Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Παραινέσεις Κυρίου




Ο Χριστός δεν θέλει τα χάσματα...Δεν ανέχεται ο ένας να πεινά και ο άλλος να σπαταλά... Ο πλούσιος ενωμένος με τον Χριστό αισθάνεται τον εαυτό του ενωμένο και με τον πτωχό, εν τω ονόματι δέ του Χριστού συμπεριφέρεται προς τον πτωχό ως σε αδελφό του Χριστού. Και ο πτωχός ενωμένος και αυτός με τον Χριστό, αντλεί δυνάμεις, για να μην κάμπτεται από το βάρος των δυσκολιών που συναντά στη σκληρή βιοπάλη (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Αναλόγως προς την ποσότητα των αγαθών που έχεις, να κάνεις απ' αυτά ελεημοσύνη. Εάν έχεις λίγα, να μη φοβηθείς να δώσεις ελεημοσύνη από αυτά έστω τα λίγα που έχεις. Διότι με την ελεημοσύνη αποταμιεύεις  για τον εαυτό σου καλό θησαυρό, που θα σου βρεθεί σε ώρα ανάγκης. Μη λησμονείς ποτέ ότι η ελεημοσύνη σώζει τον άνθρωπο από τον αιώνιο θάνατο και δεν αφήνει την ψυχή του να βυθιστεί στο σκοτάδι του Άδου. Διότι η ελεημοσύνη για όσους την ασκούν θεάρεστα μπροστά στον Θεό, είναι δώρο πολύτιμο (Τωβ. δ, 8-11).
Σε κάθε καιρό και ώρα να ευλογείς και να δοξάζεις τον Κύριο και Θεό μας και να ζητάς τη βοήθειά Του, ώστε να είναι ευθεία και ορθή η πορεία της ζωής σου και να κατευοδώνονται οι δρόμοι σου και τα σχέδιά σου. Να μη ζητάς συμβουλές από όσους δεν λατρεύουν τον Κύριο. Μόνο ο Κύριός μας είναι Εκείνος που χαρίζει όλα τα αγαθά, και Αυτός είναι που ταπεινώνει οποιονδήποτε θέλει, σύμφωνα με το σοφό σχέδιό Του. Και τώρα, παιδί μου, τελειώνω και σου τονίζω να θυμάσαι πάντοτε τις εντολές μου αυτές και να μην εξαλειφθούν ποτέ από την καρδιά σου, ώστε να τις λησμονήσεις (Τωβ. δ, 19).
Πρόσεχε τον εαυτό σου, παιδί μου. Από τις πρώτες σου φροντίδες ας είναι να πάρεις ως σύζυγό σου γυναίκα που να κατάγεται από τους προγόνους σου. Να μην πάρεις ξένη γυναίκα που να μην κατάγεται από τη φυλή του πατέρα μου, διότι εμείς είμαστε παιδιά προφητών. Ο Νώε, ο Αβραάμ, ο Ισαάκ και ο Ιακώβ είναι αρχαίοι πρόγονοί μας. Να θυμάσαι πάντα, παιδί μου, ότι όλοι πήραν ως συζύγους των γυναίκες από την συγγένειά τους και έχουν ευλογηθεί πλούσια. Σύμφωνα δε με την υπόσχεση του Κυρίου, δικοί τους απόγονοι θα είναι εκείνοι που θα κληρονομήσουν τη γη της επαγγελίας (Τωβ. δ, 12).
Μην ανησυχείς και φοβάσαι, παιδί μου, επειδή χάσαμε τα αγαθά μας και είμαστε τώρα πτωχοί. Θα έχεις πολλά αγαθά, εάν φοβάσαι τον Θεό και υπολογίζεις τον Νόμο Του και εάν αποφεύγεις κάθε αμαρτία και κάνεις πάντοτε αυτό που είναι αρεστό ενώπιον του Κυρίου (Τωβ. δ, 21). 
Αντί να ευχαριστήσει τον Θεό για την ευφορία αυτή και να αντί να χαρεί για τη δυνατότητα που θα του δοθεί να φανεί περισσότερο ευεργετικός και στον πλησίον, στενοχωρείται με βασανιστικές σκέψεις που του γεννούν το ερώτημα:"Τί ποιήσω;" Ποιο φόρτο φροντίδων και ανησυχιών προκαλεί η προσκόλληση στον πλούτο! (Π. Ν. Τρεμπέλα, Υπόμνημα εις το κατά Λουκάν)
Κύριε, μαζί με την ευγνώμονα ευχαριστία μας για τους ιερούς Ναούς Σου, τα κατανυκτικά εκκλησάκια και τα εξωκλήσια που μας χαρίζεις , παρακαλούμε την άπειρη αγαθότητα και ευσπλαχνία σου να αυξάνεις, να πληθαίνεις και τους έμψυχους ναούς Σου, τους ανθρώπους Σου, που θα Σε λατρεύουν με τιμημένα και αγιασμένα σώματα μέσα στους Ναούς Σου. Κύριε, έχουμε απόλυτη ανάγκη απ' αυτές τις έμψυχες πνευματικές οάσεις, από αυτά τα νησάκια γαλήνης (Προσευχή ιεράρχη).
Μέγιστο καθήκον μας προς τον πανάγαθο Θεό ο ανελλιπής και τακτικός εκκλησιασμός μας. Ας αγιάζουμε λοιπόν την Κυριακή με τον εκκλησιασμό μας και με το να επιτελούμε έργα αγάπης προς τους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη. Είναι η άριστη χρησιμοποίηση της Κυριακής. Μας το διδάσκει η συγκύπτουσα γυναίκα του (σημερινού) Ευαγγελίου (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Ο πιστός άνθρωπος που εξομολογείται και κοινωνεί των Αχράντων Μυστηρίων, όπως μας βεβαίωσε ο Κύριος, "κἄν ἀποθάνῃ ζήσεται". Θα αναστηθεί και θα ζήσει αιωνίως στη βασιλεία των Ουρανών (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Όταν καταργείς το θείο, καταργείς και το ανθρώπινο, όταν πας να γκρεμίσεις την ιδέα του Θεού, στο τέλος γκρεμίζεις μονάχα την ιδέα του ανθρώπου. Γιατί ποτέ δεν πολεμείται χωριστά, μονάχα η ιδέα του Θεού, πολεμούνται ταυτόχρονα οι ιδέες και οι αρετές, που εκπροσωπεί το θείο. Πολεμείται η αγάπη, η δικαιοσύνη, η ελευθερία. Γκρεμίζεται ότι στηρίζει τον άνθρωπο, ό, τι θεμελιώνει τον πολιτισμό. 
Αυτός ο άθεος Βολταίρος αναγκάζεται να ομολογεί: "Κι αν δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε να τον ανακαλύψουμε". Αυτή είναι η πραγματικότητα. Διότι "από τη στιγμή που θα αφαιρέσει κανείς τον Θεό από την ανθρωπότητα, αποσπά συγχρόνως αυτήν την καρδιά της ανθρωπότητας" (Π. Ν. Τρεμπέλα, Δογματική, τόμος Α΄).
Βαρύ λίθος καί δυσβάστακτον ἄμμος, ὀργή δέ ἄφρονος βαρυτέρα ἀμφοτέρων: βαρύ πράγμα είναι η πέτρα και ασήκωτη η πολλή άμμος, η οργή όμως εκείνου που δεν έχει μυαλό είναι βαρύτερη και περισσότερο ανυπόφορη κι από αυτά τα δυο (Παροιμίες, κζ, 3)
Τρία πράγματα συνιστούν την αληθινή μετάνοια. Στην καρδιά συντριβή. Στο στόμα εξομολόγηση. Στον βίο διόρθωση (Ιωάννης Χρυσόστομος). 
Κοίταξε αδελφέ τον Εσταυρωμένο! Ιδές ακόμα κάτω από τον Σταυρό την Παναγία Μητέρα Του. Ω, πόσο θα πονούσε, όταν έβλεπε τον μονογενή της Ιησού να πεθαίνει ως κακούργος εν μέσω δυο ληστών! Την ώρα εκείνη τρυπούσε και εξέσχιζε την καρδιά της η κατάπικρη ρομφαία, που είχε προφητεύσει ο Συμεών (Λουκ. β, 35).
Παρακάλεσε την Παναγία να σε παρηγορήσει. Ζήτησε με την καρδιά σου να σε επισκεφθεί το έλεος του Θεού. Πολυεύσπλαχνος είναι ο Κύριός μας, θα σε λυπηθεί. Θα σε ανακουφίσει (Αρχιμ. Χριστόφορος Παπουτσόπουλος).  "Παρακαλοῦμεν μή εἰς κενόν τήν χάριν τοῦ Θεοῦ δέξασθαι ὑμᾶς " (Β' Κορινθ. στ, 1). Σας παρακαλώ θερμά, προσέξτε να μη δεχτείτε μάταια και ανώφελα τη χάρη του Θεού στη ζωή σας. 
Τι σημασία έχει το ότι βαπτισθήκατε, αν χάσετε τη Βασιλεία του Θεού; "Εἰς κενόν", "στα χαμένα" έγινε το Βάπτισμά σας. "Εἰς κενόν" διδαχθήκατε το Ευαγγέλιο. "Εἰς κενόν" συναριθμηθήκατε μεταξύ των μελών της Εκκλησίας του Χριστού. "Ἕως καιρόν ἔχομεν", ας εργασθούμε για τη σωτηρία της ψυχής μας (Σωτήρ). 
Η οργή είναι μανιακό πάθος  και παρασύρει τους ανθρώπους πολύ εύκολα. Κάνει θεριό την ψυχή και την αποτρέπει από κάθε προκοπή. Ο σφοδρός άνεμος δεν κουνάει τον πύργο ούτε ο θυμός αρπάζει την ψυχή που δεν οργίζεται. Το νερό κινείται από τη δύναμη των ανέμων και ο θυμώδης συνταράσσεται από τους ασύνετους λογισμούς (Όσιος Νείλος).
Καθώς η ορμή των ανέμων που κτυπά τα γερά δένδρα και από παντού τα φυσά και τα συνταράζει, δεν τα ξεριζώνει, αλλά με τις προσβολές αυτές τα κάνει στερεότερα και δυνατότερα, έτσι και οι επερχόμενοι πειρασμοί και οι θλίψεις, την αγία ψυχή, που ζει με ευλάβεια, δεν την καταβάλλουν, αλλά την προπαρασκευάζουν να έχει μεγαλύτερη υπομονή, όπως έκαναν και τον μακάριο Ιώβ ενδοξότερο και σεμνότερο (Ιωάννης Χρυσόστομος). 
Έχουμε τη δική σου ανάγκη, Θεέ μου και κανενός άλλου. Εσύ μονάχα μπορείς να αισθανθείς πόσο αμέτρητα μεγάλη είναι η ανάγκη που έχει για σένα αυτός ο κόσμος, αυτή η ώρα του κόσμου...Όλοι έχουν την ανάγκη σου και αυτοί ακόμη που δεν το ξέρουν, πολύ περισσότερο από εκείνους που το ξέρουν...
Όποιος κυνηγά στις σκέψεις την αλήθεια, επιθυμεί χωρίς να το θέλει Σένα που είσαι η μόνη αλήθεια, την οποία θα πρέπει να μάθεις κανείς. Όποιος τρέχει με αγωνία πίσω από την ειρήνη, ζητεί Σένα, την μόνη Ειρήνη στην οποία μπορούν να αναπαυθούν οι πλέον ανήσυχες καρδιές".(Papini, Ιστορία του Χριστού)
Ο άνθρωπος αναζητεί τον Θεό, διότι ο Θεός τον δημιούργησε "δι' ἑαυτόν", "ὅτι ἐξ αὐτοῦ καί δι' αὐτοῦ καί εἰς αὐτόν τά πάντα" (Ρωμ. ια, 36). Και αναπαύεται μόνο κοντά στον Θεό. Όπως ο ιερός Αυγουστίνος ομολογεί: "Θεέ, η ψυχή μου είναι ανήσυχη και Εσένα αναζητεί, και όταν σε βρει αναπαύεται κοντά Σου" (Σκέψεις ιεράρχη). 
Συ, Κύριε, να ελευθερώσεις όλες τις αισθήσεις μας από την εμπαθή της αμαρτίας δύναμη, η οποία δημιουργεί την πνευματική νέκρωση, με το να εγκαθιδρύσεις σαν επιστάτη σ' αυτές αγαθόν ηγεμόνα και κυρίαρχο τον εσωτερικό από τον νόμο σου φωτισμένο και από ισχυρή θέληση στηριζόμενο λογισμό. 
Και ο οφθαλμός μεν ας απέχει από κάθε πονηρό βλέμμα, η ακοή δε ας είναι απλησίαστη και άβατη σε λόγια περιττά, η γλώσσα δε ας καθαρεύει από απρεπή λόγια. Εξάγνισέ μας τα χείλη τα οποία Σε υμνούν, Κύριε. Κατάστησε δε τα χέρια μας τέτοια, ώστε να απέχουν μεν από τις φαύλες και πονηρές πράξεις, να ενεργούν δε μόνο τα Σε ευάρεστα. Όλα τα μέλη και τη διάνοιά μας να μας τα ασφαλίζεις τελείως με τη Χάρη Σου (Σκέψεις ιεράρχη).

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails