Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Μην κοινωνείτε αναξίως
Ζωή είναι ο Χριστός. Ζωή του κόσμου είναι ο Χριστός. Μπορεί ποτέ να παίρνει μέσα του ο άνθρωπος τη Ζωή και να μη γεμίσει ζωή; (Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, P.G. 73, 581Β)
Ο Χριστός επήρε σάρκα από τη σάρκα της αγίας Παρθένου. Και έγινε άνθρωπος· για μας. Με αυτή τη σάρκα περπάτησε στη γη· και με αυτήν έκαμε όλα όσα έκαμε για τη σωτηρία μας. Και αυτήν τη σάρκα Του μας τη δίνει: τροφή της ψυχής μας· για τη σωτηρία μας. (Άγιος Αυγουστίνος, Εις Ψαλμ. 98,5)
Όσοι διψάτε, ψάξετε να βρείτε νερό να πιείτε. Κι όσοι δεν έχετε λεφτά, μην απογοητεύεσθε. Υπάρχει ένα φαγητό που το παίρνεις και το τρως χωρίς λεφτά!...Όταν το φάτε, θα γεμίσει γλύκα και νοστιμάδα η ψυχή σας (ελεύθερη απόδοση και απόσπασμα Ησαΐα 5, 1-2) 
Λόγια και έργα του Χριστού είναι όλα για μας φως. Τα έργα Του είναι πιο πολύ φως· πιο δυνατό φως· μας μιλάνε πιο ζωντανά. Πεινάς; Σου χρειάζεται λίγο φαΐ να φας; Και να, έρχεται ο Χριστός· και σου δίνει! Τι σου δίνει; Όχι απλά "κάτι"'! Σου δίνει το πολυτιμότερο που έχει: το Σώμα Του και το Αίμα Του. Συ αδελφέ, τι κάνεις; Πόσο και πώς την εκτιμάς τη δωρεά αυτή του Χριστού; Με τι λαχτάρα τρέχεις να την πάρεις; Πόσο τον ευχαριστείς; Πόσο τον ευγνωμονείς; (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Αν βάλεις ένα σίδερο σε δυνατή φωτιά, η φωτιά περνάει μέσα του και βαθιά. Και το σίδερο παίρνει όλη τη θέρμη της φωτιάς. Και γίνεται κατακόκκινο. Και ενώ δεν έχει παύσει να είναι σίδερο, η φωτιά έχει περάσει μέσα του τόσο βαθιά, έχει ενωθεί με τη φύση του τόσο στενά, που το σίδερο δεν φαίνεται πια σίδερο, αλλά φωτιά! Το ίδιο γίνεται και με μας, όταν παίρνουμε μέσα μας τη Σάρκα του Κυρίου μας και Λυτρωτή μας, και πίνουμε το τίμιο Αίμα Του. Παίρνουμε μέσα μας τη ζωή του Χριστού και γινόμαστε ένα με το Χριστό. Για να είμαστε πάντοτε μαζί Του. (Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, P.G. 72, 909)
Το Αίμα του Χριστού εκχύνεται. Τόσο συχνά. Κάθε ημέρα. Και πάντοτε εις άφεσιν αμαρτιών. Δηλαδή; Για να μπορώ εγώ να πλένομαι με αυτό(όταν προσέρχομαι στη Θεία κοινωνία) από το ρύπο των αμαρτιών μου. (Άγιος Αμβρόσιος)
Όταν ο ιερέας σου μεταδίδει το άγιο Σώμα και το Αίμα του Χριστού, πρόσεχε!  Μην αφήνεις το λογισμό σου να κολλάει σ' αυτό που βλέπεις, σ' αυτό που "γίνεται"! Ἀνοιξε τα μάτια της ψυχής σου. Εκείνη τη στιγμή, ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός απλώνει το χέρι Του· και ο Ίδιος, με το δικό Του χέρι, σου μεταδίδει το Σώμα Του και το Αίμα Του (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Εις το κατά Ματθαίον, Ομιλία 50, γ)
Όταν ο κύριος πήγαινε στη Ναΐν, έτυχε σε μια κηδεία. Εκήδευαν ένα νεαρό παιδί. Επήγε ο Χριστός κοντά στο φέρετρο. Ακούμπησε το χέρι Του στο πεθαμένο νεαρό παιδί. Και του είπε: "Νεανίσκε, εγέρθητι"! Παιδί μου, σήκω! Και ο νεαρός σηκώθηκε, ξαναπήρε ζωή. Μα πώς; Με το λόγο του Χριστού και με το άγγιγμά Του! Ναι, έτσι έγινε. Αυτό έγινε. Αν όμως ένα απλό, για το νεαρό εκείνο παιδί (που ήταν νεκρό), αβούλητο άγγιγμα στο Σώμα του Χριστού, το έκαμε και πήρε ζωή, φαντασθείτε τι και πόση ζωή δεξιώνεται μέσα του εκείνος που αυτοπροαίρετα παίρνει μέσα του με πίστη και με λαχτάρα το Σώμα του Χριστού (Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, P.G. 73, 577D)
Η θεία και αναίμακτη θυσία αποτελεί εξιλέωση των αμαρτιών μας (Ιωάννης Δαμασκηνός) 
Με τη μετάνοια και την κάθαρση της ψυχής από τις ψυχοφθόρες αμαρτίες ενώνονται οι άνθρωποι ουσιωδώς με τον ίδιο το Θεό στη Θεία κοινωνία (Συμεών ο νέος Θεολόγος) 
Τόλμη και ασέβεια δεν είναι να προσέρχεσαι στη θεία Κοινωνία συχνά. Τόλμη και ασέβεια είναι το να προσέρχεσαι αναξίως. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Εις Α' Τιμ. Ομιλ. Α'3)
Κάθε πόσο μπορεί ένας χριστιανός να κοινωνεί (στη Θεία ευχαριστία); Είναι καλό, μπορεί να παίρνει κάθε ημέρα το Σώμα και το Αίμα του Χριστού; Καλό είναι. Και ωφέλιμο πολύ. Μας το λέει ο Χριστός. Είπε:"Ο τρώγων μου την Σάρκα και πίνων μου το Αίμα έχει ζωήν αιώνιον". Και ερωτώ: Μετά από τέτοια λόγια του Χριστού, επιτρέπεται να αμφιβάλλει για αυτό κανείς; Και αφού ο Χριστός είναι η ζωή, το να παίρνει κανείς συχνά το Σώμα Του και το Αίμα Του τι άλλο μπορεί να είναι, αν όχι πλούτος ζωής; Εμείς οι κληρικοί συνήθως κοινωνούμε τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τετάρτη και Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. (Μέγας Βασίλειος, Επιστολή 93)
Πολλοί λένε: Θα ήθελα να Τον είχα δει. Θα ήθελα να είχα δει τη  μορφή Του. Θα ήθελα να είχα δει έστω τα ρούχα Του· τα παπούτσια Του· Ε, λοιπόν, να Τον βλέπεις! Να, Τον πιάνεις· Τον ψηλαφείς! Να, Τον τρώγεις! Συ, τις απαιτήσεις σου τις περιορίζεις σε κάτι ελάχιστο: να Τον δεις, να Τον αγγίξεις! Αλλά να, Εκείνος σου δίνει κάτι πολύ περισσότερο· σου δίνει ολόκληρο τον Εαυτό Του. Όχι μόνο για να Τον δεις. Όχι μόνο για να Τον ψηλαφήσεις. Αλλά και να Τον φας! Και να Τον πάρεις ολόκληρο μέσα σου (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Εις το κατά Ματθαίον, Ομιλία 82, δ)
Όποιος με εμπιστοσύνη στο Χριστό έχει αυτή την ελπίδα, προετοιμάζεται. Καθαρίζει (με μετάνοια και εξομολόγηση) τον εαυτό του από την αμαρτία, έχοντας ως πρότυπο την καθαρότητα Εκείνου. (Α' Ιωάννου, 3,3)
 Όταν η θεία κοινωνία μεταλαμβάνεται από ανθρώπους  με ακάθαρτη καρδιά, αυτοί ατιμάζουν και προσβάλλουν το Χριστό.. (Όσιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης)
Και εμείς, Κύριε, σκορπισμένοι είμαστε. Σε "βουνά" και σε "φαράγγια"! Μάζεψέ μας κοντά σου, Κύριε. Άλεσέ μας. Κάνε μας ψωμί. Κάνε μας όλους μας ένα μέσα στην Εκκλησία Σου. Και αγίασέ μας. Πάρε μας στη Βασιλεία Σου! (Διδαχή των 12 αποστόλων, κεφ. 9, 4)
Κύριε, παίρνω θάρρος από την πολλή και άμετρη φιλανθρωπία Σου. Και προσέρχομαι. Δέξου με, Φιλάνθρωπε Χριστέ, σαν την πόρνη, σαν το ληστή, σαν τον άσωτο υιό. Και αξίωσέ με, να γίνω ένα με το άγιο Σώμα Σου. Και από εδώ και πέρα, να Σε έχω να κατοικείς μέσα μου μαζί με τον Πατέρα Σου και με το Άγιο Πνεύμα. (Άγιος Αυγουστίνος, Λόγος 57,7)

(Αποσπάσματα από το τεύχος Μη κοινωνείτε αναξίως, Ναός Αγίου Νεκταρίου, Αίγινα)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails