Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Φωνές παιδιών στους γονείς όλου του κόσμου




Αγαπητοί γονείς, εμείς τα παιδιά εκτιμούμε την προσπάθειά σας και σας ευχαριστούμε που μας φέρατε σε αυτόν τον κόσμο και νοιάζεστε για μας. Ξέρουμε ότι προσπαθείτε να μας κάνετε ευτυχισμένους και να μας προστατέψετε με κάθε τρόπο, παρόλο που πολλές φορές εμείς δεν το υπολογίζουμε. Μας προσφέρετε αγάπη χωρίς ανταλλάγματα και μας δίνετε την προσοχή σας, όταν τη χρειαζόμαστε.Άλλωστε, δεν σεβόμαστε πάντα την προσπάθειά σας, αφού λόγω του νεαρού της ηλικίας μας δεν είμαστε άξιοι να κρίνουμε και γι' αυτό γκρινιάζουμε μέχρι να γίνει το δικό μας.
Κάποιοι γονείς αποκτήσατε παιδιά, χωρίς να έχετε σκοπό να τα διαπαιδαγωγείτε σωστά. Τα παιδιά όμως δεν μεγαλώνουν με "αυτόματο πιλότο", εφόσον δεν "φύτρωσαν", αλλά τα φέρατε με αγάπη στον επίγειο κόσμο. Υποχρέωσή σας είναι να σέβεστε την ύπαρξή τους, αλλά και το δικαίωμά τους στη ζωή και στην ανατροφή. Αντίθετα, όταν κακομεταχειρίζεστε ως αντικείμενα τα παιδιά, χρησιμοποιώντας ως εύκολη λύση το "παρκάρισμα" σε παππούδες, γιαγιάδες ή σε μια ξένη γυναίκα,αυτό τα οδηγεί σε κατάθλιψη ή και δυστυχισμένη ζωή.  
Νιώθετε βέβαια τύψεις για τις πολλές ώρες που λείπετε και γι' αυτό μας αγοράζετε παιχνίδια ή παίρνετε έναν ξένο άνθρωπο να μας κρατάει συντροφιά. Πώς έχετε την απαίτηση όμως να σας δείχνουμε σεβασμό κι εμείς, αφού δεν μας τον διδάσκετε; 
Ξέρουμε βέβαια, ότι οι σημερινοί γονείς είναι απαραίτητο να εργάζονται-πολλές φορές και σε εξαντλητικά ωράρια. Σκεφτήκατε όμως ότι ένα παιδί νιώθει μόνο, αποξενώνεται από τους γονείς, ψάχνει για την αγάπη τους και τελικά όταν το βράδυ τους συναντά και αναζητά λίγη σημασία, το χαμόγελό του ξεθωριάζει, αφού οι γονείς λόγω κούρασης το κάνουν να νιώθει μόνο και απογοητευμένο;

Επίσης, δείχνοντας το ενδιαφέρον σας μονομερώς σε ένα παιδί, συγκρίνετε πολλές φορές αδέρφια μεταξύ τους, αλλά και φίλους ή συμμαθητές. Νομίζετε πως θα μας κάνετε καλύτερους, αν δεν επαινείτε την όποια προσπάθειά μας και προσέχοντας μόνο τα άσχημα; Γιατί δεν εξετάζετε ποιος έχει δίκιο ή άδικο και πάντα εμείς φταίμε σε σχέση με τα μικρά μας αδελφάκια; Είναι σωστό να ισοπεδώνετε έτσι τη ζωή μας;
Κάποιοι γονείς προσπαθούν να πιέσουν το παιδί τους στο θέμα της επίδοσής τους στο σχολείο, κάτι που αν και είναι αντιπαιδαγωγικό, δείχνει ότι οι γονείς έχουν χάσει παντελώς κάθε αίσθηση της παιδικής τους ηλικίας. Μάλιστα, παρατηρείτε πρώτα τους χαμηλούς βαθμούς κι έπειτα τους υψηλούς, ξεχνώντας να μας επιβραβεύετε. 
Άλλωστε, ο τρόπος που μας επιβάλλετε να κάνουμε εργασίες είναι εκφοβιστικός και εκβιαστικός: αν δεν κάνουμε τα μαθήματά μας, μας κόβετε το ίντερνετ και μας στέλνετε να καθαρίσουμε τον κήπο.
Εννοείται βέβαια πως όταν βγαίνουμε, δεν χρειάζεται να μας παίρνετε συνέχεια τηλέφωνο αν χρειαζόμαστε κάτι. Κι αν επιβάλλεται εμείς να κάνουμε κάτι, πρέπει εσείς πρώτοι να το εφαρμόζετε, δίνοντάς μας το καλό παράδειγμα. 
Θα μιλήσουμε όμως και για ένα λεπτό θέμα, τη βία, μια και στην εποχή μας πολλά παιδιά πέφτουν θύματα ψυχολογικού και σωματικού εκβιασμού, ακόμα και μέσα στην ίδια τους την οικογένεια. Αναρωτηθήκατε όμως πόσο μας πληγώνετε, όταν φωνάζετε ή μας προσβάλλετε με υβριστικές εκφράσεις; 
Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν ακούτε τη γνώμη μας, γιατί αφού είμαστε μικροί μας υποτιμάτε. Κι έχετε δίκιο. Κάποιες φορές πάνω στην εφηβεία μας και μέσα στα νεύρα μας σας λέμε βαριές κουβέντες, αλλά να είστε σίγουροι πως δεν τις εννοούμε. Μάθετε όμως κι εσείς να συγχωρείτε!
Αγαπητοί γονείς, όλα τα παιδιά ενώνουμε τις φωνές μας και σας παρακαλούμε να πάψετε να είστε τόσο υπερ- προστατευτικοί. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είμαστε τα μικρά απροστάτευτα πλασματάκια που ήμασταν κάποτε, εφόσον τώρα μεγαλώσαμε και θέλουμε την ελευθερία μας. Αν θέλετε να δείξετε την υπερβολική σας αγάπη σε κάποιο πλάσμα, πάρτε έναν σκύλο και κάντε τον ό, τι θέλετε: είναι υπάκουο, ήρεμο ζώο. Πάντα θα σας αγαπάει και ποτέ δεν θα φύγει από κοντά σας, δηλαδή θα είναι σαν το τέλειο παιδί που ποτέ δεν είχατε!
Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο, αλλά δεν θέλουμε να σας κουράσουμε. Ένα είναι σίγουρο για τον σύγχρονο άνθρωπο. Αν δεν του επιτρέψεις να κάνει αυτό που θέλει, ενώ αντίθετα του το επιβάλλεις, δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρει. Αφήστε μας λοιπόν να πειραματιστούμε με τη ζωή κι έτσι να κυνηγήσουμε το δικό μας όνειρο, αλλά και να χαράξουμε τη δική μας πορεία.  
(Μαθητικές σκέψεις μέσα από την έκθεση στην τάξη)
Αφιερωμένο στην ημέρα του πατέρα!
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails