Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

Προτροπές αγιασμένων γερόντων και σοφές ρήσεις
Να εργάζεσθε με εγρήγορση, απλά, απαλά, χωρίς αγωνία, με χαρά και αγαλλίαση, με αγαθή διάθεση. Τότε έρχεται η θεία χάρις (Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης).
Δεν είναι ανάγκη να έχει κανείς πολλά, για να είναι η ψυχή του προσκολημμένη σ' αυτά. Και λίγα μπορεί να έχει και η ψυχή του και όλα αυτά να σκέπτεται. Μη ζηλεύουμε τους πλούσιους, αλλά και να μην πικραινόμαστε για τη φτώχεια. Ό, τι δίνει στον καθένα μας ο Θεός, εκείνο χρειάζεται για τη σωτηρία μας. Ας προσπαθούμε να θησαυρίζουμε θησαυρούς ουράνιους (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ). 
Όποιος κυνηγά στις σκέψεις την αλήθεια, επιθυμεί χωρίς να το θέλει εσένα που είσαι η μόνη αλήθεια, την οποία θα πρέπει να μάθει κανείς. Όποιος τρέχει με αγωνία πίσω από την ειρήνη, ζητεί εσένα, την μόνη ειρήνη, στην οποία μπορούν να αναπαυθούν οι πλέον ανήσυχες καρδιές (Papini, Ιστορία του Χριστού).
Η ομορφιά αρέσει στα μάτια, η καλοσύνη στην καρδιά. Η πρώτη είναι κόσμημα, η δεύτερη θησαυρός (Σκέψεις ιεράρχη). 
Αυτός που θέλει να είναι καλός, χτυπά την πόρτα. Αυτός που αγαπά, βρίσκει την πόρτα ανοιχτή (Σκέψεις ιεράρχη).
Όποιος τιμόνι δεν κρατά και στη στεριά βουλιάζει (Σκέψεις ιεράρχη)
Αργά να γίνεσαι φίλος, αλλά αφού γίνεις να προσπαθείς πάντα να παραμένεις φίλος (Σκέψεις ιεράρχη).
Η υπομονή και ο χρόνος κάνουν περισσότερα από την δύναμη και το πάθος (Σκέψεις ιεράρχη). 
Να ελέγχεις όσους σε πολεμούν με τη δύναμη της αρετής και όχι με την πιθανολογία των λόγων σου (Σκέψεις ιεράρχη).
Τί γάρ ἴσον τοῦ ρυθμίσαι ψυχήν, καί διαπλάσαι νέαν διάνοιαν; τι μπορεί να συγκριθεί και να βρεθεί ότι έχει ίση αξία με το να διαμορφώνεις την ψυχή του νέου ανθρώπου και να διαπλάθεις τη σκέψη, τη νοοτροπία, το ήθος του; (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος)
Η πονηριά μπορεί να αποκτήσει περιουσία, αλλά δεν μπορεί να κερδίσει φίλους (Σκέψεις ιεράρχη). 
Εάν ο Θεός δεν αποτελεί το κέντρο της αγάπης μας, δεν μπορούμε ούτε τους ανθρώπους να αγαπάμε ειλικρινά. Η αληθινή προς τους ανθρώπους αγάπη είναι απόρροια και συνέπεια της εγκάρδιας, της ολόψυχης αγάπης μας προς τον Θεό (Αρχ. Χριστόφορος Παπουτσόπουλος).
Όταν πας να γκρεμίσεις την ιδέα του Θεού, στο τέλος γκρεμίζεις μονάχα την ιδέα του ανθρώπου. Γκρεμίζεται ό, τι στηρίζει τον άνθρωπο, ό, τι θεμελιώνει τον πολιτισμό. Αυτός ο άθεος Βολταίρος αναγκάζεται να ομολογεί: ''Κι αν δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε να τον ανακαλύψουμε". Από τη στιγμή που θα αφαιρέσει κανείς τον Θεό από την ανθρωπότητα, αποσπά συγχρόνως αυτήν την καρδιά της ανθρωπότητας (Π. Ν. Τρεμπέλα, Δογματική, τόμος Α΄).
Ο Θεός μπορεί να ησυχάσει την καταιγίδα γύρω σου, αλλά πιο συχνά ησυχάζει την καταιγίδα μέσα σου  (Σκέψεις ιεράρχη).
Δεν μπορείτε να βοηθήσετε μόνιμα τους ανθρώπους κάνοντας για λογαριασμό τους εκείνο που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να κάνουν μόνοι τους (Αβραάμ Λίνκολν, 1860).
Ας ζητάμε τη βοήθεια και τη δύναμη του Θεού. Όταν ο Θεός βλέπει ότι εμείς επιθυμούμε ειλικρινά να εφαρμόζουμε όσα μας παραγγέλλει, θα μας δίνει και τη χάρη Του, για να το επιτυγχάνουμε. Αοράτως μας παραστέκει ενισχύοντάς μας. Πάντοτε να θυμόμαστε ότι " τά ἀδύνατα παρ' ἀνθρώποις δυνατά ἐστι παρά τῷ Θεῷ" (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Ο προστατευτισμός αποτελεί πηγή φτώχειας (Λώρενς Κλάιαν, Βραβείο Νόμπελ οικονομίας 1980).
Πιασμένοι χέρι χέρι τα δυο καλά παιδιά στο χαρωπό σπιτάκι γυρίζουν με χαρά. Στη θύρα τα προσμένει με γέλιο η γιαγιά, σκύβει στα κεφαλάκια δίνει γλυκά φιλιά. -Ω πώς μοσχοβολούνε τα δυο μου τα παιδιά, που ολόχαρα γυρίζουν από την εκκλησιά! (Αλφαβητάριο 1939, Τα παιδάκια)
Οι εχθροί δεν κερδίζονται με το μίσος, ούτε καταστρέφονται με την εξόντωση. Ελκύονται με την αγάπη (Σκέψεις ιεράρχη).
Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα και το στομάχι ελαφρό, γιατρού δεν έχεις χρεία (παλιά συμβουλή).
Η σωτηρία μας δεν βρίσκεται στην πολυλογία, αλλά στη σιωπή και στην άγρυπνη προσοχή του εαυτού μας (Σκέψεις ιεράρχη). 
Αγάπη, αδελφοί, να έχουμε σαν τον καλό Σαμαρείτη. Με αγάπη να συμπεριφερόμαστε πάντοτε και προς αυτούς ακόμη τους εχθρούς μας. Την αγάπη έδειξε προς την αμαρτωλή ανθρωπότητα ο Κύριός μας. Μας βρήκε ημιθανείς από την αμαρτία και μας ζωογόνησε με τη θυσία Του επί του Σταυρού και ολόκληρο το απολυτρωτικό και σωτηριώδες έργο Του (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Εμείς οι χριστιανοί αντί του Σαββάτου έχουμε την Κυριακή, την ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου. Το πρωί στην Εκκλησία να λατρεύσουμε τον Θεό, να ακούσουμε τον λόγο του Θεού, να αγιασθούμε με τη χάρη των μυστηρίων, να δεχθούμε την ευλογία της ειρήνης και του θείου ελέους. Κι έπειτα τα έργα της αγάπης προς τον πλησίον (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος εκδόσεις Σωτήρ). 
Η αγάπη δεν λέει ποτέ τι πρέπει να κάνω, αλλά τι μπορώ να κάνω (Σκέψεις ιεράρχη).  

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

2 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Εκπληκτικη αναρτηση!!!!!!
Περασα μετα απο πολυ καιρο για να σου ευχηθω Υγεια πανω απ ολα!!!!
Εύχομαι η μαγεία των Χριστουγέννων να μας αγγίξει όλους και να μας δώσει το χαμόγελο και καθετι που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι στη δύσκολη καθημερινότητα αυτής της εποχής.
˛.°★。˛ΟΜΟΡΦΑ ��˛ ΜΑΓΙΚΑ ��˛ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ°.★* *
˛°_██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。**
˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ~`˛_Π_____. * ˛*
.°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*../______/~\*.
*(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬-

ΑΝΘΗ είπε...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS,

Σε υπερευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια, αλλά και για τις υπέροχες ευχές σου!
Αντεύχομαι ολόψυχα για όμορφες και ειρηνικές γιορτές, πάντα με την ευλογία του Κυρίου!
Και μην ξεχνάς πως ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό περνά πάντα από την καρδιά του πλησίον.

Μαγικές οι εικόνες σου! Σε ευχαριστώ που στόλισες το μπλογκ μου!

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο νέος χρόνος!

Related Posts with Thumbnails