Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Πίστη Θεού και ανθρώπινη ζωή




Έχουμε αναρίθμητες περιπτώσεις, γεγονότα πολλά της ζωής μας, στα οποία φαίνεται ολοφάνερα η προστασία του θεού. Κι όμως· όταν κάποια νέα περιπέτεια έλθει τα χάνουμε....Η θεία παντοδυναμία εξακολουθεί να μας προστατεύει. Ας καταφεύγουμε με πίστη στο Θεό. "Κύριε, σῶσόν με". Θα μας σώζει και θα μας χαρίζει την ασφάλεια και τη χαρά (Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Ευτυχισμένος άνθρωπος ο τυφλός που ανέβλεψε. Όχι μόνο γιατί απόκτησε το φως των οφθαλμών του, αλλά πολύ περισσότερο για τη φωτεινή πίστη και για τη θαρραλέα ομολογία της πίστεώς του στον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Να ομολογήσουμε κι εμείς ενώπιον των ανθρώπων την πίστη μας στο Σωτήρα Χριστό και να μη δειλιάζουμε. (Κυριακοδρόμιο, τόμος 1ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Πόσο στοργικός είναι ο Κύριος! Δεν τρέφει μόνο τις ψυχές μας με τον θείο λόγο Του. Δεν αρκείται να μας δίνει τη συγχώρηση των αμαρτιών μας, όταν μετανοούμε και ζητούμε το έλεός Του. Μας επισκέπτεται ακόμη και ως φιλάνθρωπος ιατρός εν καιρώ ασθενείας (Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεων Σωτήρ)
Σπάνια ο Κύριος επαίνεσε την αρετή των ανθρώπων τόσο πολύ, όσο επαίνεσε την πίστη του εκατοντάρχου από το Ευαγγέλιο. Τι μεγάλη αρετή η πίστη! Ας προσφεύγουμε με πίστη θερμή στον Κύριο. Περιστάσεις και θλίψεις και ανάγκες πολλές και ποικίλες μας περιβάλλουν. Πού να καταφύγουμε; Να προσπέσουμε και να παρακαλέσουμε τον παντοδύναμο Θεό μας με πίστη και τέλεια εμπιστοσύνη να μας απαλλάξει από οτιδήποτε μας βασανίζει (Κυριακοδρόμιο τόμος 2ος, Εκδόσεις Σωτήρ)
Πολλές δυσκολίες συναντά ο άνθρωπος και πλήθος εμποδίων αντιμετωπίζει κατά την επίγεια οδοιπορία του. Η λύση γίνεται δυσκολότερη και η διέξοδος δεν φαίνεται πουθενά, όταν ο άνθρωπος με το σκυμμένο κεφάλι βλέπει μόνο τη γη και αναζητά απ' αυτήν να προέλθει η ποθητή διευθέτηση. Ο Κύριος όμως "ἀναβλέψας εἰς τόν οὐρανόν" ἐλυσε το πρόβλημα της διατροφής των πέντε χιλιάδων ανθρώπων. Διδάσκει και σε μας τον θεάρεστο τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τα δυσεπίλυτα προβλήματά μας (Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ) 
Η εξομολόγηση των αμαρτιών είναι αρχή της μετάνοιας και της ετοιμασίας, ώστε να δεχθεί κάποιος μέσα του τον σωτηριώδη σπόρο, το λόγο του Θεού, που μπορεί να σώσει τις ψυχές μας. Από τους γεωργούς για αυτόν τον λόγο επινοήθηκετο όργωμα της γη, διότι βγάζει τις άγριες ρίζες από τους κόλπους της γης και τους καθιστά δεκτικούς των σπερμάτων και των φυτών μας. Αυτό ακριβώς κάνει και η εξομολόγηση πάνω στο λογικό χωράφι, στην καρδιά: ξεριζώνει τα πονηρά πάθη της που είναι κρυμμένα (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς) 
Λούσασθε, καθαροί γίγνεσθε, ἀφέλετε τάς πονηρίας ἀπό τῶν ψυχῶν ὑμῶν, ἀπέναντι τῶν ὀφθαλμῶν μου: λουσθείτε με το πνευματικό λουτρό της μετανοίας, γίνετε καθαροί, αφαιρέστε τις πονηριές από τις ψυχές σας, ώστε να μην φαίνονται ακάθαρτες μπροστά στα μάτια μου (Ησαΐας, α, 16)
"Ἐν προσευχῇ καί νηστεία": η θερμή προσευχή, όταν μάλιστα συνοδεύεται με νηστεία, αποκτά δύναμη εκπληκτική, με την οποία επιτυγχάνονται θαυμαστά αποτελέσματα. Όταν εμείς χρησιμοποιούμε τα δυο αυτά πνευματικά όπλα κατά του πονηρού, η χάρη του Θεού θα έρχεται πλούσια και με αυτήν ο εχθρός θα κατανικιέται (Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ)
Αργά Σε αγάπησα! Ήσουν στον εσωτερικό κόσμο μου και εγώ ήμουν εκτός του εαυτού μου. Εκτός του εαυτού μου σε ζητούσα, σκορπισμένος στα περικαλλή δημιουργήματά Σου... Ήσουν μαζί μου, αλλά εγώ δεν ήμουν μαζί Σου... Και με κάλεσες και έσπασες την κουφότητά μου.... και διέλυσες την τυφλότητά μου. Σε γεύθηκα... (Εξομολογήσεις ιερού Αυγουστίνου)
Ὁ δι' ἡμᾶς γεννηθείς ἐκ Παρθένου, καί σταύρωσιν ὑπομείνας, Ἀγαθέ· ὁ θανάτῳ τόν θάνατον σκυλεύσας καί ἔγερσιν δείξας ὡς Θεός, μή παρίδῃς οὕς ἔπλασας τῇ χειρί Σου· δεῖξον τήν φιλανθρωπίαν Σου, Ἐλεῆμον, δέξαι τήν τεκοῦσαν σε, Θεοτόκον, πρεσβεύουσα ὐπέρ ἡμῶν καί σῶσον, Σωτήρ ἡμῶν λαόν άπεγνωσμένον: 
Αγαθέ Κύριε, που για χάρη μας γεννήθηκες από την Παρθένο, και άντεξες τη σταύρωση· εσύ που με το θάνατό σου λεηλάτησες τον [πνευματικό μας]θάνατο και ανέδειξες με τη Θεϊκή σου υπόσταση την ανάσταση, μην περιφρονήσεις όσους έπλασες με το δικό σου χέρι· δείξε τη φιλανθρωπία Σου, Σπλαχνικέ Θεέ μου, αποδέξου τη Θεοτόκο, εκείνη δηλαδή που σε γέννησε, ως πρέσβειρα για χάρη μας και τον απεγνωσμένο λαό, όλους εμάς (αν δεν είσαι δίπλα μας), σώσε μας, Σωτήρα (Θεοτοκίον ενάτης ώρας 31/8).

Καλό κι ευλογημένο μήνα!

2 σχόλια:

ANAZHTHΣH είπε...

Καλό μήνα και ευλογημένη,φωτισμένη, δημιουργική σχολική χρονιά να έχεις Ανθή μου!

ΑΝΘΗ είπε...

Καλή και γλυκιά μου ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ,

Καλό μήνα εύχομαι και σε σένα! Ευχαριστώ για τις ευχές σου! Να έχεις φωτεινό κι ευλογημένο δρόμο! Σου στέλνω την αγάπη μου!

Καλό βράδυ!

Related Posts with Thumbnails