Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Προτροπές Κυρίου

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι η ζωή η αιώνια. Αλλά Αυτός είναι και οδός η οποία οδηγεί στην αιώνια ζωή. "Ἐγώ εἰμι ἡ οδός καί ἡ ἀλήθεια καί ἡ ζωή (Ιωάννου ιδ, 6)". Ας συμμορφωνόμαστε με όσα Εκείνος νομοθέτησε. "Εἰ θέλεις εἰσελθεῖν εἰς τήν ζωήν, τήρησον τάς ἐντολάς, Ματθαίου ιθ, 17 (Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ).
"Όταν θυμηθείς κάποιον που σε έβλαψε, σήκω και προσευχήσου με όλη την καρδιά σου στον Θεό, για να τον συγχωρήσει. Με τον τρόπο αυτό θα σου φύγει και ο λογισμός της ανταπόδοσης (Αββάς Ησαΐας).
Δοῦλον Κυρίου... οὐ δεῖ μάχεσθαι, ἀλλ' ἤπιον εἶναι πρός πάντας διδακτικόν, ἀνεξίκακον: ο δούλος του Κυρίου δεν πρέπει να φιλονικεί, αλλά οφείλει να είναι ήπιος και γλυκύς προς όλους, ικανός στο να διδάσκει, να είναι ανεξίκακος επιεικής και υποχωρητικός (Β Τιμοθ. β, 24). 
Όταν πείθει ο χρυσός, ο λόγος δεν έχει καμιά δύναμη (Σκέψεις ιεράρχη).  
Τῆς δέ εὐποιΐας καί κοινωνίας μή ἐπιλανθάνεσθε· τοιαύταις γάρ θυσίαις εὐαρεστεῖται ὁ Θεός: μη λημονείτε την αγαθοεργία και την μεταδοτικότητα, με τις οποίες συμμετέχουν και οι άλλοι στα αγαθά σας. Μη λησμονείτε αυτές, διότι ο Θεός ευχαριστείται σε τέτοιες θυσίες και όχι σε θυσίες άλογων ζώων (Προς Εβραίους ιγ, 16).
Ο Θεός με πολλούς τρόπους μας καλλιεργεί, για να παράγουμε έργα πίστεως και αγάπης, υπομονής και ελπίδας. Ας μένουμε πιστοί σ' Αυτόν. Εργασία λοιπόν πνευματική, προσευχή, μετάνοια, εξομολόγηση, έργα αγάπης και δικαιοσύνης, Θεία Κοινωνία, για να μας αξιώσει ο Πανάγαθος Κύριος της Επουρανίου Βασιλείας Του (Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ). 
Απαιτείται πνευματική εντιμότητα από τον άνθρωπο, για να διαχειρισθεί την ισορροπία της φύσεως και τελικά την ίδια την επιβίωσή του. Το ανθρώπινο είδος δεν δημιουργήθηκε για να υπάρχει μόνο του, αλλά για να συνυπάρχει μαζί με τα δισεκατομμύρια άλλους οργανισμούς ζώων και φυτών. Λίγο χώμα που χωράει σε μια ανθρώπινη παλάμη περιέχει πάνω από 5ο δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς (Κων. Λούλη, Η υφήλιος επί χάρτου, Βόλος 2013).
Η ζωή μας φτωχαίνει και στενεύει, όταν περιορίζεται στον εαυτό μας (Σκέψεις ιεράρχη).
Είναι μεγάλο πράγμα να εξουσιάζεις άλλους. Είναι όμως μεγαλύτερο να εξουσιάζεις τον εαυτό σου (Σκέψεις ιεράρχη). 
Πέστε μου σεις που της ζωής δε νιώσατε τις πίκρες, που στάλα- στάλα της χαράς δειάσατε το ποτήρι, που η λύπη δε σας άγγιξε και δε σας βρήκε ο πόνος, εσείς που πάντα χαίρεστε σ’ ηδονοπανηγύρι. Πέστε μου, ευτυχισμένοι εσείς, σε ποιο μαγόκοσμο έχει τ’ ολόχρυσό της το θρονί η ευτυχία στημένο; Αλίμονο! Η καρδιά μου πια στις πίκρες δεν αντέχει. Θέλω κι εγώ να λυτρωθώ, να γίνω ευτυχισμένος.

Θέλω την ευτυχία κι εγώ για λίγο ν’ αντικρύσω και μιας στιγμής μόνο χαρά να νιώσω εκεί σιμά της. Θέλω κι εγώ, για μια στιγμή, δίχως πόνους να ζήσω, θέλω να χάσει η δυστυχιά έν’ από τα παιδιά της. (Γ. Βερίτης)

Μνήσθητι καιρόν λιμοῦ ἐν καιρῷ πλησμονῆς, πτωχείαν καί ἔνδειαν ἐν ἡμέραις πλούτου: να θυμάσαι τον χρόνο της πείνας κατά τον καιρό του χορτασμού και της αφθονίας όλων, τη φτώχεια και τη στέρηση κατά τις ημέρες που έχεις πλούτο (Σοφία Σειράχ, ιη, 25)
Συνταγή αποτυχίας: προσπάθησε πάση θυσία να ευχαριστήσεις όλους (Σκέψεις ιεράρχη).
Στον παντοκράτορα Κύριο ας καταφεύγουμε κι εμείς πάντοτε με πίστη θερμή. Ιδιαιτέρως δε σε ώρα κινδύνων και αναγκών. Ας του απευθύνουμε θερμή την ικεσία σαν τον Πέτρο: "Κύριε, σῶσὀν με" (Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Οι δυσκολίες που αποθαρρύνουν τους ολιγόψυχους δυναμώνουν τους τολμηρούς (Σκέψεις ιεράρχη). 
Η ζωή έχει κάθε αξία και νόημα, όταν κάθε μέρα γινόμαστε καλύτεροι ή βοηθάμε τους άλλους να γίνουν καλύτεροι (Σκέψεις ιεράρχη).
Από τις πολλές επιλογές της ζωής σου διάλεξε εκείνες που σε πάνε μπροστά (Σκέψεις ιεράρχη). 
Να σπουδάζετε τα παιδιά σας να μαθαίνουν Ελληνικά, διότι και η εκκλησία μας είναι εις την ελληνικήν και το γένος μας είναι ελληνικόν (Κοσμάς ο Αιτωλός).
Οι μεγάλοι άνδρες έχουν θέληση, οι μικροί πόθους (Σκέψεις ιεράρχη).  
Πρόσεχε τῇ ἀναγνώσει, τῇ παρακλήσει, τῇ διδασκαλίᾳ: έως ότου έλθω, σου συνιστώ να καταγίνεσαι με επιμέλεια στην ανάγνωση των Αγίων Γραφών, στην παρηγοριά και νουθεσία των θλιβομένων και κλονιζομένων, στην διδασκαλία όλων των πιστών (Α΄ Τιμοθ. δ, 13).
Κύριε, σε ικετεύω για όσους πονούν και βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου. Για όλους τους νοσηλευτές που μένουν άγρυπνοι δίπλα στον άρρωστο, για να του απαλύνουν τον πόνο του. Για όσους νιώθουν μοναξιά ή είναι απελπισμένοι και εγκαταλελειμμένοι από τα προσφιλή τους πρόσωπα. Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησέ μας. (Προσευχή)
Η χαρά είναι όπως ο χειμωνιάτικος ήλιος: ανατέλλει αργά και δύει νωρίς (Σκέψεις ιεράρχη). 
Σε παρακαλούμε και σε ικετεύουμε, Κύριε ο Θεός ημών για τη νεότητα. Άπλωσε τα παντοδύναμα και γεμάτα στοργή και αγάπη θεϊκα Σου χέρια και ανασήκωσέ την. Καθοδήγησε τους νέους μας στο ανέσπερο φως της αληθείας Σου και φώτισε τον νου τους να εννοήσει ότι δεν υπάρχει πουθενά αλλού η σωτηρία και η ευτυχία παρά μόνο κοντά σε Σένα τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας (Σωτήρ).  
Ιδιαιτέρως Σε παρακαλούμε για τους νέους εκείνους που αγωνίζονται να ζουν σύμφωνα με το θέλημά Σου το άγιο, να τους ενισχύεις, να τους ενδυναμώνεις, να τους αγιάζεις, να τους καθοδηγείς, να τους στηρίζεις στην προς Εσένα πίστη και αφοσίωση. Κύριε, φύλαξε τους νέους μας, τα παιδιά μας και κράτησέ τα κοντά Σου (Προσευχή).
Ο άγιος Κοσμάς είναι και σήμερα εμπνευστής και οδηγός μας. Και σήμερα μας φωνάζει: "Ψυχή και Χριστός σας χρειάζεται". Και σήμερα μας προτρέπει να αγαπήσουμε πραγματικά τους αδελφούς μας και να εργαστούμε για τη σωτηρία τους. Και σήμερα μας παρακινεί να φροντίσουμε, για να μάθουν τα παιδιά μας τα αληθινά γράμματα, τα γράμματα της πίστεώς μας. Και σήμερα μας στηρίζει με τα λόγια του και μάλιστα με τις προφητείες του (Σκέψεις ιεράρχη). 
Από το βάθος της ψυχής μας ας παρέχουμε τη συγχώρηση, για να απολαύσουμε και μεις από τον  φιλάνθρωπο Κριτή την άφεση και τη δικαίωση ενώπιον της Θείας μεγαλοσύνης Του. "Γίνεσθε εἰς ἀλλήλους χρηστοί, εὔσπλαχνοι, χαριζόμενοι ἑαυτοῖς, καθώς καί ὁ Θεός ἐν Χριστῷ ἐχαρίσατο ὑμῖν, Εφεσ. δ, 32 (Κυριακοδρόμιο τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ)".  
Πολλοί εἰσι κλητοί, ὀλίγοι δέ ἐκλεκτοί: Ας προσπαθήσουμε να ανήκουμε στους εκλεκτούς, οι οποίοι θα κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών. Να είναι η ψυχή μας στολισμένη με το ένδυμα της αρετής. Δεν είναι αρκετό το ότι είμαστε βαπτισμένοι. "Λάμπρυνόν μου τήν στολήν τῆς ψυχῆς, φωτοδότα καί σῶσόν με" (Εκδόσεις Σωτήρ)
Μην αγανακτείς με τους αδελφούς. Βάσταζε τα λάθη τους, για να βαστάσουν τα δικά σου. Αγάπα να σε αγαπούν και υπόμενε να σε υπομένουν. Γίνου καλός και όλοι θα γίνουν καλοί μαζί σου (Γέρων Ιωσήφ)
Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη αρετή, ανώτερη και από το μαρτύριο. Και να γιατί: χωρίς το μαρτύριο η αγάπη σωζει. Χωρίς την αγάπη το μαρτύριο δεν ωφελεί τίποτε ( Ιωάννης Χρυσόστομος). 
Η αγάπη είναι η δύναμη, για να κερδίσουμε τον αδελφό μας, γιατί εάν κερδίσουμε τον αδελφό μας, τον Θεό κερδίζουμε (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής).
Μη σε νοιάζει αν σε αγαπούν. Εσύ μόνο ξεχείλιζε από αγάπη Χριστού προς όλους. Και τότε, μυστικά, έρχεται μια μεταβολή, μια αλλαγή σ' όλο το σύνολο (Άγιος Πορφύριος). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails