Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Λόγια Κυρίου


Είναι σημείο των καιρών το πόσο οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν κάθε ψέμα και παραμύθι, παρά στο κήρυγμα της Εκκλησίας για την Ανάσταση του Χριστού. Ψάχνουν και βρίσκουν τάφους με ονόματα παρόμοια με την οικογένεια, υποτίθεται, του Χριστού, για να αποδείξουν ως πραγματικά τα παραμύθια της αρρωστημένης φαντασίας τους. Όμως για μας η Ανάσταση του Κυρίου είναι η πιο μεγάλη αλήθεια της ζωής μας. Και αυτήν ακριβώς την Ανάσταση θα την κηρύξουμε με ζήλο και φλόγα δυνατή στην αποστατημένη εποχή μας. Χριστός ανέστη, αδελφοί (Εκδόσεις Σωτήρ).
Όπως έτρεχαν οι Μυροφόρες εκείνο το πρωινό στους δρόμους της Ιερουσαλήμ μεταφέροντας στους ώμους τους το πιο συγκλονιστικό μήνυμα, έτσι κι εμείς να βάλουμε φτερά στα πόδια μας και με όση δύναμη έχουμε να φωνάξουμε στους αδελφούς μας: "Ἀδελφοί, χαρεῖτε, νενικήκαμεν!" Ο Χριστός αναστήθηκε! Ο θάνατος νικήθηκε! Δεν θα πεθάνουμε ποτέ! Βαδίζουμε προς την αιωνιότητα,θα κληρονομήσουμε τη δόξα της θείας βασιλείας, την άπειρη και ατελείωτη χαρά, την ευτυχία που δεν έχει τέλος! Μη μας φοβίζουν οι πειρασμοί. Μη μας λυγίζουν τα προβλήματα και οι δοκιμασίες της ζωής (Εκδόσεις Σωτήρ).
Ὡς καιρόν ἔχομεν, ἐργαζώμεθα τό ἀγαθόν πρός πάντας, μάλιστα δέ πρός τούς οἰκείους τῆς πίστεως: για όσο καιρό βρισκόμαστε ακόμη στη ζωή αυτή-καθώς μόνο σ' αυτήν έχουμε καιρό για αγαθοεργία-, ας εργαζόμαστε το καλό σε όλους και μάλιστα σ' εκείνους που η πίστη τους κατέστησε σε μας οικείους κι αδελφούς (Προς Γαλάτας, στ, 10)
Ο χρόνος είναι λαστιχένιος. Μεγαλώνει και μικραίνει ανάλογα με το πώς τον χρησιμοποιεί ο καθένας (Εκδόσεις Σωτήρ). 
Τεκνία μου, μή ἀγαπῶμεν λόγῳ μηδέ τῇ γλώσσῃ, ἀλλ' ἐν ἔργῳ καί ἀληθείᾳ (Α' Ιωάννου, γ, 18): είναι εύκολο να δώσεις χρήματα ή άλλα υλικά αγαθά σε κάποιον που το στερείται. Είναι όμως δύσκολο να του δώσεις την καρδιά σου. Να μοιραστείς τον πόνο του να πανηγυρίσεις στη χαρά του. Η αγάπη δεν είναι λόγια, αλλά πράξη, αληθινό δόσιμο καρδιάς (Ο Σωτήρ, 2005, σελ. 274).  
Ποτέ δεν πρέπει να ορκίζεται ο Χριστιανός. Ο λόγος του πάντοτε λόγος αληθινός και βέβαιος, στο ναι του και το όχι του πρέπει να είναι σταθερός, ασφαλής, αμετακίνητος. Η αλήθεια χωρίς ψεύδη και απάτες. Αλλά και χωρίς όρκους μάταιους και ανωφελείς. Κυρίως όμως χωρίς ψευδορκίες και επιορκίες...πράξεις που επισύρουν βαριά και ακάθεκτη τη δίκαιη οργή του Θεού (Κυριακοδρόμιο, τόμος 4ος, εκδόσεις Σωτήρ). 
Προσεληλύθατε...Ἱερουσαλήμ ἐπουρανίῳ καί μυριάσιν ἀγγέλων πανηγύρει (Προς Εβραίους, ιβ, 22): Την ώρα της Θείας λειτουργίας μέσα στην εκκλησία μας πραγματοποιείται το πλέον ασύλληπτο θαύμα. Ο Θεός κατεβαίνει στη γη κι έρχεται να κατοικήσει μέσα στις καρδιές μας! Ασύλληπτο! Η γη γίνεται Ουρανός και οι άνθρωποι ανεβαίνουμε στον Ουράνιο κόσμο, μετέχουμε στο πανηγύρι των αγγέλων, στη σύναξη των πρωτοτόκων των "ἐν οὐρανοῖς ἀπογεγραμμένων". Αυτή την αλήθεια να μην τη λησμονούμε ποτέ!
Προσπάθησε να είσαι άκακος και απονήρευτος και να βλέπεις πάντοτε τον ευθύ δρόμο της αρετής χωρίς να απομακρύνεσαι ποτέ απ' αυτόν. Διότι ο ειρηνικός άνθρωπος θα αφήσει πάντοτε πίσω του και φήμη καλή και απογόνους ευτυχισμένους που θα τιμούν την μνήμη του (Φύλασσε ἀκακίαν καί ἴδε εὐθύτητα ὅτι ἐστίν ἐγκατάλειμμα ἀνθρώπῳ εἰρηνικῷ, Ψαλμός 36, 37)
Να ακούς ευγενικά. Να απαντάς συνετά. Να σκέπτεσαι σοβαρά. Να αποφασίζεις αμερόληπτα (Εκδόσεις Σωτήρ). 
Ο Θεός μαζί με το λογικό μας χάρισε και το ύψιστο δώρο της ελεύθερης θέλησης. Δημιούργησε τον άνθρωπο λογικό και ελεύθερο. Λογικό, στο να εννοεί και να διακρίνει το καλό από το κακό, το δίκαιο από το άδικο, την αλήθεια από το ψέμα. Ελεύθερο, για να εκλέγει ο ίδιος και να προτιμά εκείνο που ορίζει και νομοθετεί ο Θεός. Γι' αυτό και τον παραλυτικό ερωτά: "Θέλεις;'' (Κυριακοδρόμιο, τόμος 1ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Ο απαισιόδοξος και μελαγχολικός χαρακτήρας του Θωμά, η μεγάλη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του προσφιλούς του Διδασκάλου....τον κάνουν να στέκεται διστακτικός.... Όταν το φως του αναστάντος Χριστού έλαμψε στην καρδιά του, ο άπιστος στερεώνεται στην πίστη και κάνει τελεία και ζωντανή ολόθερμη ομολογία: "ὁ Κύριός μου καί ὁ Θεός μου"! (Κυριακοδρόμιο, τόμος 1ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο έδωσε τη μαρτυρία της η Σαμαρείτιδα. Ένα πλήθος ανθρώπων πίστευσαν στον Κύριο, "διά τόν λόγος τῆς γυναικός" και τον παρακάλεσαν να μείνει μεταξύ τους· "ἐβούλοντο διηνεκῶς κατέχειν αυτόν (Χρυσόστομος)". Κι Εκείνος έμεινε κοντά τους δυο ολόκληρες ημέρες. Η ανάμνηση αυτής της διαμονής παρέμεινε πολύ γλυκιά στην καρδιά του Ιωάννη. "Μετἀ δέ τάς δύο ἡμέρας" θα αφηγηθεί στη συνέχεια του Ευαγγελίου του (Εκδόσεις Σωτήρ). 
Μιλάτε, όταν τα λόγια σας είναι πιο πολύτιμα από τη σιωπή. Αγαπάτε τη σιωπή, όταν είναι πιο πλούσια από τα λόγια (Περιοδικό Τα Κρίνα) 
Δεν καίει τόσο η πληγή που κάνει το μαχαίρι μες στην καρδιά σαν μπήγεται και πόνο έχει πολύ, παρ' όσο καίει ο λογισμός πως φίλου ήταν το χέρι, που το κρατούσε κι έφερε στα δόντια την ψυχή (Ανθή Λιβάνη)
Όταν εγώ φροντίζω για τον χαρακτήρα μου, η υπόληψη μου θα φροντίσει μόνη της για τον εαυτό της (Σκέψεις ιεράρχη).  
Ας μη δυσανασχετούμε, ας μη ταρασσόμαστε, ας μη στενοχωρούμαστε, όταν το παιδαγωγικό χέρι του ουράνιου Πατέρα μας ακουμπά. Ας δεχόμαστε ευχαρίστως την παιδαγωγία. Πόσοι μέσα από τις θλίψεις γνώρισαν τον Θεό ως πατέρα! Πόσοι μέσα από τους πόνους της αρρώστιας οδηγήθηκαν στην πίστη! (Κυριακοδρόμιο, τόμος 1ος, σελ. 235, Εκδόσεις Σωτήρ)
Η λατρεία της Ορθοδόξου εκκλησίας μας, η Θεία Λειτουργία, είναι ό, τι ανώτερο και αγιότερο υπάρχει στον κόσμο. Είναι η κάθοδος του ουρανού στη γης ή μάλλον το αντίθετο, το ανέβασμα της γης στον ουρανό. Είναι εκεί οι άγγελοι του Θεού, οι άγιοί Του, είναι το Πνεύμα το Άγιο που κατεβαίνει, είναι η παρουσία του Χριστού με το Άχραντο Σώμα και το Τίμιο Αίμα Του. Γι' αυτό η ώρα της Θείας Λειτουργίας είναι η σπουδαιότερη και ιερότερη ώρα της ζωής μας.  
Ω κρίματα του Θεού πρωτοφανή και παράδοξα! Αμαρτάνει ο άνθρωπος, ο παραβάτης των εντολών του Θεού και τιμωρείται χάριν αυτού ο δίκαιος Ιησούς! Εγκληματεί ο φταίχτης και μαστιγώνεται ο αθώος! Έρχεται σε σύγκρουση με τον Θεό ο παράνομος και καταδικάζεται χάριν αυτού ο αφοσιωμένος στο θέλημα του Θεού! Ό, τι έπρεπε να πάθει ο φαύλος αναλαμβάνει να υποφέρει ο δίκαιος και ενάρετος! Όσα κακά έπραξε ο δούλος, πληρώνει και εξοφλεί ο Κύριος! Τα πταίσματα του ανθρώπου βαστάζει ο Θεός! Ω Υιέ του Θεού, πόσο θερμή υπερβολικά αποδείχθηκε η προς εμάς τους ανθρώπους αγάπη Σου! (Ιερός Αυγουστίνος)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
Δύναμη και ευλογία στους μαθητές που από σήμερα μπαίνουν στον στίβο των Πανελλαδικών εξετάσεων! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails