέρει κάποιος τι έχει να κάνει μέσα στην ημέρα του, στην εβδομάδα, στον μήνα, στον χρόνο βοηθάει ανυπολόγιστα στην αξιοποίησή του, στο "μεγάλωμά του" (Περιοδικό Προς τη Νίκη, τεύχος 779). 
Ο χρόνος "μεγαλώνει", όταν τον προγραμματισμό που κάναμε τον τηρήσουμε και δεν αφήσουμε να τον καταφάει το σαράκι της αναβλητικότητας, της δειλίας της τεμπελιάς (Περιοδικό Προς τη Νίκη, τεύχος 779). 
Η επίγεια ζωή μας θα είναι ένας πολύπλευρος και συνεχής αγώνας. Δεν είναι μόνο η βιοπάλη, η προσπάθεια για την εξοικονόμηση του επιούσιου άρτου, αγώνας. Αγώνας είναι και η φροντίδα για τον πνευματικό μας καταρτισμό και τη διαφύλαξη ανόθευτης της ορθόδοξης πίστης μας (Κυριακοδρόμιο, τόμος 6ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Αυτός που υπάρχει στο παρόν -σήμερα. Αυτός που υπήρχε στο παρελθόν -προαιώνια. Αυτός που θα υπάρχει στο μέλλον -στην αιωνιότητα. Ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός, νικητής του χρόνου, ρυθμιστής της ιστορίας του κόσμου! Όσοι Tον ακολουθούν ζουν μέσα στο σύντομο χρόνο της ζωής με αιώνιες προοπτικές. Και είναι πάντα νέοι (Προς τη Νίκη, αρ. τεύχους 767, 2014). 
Στο τέλος της παλιάς χρονιάς, στο κατώφλι της καινούργιας, προσεύχομαι. Για να είναι οι άνθρωποι ενωμένοι, να απαρνούνται τις διχόνοιες, να παύσουν να αλληλοσκοτώνονται. Ω Θεέ! Ξέρεις τι λείπει, για να είναι η ζωή ωραία, για να είναι όμορφος ο κόσμος! Δώσε σε κάθε καρδιά ανθρώπου λίγη ευτυχία (Α. Degallier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου).  

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη χρονιά! 
Δημιουργική και ελπιδοφόρα νέα εβδομάδα! 

http://www.achaianews.gr/images/12_2015_B/KALHXRONIA2016EYXA.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails