Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Η Θεϊκή σοφία διδάσκει

Λύχνος ἐντολή νόμου καί φῶς, ὁδός ζωῆς καί ἔλεγχος καί παιδεία (Παροιμίες,6,3): Η κάθε εντολή του θείου νόμου είναι λυχνάρι και φως που φωτίζει, δρόμος ασφαλής, που οδηγεί στην ευτυχισμένη και ειρηνική ζωή, έλεγχος όταν παρεκτρέπεσαι, παιδαγωγός που μορφώνει τον χαρακτήρα σου. 
Παντί ἀνθρώπῳ μή ἔκφαινε σήν καρδίαν, καί μή ἀναφαιρέτω σοι χάριν:Μην ανοίγεις την καρδιά σου σε κάθε άνθρωπο και μη δέχεσαι εύνοια και φιλία απ'αυτόν που σου είναι άγνωστος (Σοφία Σειράχ,η, 19)
Η καρέκλα που κάθεσαι γεννάει φίδια που θα αγωνίζονται να σε πνίξουν (Λόγια γέροντα ιερέα προς τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε', όταν έγινε Πατριάρχης)
Ἔλεγξον φίλον, πολλάκις γὰρ γίνεται διαβολή, καὶ μὴ παντὶ λόγῳ πίστευε: εξέτασε και ρώτησε το φίλο σου και συνεξηγήσου μαζί του, διότι πολλές φορές γίνεται διαβολή και συκοφαντία και για αυτό μην πιστεύεις κάθε λόγο (Σοφία Σειράχ, 19, 15) 
Να αποκρίνεσαι σε όσους σε συκοφαντούν όχι με λόγια, αλλά με αρετές (Ισαάκ ο Σύρος)
Παγίς ἰσχυρά ἀνδρί τά ἴδια χείλη: τρομερή παγίδα στον άνθρωπο το στόμα του, με το οποίο έδωσε κάποια υπόσχεση (Παροιμίες, στ, 2) 
Γλώσσα κακή τρίτου προσώπου έδιωξε γυναίκες ενάρετες και εργατικές από τα σπίτια τους και στέρησε αυτές από τους κόπους των χεριών τους και τους μόχθους τους(Προσοχή σε κρυφές κακολογίες και ψιθυρισμούς),[Σοφία Σειράχ κη', 15]
Μή ἀπόσχῃ εὖ ποιεῖν ἐνδεῆ, ἡνίκα ἄν ἔχῃ ἡ χείρ σου βοηθεῖν: Μην αποφεύγεις από έλλειψη αγάπης να συνδράμεις και να ευεργετήσεις εκείνον που βρίσκεται σε ανάγκη και κίνδυνο, εφόσον έχεις στα χέρια σου τα μέσα και μπορείς να τον βοηθήσεις (Παροιμίες, γ, 27) 
'Αγρυπνία πλούτου ἐκτήκει σάρκας, καί ἡ μέριμνα αὐτοῦ ἀφιστᾶ ὕπνον: Η αϋπνία, η προκαλούμενη από την φροντίδα για απόκτηση πλούτου, λιώνει και φθείρει το σώμα κι η αγωνιώδης αυτή φροντίδα για πλούτο αφαιρεί τον ύπνο (Σοφία Σειράχ, λα', 1)
Ὁ μεταδιδούς ἐν ἁπλότητι: εκείνος που έχει κλίση να μοιράζει από τα αγαθά του στους φτωχούς, ας το κάνει αυτό με απλότητα, χωρίς επίδειξη ή άλλα εγωιστικά ελατήρια (Προς Ρωμαίους, ιβ, 8)
Με την ελπίδα την ισχυρή στην πραγματοποίηση των υποσχέσεων του Θεού, θα περάσουμε το βίο μας. Η αναβολή της εκπληρώσεως των Θείων υποσχέσεων είναι έργο παιδαγωγικό πολλές φορές, πάντοτε δε αποβλέπει στην πνευματική μας ωφέλεια. Ας μην αδημονούμε κι απελπιζόμαστε. Εκείνο που υπόσχεται ο Θεός έχει τη δύναμη να το εκτελέσει. Ας αναθέτουμε λοιπόν με τέλεια εμπιστοσύνη τον εαυτό μας και τα ζητήματά μας στην παντοδύναμη προστασία του Θεού (Κυριακοδρόμιο, Εκδόσεις Σωτήρ, 4ος τόμος)
Αξιοθαύμαστοι και αξιομίμητοι οι Σαμαρείτες. Έδειξαν ενδιαφέρον και θέλησαν να γνωρίσουν οι ίδιοι προσωπικά τον Σωτήρα Χριστό και να μην περιορισθούν μόνο στα όσα τους πληροφόρησε η συμπατριώτισσά τους, η Σαμαρείτισσα. Πόσο ευτυχείς θα είμαστε και εμείς εάν δείχνουμε ενδιαφέρον να μελετούμε τον λόγο του Θεού και γνωρίζουμε προσωπικά τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας Χριστό (Κυριακοδρόμιο, τόμος 1ος, εκδόσεις Σωτήρ) 
Μηδέν νόθον δόγμα τῷ τῆς ἀγάπης προσχήματι παραδέχεσθε: με το πρόσχημα της αγάπης-δηλαδή με το προσωπείο, τη μάσκα της αγάπης-μη δέχεσθε τη νόθεση και παραχάραξη του δόγματος (Ιωάννης Χρυσόστομος, PG 62, 91)
Ούτε υπήρξε ποτέ, ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει ποτέ στη γη τόπος χωρίς λύπη. Τόπος χωρίς λύπη μπορεί να γίνει μόνο η καρδιά μας, όταν κατοικήσει σ' αυτήν ο Ιησούς Χριστός (Στάρετς Νίκων, 1931 μέσα στη φυλακή)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails