Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Παραινέσεις Θεού



Η Ελληνική εκκλησία ευρέθη πάντοτε παρά το πλευρόν του Ελληνικού λαού εις τον αγώνα του, αξία της εμπιστοσύνης του. Και να είστε βἐβαιος ότι δεν θα παραλείψη να πράξη το καθήκον της κατά την κρίσιμον αυτήν περίστασιν (Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος προς τον Γερμανό φρούραρχο των Αθηνών).  
Άστρα, σημαίες, όνειρα, φτερά, ας είναι της ψυχής σας πρωτοβρόχι, θύελλα να ν' τα Ζήτω, η χαρά και κεραυνός το ΟΧΙ (Γ. Α. Βλάχος).

Να υπομένεις και να διαβαίνεις τις έρμες στράτες. Να υπομένεις κι άνθια να σπέρνεις για τους διαβάτες. Να υπομένεις κι ας κυλάει βουβά το δάκρυ. Να υπομένεις κι ας στέκεις χρόνια σε κάποια άκρη. Να υπομένεις, να επιμένεις και να νικάς! "Χαίρετε δέ ὅτι ἐγράφη τὰ ὀνόματα ὑμῶν ἐν τοῖς Οὐρανοῖς (Λουκά, ι, 20).
Έναν εχθρό έχουμε στη ζωή μας οι άνθρωποι· εχθρό φοβερό, μοχθηρό, ανηλεή και αδυσώπητο ανθρωποκτόνο, που ζητάει να μας κάνει το μεγαλύτερο κακό...Είναι ο Εωσφόρος, ο καλούμενος διάβολος και σατανάς. Επιδιώκει να μας απομακρύνει από τον Σωτήρα μας, Χριστό. Λοιπόν, όχι μακριά από τον Χριστό, αλλά ενωμένοι αδιάρρηκτα με τον Κύριο (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Παρακαλεῖτε ἑαυτούς καθ' ἑκάστην ἡμέραν ἄχρι οὐ τό σήμερον καλεῖται ἵνα μή σκληρυνθῇ ἐξ ὑμῶν τις, ἀπάτη τῆς ἁμαρτίας (Εβρ, γ, 13-14): προτρέπετε ο ένας τον άλλο κάθε μέρα όσο καιρό το σήμερα της παρούσης ζωής διαρκεί και σας καλεί με αυτό ο Θεός. Προτρέπετε και διορθώνετε ο ένας τον άλλο, για να προλάβετε και να μην σκληρυνθεί κανένας από σας, εξαπατώμενος από την αμαρτία. Πρέπει να προτρέπετε και να οικοδομείτε ο ένας τον άλλον, διότι πρόκειται να διατηρήσουμε ή να χάσουμε υψίστης αξίας αγαθό (Σκέψεις ιεράρχη).
Ας μοιάσουμε στην καλή και εύφορη γη, εκεί όπου ο σπόρος που έπεσε καρποφόρησε πλούσια. Θα ανήκουμε στους μακάριους εκείνους στους οποίους ο Κύριος λέγει: "Ὑμῖν δέδοται γνῶναι τά μυστήρια τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ". Και ο καθένας μας να επαναλαμβάνει: ''Ἐν τῇ καρδίᾳ μου ἔκρυψα τἀ λόγιά σου, ὅπως ἄν μή ἁμάρτῳ σοι (Ψαλμός 118, 11)" (Σκέψεις ιεράρχη). 
Φιλονικούσαν δυο άνθρωποι για ένα κομμάτι των χωραφιών τους. Ένας σοφός γέροντας που τον ρώτησαν, δεν είπε τίποτα. Έσκυψε κάτω στο χώμα και ρώτησε τη γη σε ποιον από τους δυο ανήκει. "Τι σου είπε η γη;", τον ρώτησαν οι ενδιαφερόμενοι. Κι εκείνος τους αποκρίθηκε: Μου είπε: "Πες τους ότι αυτοί ανήκουν σε μένα, όχι εγώ σ' αυτούς". Λοιπόν μη μένουμε προσκολλημμένοι στη γη! "Ἄφες τά γήινα καί ζήτησον τά οὐράνια (Άγιος Νείλος, PG, 79, 545)." "Πάντα ὅσα ἔχεις πώλησον... καί ἕξεις θησαυρόν ἐν οὐρανῷ (Λουκά ιη, 22)<Σκέψεις ιεράρχη>. 
Κάθε παιδί που γεννιέται είναι ένα μήνυμα των ουρανών ότι ο Θεός δεν μας ξέχασε (Αβραάμ Λίνκολν).
Ζῆλος καί θυμός ἐλαττοῦσιν ἡμέρας, καί πρό καιροῦ γῆρας ἄγει μέριμνα: ο φθόνος και ο θυμός λιγοστεύουν τις ημέρες της ζωής μας και η αγωνιώδης φροντίδα οδηγεί σε παράκαιρα και πρόωρα γεράματα (Σοφία Σειράχ, λ, 24).
Ζήτησα από τον Θεό να μου δώσει θάρρος και αυτός μου έδωσε κινδύνους να ξεπερνώ. Του ζήτησα αγάπη και αυτός μου έδωσε προβληματικά άτομα να βοηθώ. Του ζήτησα χαρές κι αυτός μου έδωσε ευκαιρίες να εκμεταλλευθώ (Σκέψεις ιεράρχη). 
Ας προσβλέπουμε με πίστη στον Κύριό μας, Ιησού Χριστό. Γεμάτος συμπάθεια και προς εμάς θα μας επαναλαμβάνει τον λόγο "Μην κλαις". Τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής σου που γεμίζουν την ψυχή σου από λύπη και τα μάτια σου από δάκρυα, θα περάσουν. Είμαι κοντά σου (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Για να φτάσεις στη Βασιλεία των Ουρανών, πρέπει να περάσεις από το κατώφλι του πλησίον(Σκέψεις ιεράρχη). 
Η πραγματική πίστη μοιάζει με τον χαρταετό. Οι αντίθετοι άνεμοι την σηκώνουν ψηλά (Σκέψεις ιεράρχη). 
Τίποτα δεν είναι αδύνατο στον άνθρωπο που θέλει (Σκέψεις ιεράρχη).
Σιγασμένος άμβωνας, κοιμισμένος λαός (Μελέτιος Πηγάς).
Για να γίνει ο Θεός το παν στη ζωή σου, εσύ πρέπει να γίνεις μηδέν (Σκέψεις ιεράρχη). 
Πολλοί χρησιμοποιούν τον Θεό όπως την ομπρέλα, στη βροχή κι όχι στη λιακάδα (Σκέψεις ιεράρχη). 
Ύψη δεν ξέρω χωρίς κόπους να ανεβαίνουν. Ξεκούραστα μονάχα κατεβαίνουν...(Σκέψεις ιεράρχη).
Όταν αγαπούμε, συγχωρούμε τα ελαττώματα των άλλων. Όταν δεν αγαπούμε, δεν συγχωρούμε ούτε τα προτερήματά μας (Σκέψεις ιεράρχη). 
Η αγάπη είναι μια φωτιά που αν δεν μεταδοθεί, σβήνει (Σκέψη ιεράρχη). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! Δημιουργικός και ευφρόσυνος ο μήνας σας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails