Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)

Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Θείες παραινέσεις
Κάποιος ιερέας, ερμηνεύοντας τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, έλεγε: "Η ζηλοτυπία τρέφεται με τις αμφιβολίες. Παρεξηγεί ή παρανοεί ενέργειες και αγαθές κινήσεις των άλλων. Φτάνει στο σημείο ό, τι υπαγορεύει η παραφροσύνη να το πιστεύει η ζηλοτυπία. Ανάμεσα στη φιλία ή τα αδέρφια γίνεται φοβερό παράσιτο. Η ζηλοτυπία δεν έχει σχέση με την αγάπη, αλλά είναι φιλαυτία. Δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο που αγαπάμε."
Όποιος ζει εγωιστικά και με ιδιοτέλεια ως υλιστής και σαρκολάτρης επί της γης, όποιος κατασπαταλά τον πλούτο του-τον πλούτο που κυρίως είναι του Θεού-σε μάταιες επιδείξεις και καθημερινές διασκεδάσεις....θα αντικρίσει μετά θάνατον την φρικώδη και ατελείωτη δυστυχία του Άδη. (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Ὁ ἥλιος μή ἐπιδυέτω ἐπί τῷ παροργισμῷ ὑμῶν: αν συμβεί να οργισθείτε και να έρθετε σε ρήξη μεταξύ σας, σπεύδετε να συνδιαλλαγείτε, ώστε να μη σας προφθάσει η δύση του ήλιου, αλλά να συμφιλιώνεστε προτού έλθει η νύχτα (Προς Εφεσίους, δ, 26)
Ἀγαπᾶτε τούς ἐχθρούς ὑμῶν, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς, εὐλογεῖτε τούς καταρωμένους ὑμῖν: να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να ευεργετείτε αυτούς που σας μισούν, να εύχεσθε γι' αυτούς που σας καταριούνται. Όπως ο Άγιος Διονύσιος είναι παράδειγμα εφαρμογής αυτών! (Λουκά, στ, 27-28)
Γνωρίζεις ότι κάθε άνθρωπος είναι σαν το χορτάρι και κάθε δόξα ανθρώπου μοιάζει σαν το άνθος του χορταριού. Ξεραίνεται το χορτάρι και το άνθος θα ξεραθεί. Έτσι ο πλούτος και η δόξα και οι απολαύσεις και όλα όσα προερχόμενα από αυτά εξαφανίζονται. Τίποτε δεν ήρθε στον κόσμο αυτό μαζί μας, ούτε θα αναχωρήσει μαζί μας. Γυμνοί βγήκαμε από την κοιλιά της μητέρας μας, γυμνοί και θα φύγουμε (Μέγας Βασίλειος).
Ο Θεός είναι μαζί μας, αυτό σημαίνει το όνομα Εμμανουήλ. Κατέβηκε Εκείνος από τον ουρανό στη γη, για να υψώσει εμάς από τη γη στον ουρανό. Δοξασμένος και τρισευλογημένος ας είναι ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός, του οποίου τη θεία Γέννηση ας ετοιμαστούμε να εορτάσουμε με μετάνοια, εξομολόγηση και Θεία κοινωνία, με χαρά και αγαλλίαση πνευματική (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, Σωτήρ)
Όσοι λένε ότι ανήκουν στον Χριστό, θα το δείξουν απ' όσα κάνουν. Είναι καλύτερο να σιωπά κανείς και να είναι, παρά να μιλεί και να μην είναι (Ιγνάτιος ο Αντιοχείας, ο Θεοφόρος)
Οι πραγματικοί άθεοι, εάν υπάρχουν, αποτελούν εκτροπές της φυσικής τάσεως και στροφής της ανθρώπινης ψυχής προς τον Θεό. Η ψυχή στρέφεται προς τον Θεό, όπως η μαγνητική βελόνα προς τον βορρά (Γρηγόριος Παπαμιχαήλ). 
Νομίζει ο Ηρώδης ότι τις φονικές διαθέσεις του εναντίον του Ιησού κανείς δεν τις γνωρίζει. Τις γνωρίζει ο καρδιογνώστης, ο παντοδύναμος Θεός. Αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου την προστασία ο Παντοκράτωρ Κύριος. Αυτός οδηγεί τους Μάγους να μην επιστρέψουν στον Ηρώδη. 
Αυτός στέλνει άγγελο στον Ιωσήφ και του δίνει εντολή να φύγει στην Αίγυπτο. Δυσκολίες και κινδύνους πάντοτε θα συναντούμε στη ζωή μας. Ποτέ όμως δεν πρέπει να δειλιάζουμε και να απελπιζόμαστε. Στον Θεό να καταφεύγουμε πάντοτε με πίστη θερμή και να ζητούμε τη σωτήρια επέμβασή Του (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Δεν έχω χρόνο, πνίγομαι, έχω δουλειές στο σπίτι, στο μαγαζί στο κτήμα. Μόλις που προλαβαίνω την Κυριακή να τακτοποιήσω τις εκκρεμότητες της εβδομάδας. Όταν πάρω τη σύνταξή μου θα ασχοληθώ με τα θρησκευτικά καθήκοντά μου: προσευχή, εκκλησιασμό, μελέτη του λόγου του Θεού, κηρύγματα, ομιλίες. Έτσι λένε πολλοί από εμάς. Είναι όμως όλες αυτές οι δικαιολογίες πραγματικές ή αποτελούν, όπως λέγεται στον 120ο Ψαλμό, "προφάσεις εν αμαρτίαις"; (Σκέψεις ιεράρχη) 
Δεν είναι άδικος ο Θεός, για να ξεχάσει όλη τη χριστιανική διαγωγή σας και τον κόπο που καταβάλατε δείχνοντας έμπρακτη αγάπη για το όνομά Του, με το να προσφέρετε υπηρεσίες και ευεργεσίες στους χριστιανούς, τις οποίες εξακολουθείτε και τώρα να προσφέρετε. (Προς Εβραίους, στ, 10) 
Να δαπανάσαι για τους άλλους και να έχεις την δύναμη να μη ζητάς αναγνώριση από τους ανθρώπους, αλλά να την περιμένεις από τον Θεό. Αυτό είναι Αρετή. Να συκοφαντείσαι, να αδικείσαι, να παραμερίζεσαι αδίκως, να ταπεινώνεσαι από άλλους οικτρά και να διατηρείς τη γαλήνη και να χαμογελάς διαρκώς και να μην αισθάνεσαι αντιπάθεια δια κανένα. Αυτό είναι Αρετή.
Να μπορείς να συμμορφώνεσαι αδιαμαρτυρήτως με υποδείξεις, που σου φαίνονται λανθασμένες, που αντιτίθενται στον χαρακτήρα σου, που δημιουργούν προς στιγμήν τρικυμία και να προχωράς με την σταθεράν απόφασιν να υποτάξεις το ίδιον θέλημα. Αυτό είναι Αρετή.
Να βλέπεις άλλους να ευδοκιμούν, να προτιμώνται, να προηγούνται και να χαίρεται η ψυχή σου, διότι εκείνοι βραβεύονται. Αυτό είναι Αρετή (Μάρθα Φαραζούλη)
Δεν θα είμαστε απλώς οι κλητοί, οι προσκαλεσμένοι στο Μέγα Δείπνο, αλλά οι '''εκλεκτοί', που έχουν εκτιμήσει την αξία του Δείπνου και συναισθάνθηκαν τη δική τους αμαρτωλότητα και κατέφυγαν στο θείο έλεος, ζητώντας την άφεση των αμαρτιών τους με τη βαθιά και ειλικρινή μετάνοιά τους (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ) 
Οι χρυσοχόοι έχουν μία πέτρα πολύτιμη, που την ονομάζουν «λυδία λίθο». Η πέτρα αυτή έχει την ιδιότητα να ξεχωρίζει το πραγματικό χρυσάφι από το κίβδηλο. Αλλά μια τέτοια πέτρα, μια «λυδία λίθος», με την οποία μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αρετή από την κακία, τους πραγματικούς χριστιανούς από τους ψεύτικους, είναι η Αγία Γραφή. 
Θέλεις να δεις αν είσαι γνήσιος ή ψεύτικος χριστιανός; Σε συμβουλεύω ν’ αγοράσεις αυτήν την «λυδία λίθο», την Γραφή, και ν’ αρχίσεις να την μελετάς προσεκτικά. Κάθε φορά που θα διαβάζεις έναν στίχο, να ελέγχεις τον εαυτόν σου και να τον ρωτάς: Αυτό που γράφεται εδώ, το εφάρμοσα; Από τη στιγμή αυτή θ’ αρχίσεις να μπαίνεις στο μεγάλο νόημα του Χριστιανισμού και να γίνεσαι συνειδητός χριστιανός (Ιωάννης Χρυσόστομος).
Καινούργιος χρόνος πάλι ξημερώνει και σβήνεται και χάνεται ο παλιός. Μαζί του να σβηστούν κι όλοι οι πόνοι, το δάκρυ μας, η λύπη ο στεναγμός.
Καινούργιος χρόνος πάλι ξημερώνει και λάμπει ο σκοτισμένος ουρανός. 
 


Μ' ελπίδες ο Θεός να τον χρυσώνει και να'ν' ευτυχισμένος και καλός.
Ελάτε, να γυρίσουμε και πάλι στην πίστη του Χριστού σαν αδελφοί, κι ο χρόνος ο καινούριος θα μας βγάλει στης δόξας την ολόφωτη μορφή.


Χριστέ, μεγαλοδύναμε Θεέ μας,
Χριστέ γεμάτ' αγάπη και στοργή,
χαρούμενο το χρόνο χάρισέ μας
και στείλε την ειρήνη σου στη γη! (Γ. Βερίτης)


Ο χρόνος δουλεύει για την αιωνιότητα. Κάθε χρόνος της ζωής μας, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο, κάθε στιγμή, είναι προθάλαμος της αιωνιότητας. Στη ζωή αυτή είμαστε ταξιδιώτες. Σκοπός μας είναι να φτάσουμε στον προορισμό μας. ''Οὐ γὰρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν, ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν (Προς Εβραίους, ιγ, 14). 
Το Βάπτισμα είναι η πύλη της σωτηρίας. Το πρώτο και βασικό Μυστήριο με το οποίο γίνεται ο πιστός μέλος της Εκκλησίας και ενσωματώνεται κατά τρόπο υπερφυσικό στο θεανθρώπινο σώμα του Χριστού που είναι η Εκκλησία Του. Ονομάζεται και "φωτισμός και φώτισμα...χάρισμα... φυλακτήριον όχημα προς τον ουρανόν" (Π. Ν. Τρεμπέλα, Δογματική, Γ τόμος)

Προαιώνιε και αθάνατε Κύριε! Ευχαριστώ την μεγαλοσύνη σου για τη ζωή που μου χάρισες μέχρι σήμερα.... Δώσε μου, Κύριε, τη χάρη Σου να μη σπαταλώ το χρόνο της ζωής μου σε επιθυμίες ανόητες και βλαβερές, αλλά να εργάζομαι με προθυμία για τη σωτηρία μου. Πανάγαθε Κύριε, άπλωσε το δυνατό χέρι Σου και κράτησε με καλά, για να μην απομακρυνθώ ποτέ από κοντά Σου... (Προσεύχεσθε, εκδόσεις Σωτήρ)


Πολλές ευχές για μια όμορφη και ευλογημένη χρονιά! 
Καλό φωτισμό από αύριο και κάθε μέρα! 
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails