Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Συμβουλές από την προγονική σοφία



Λάθε βιώσας: Φρόντισε να περνάς τη ζωή σου όσο μπορείς πιο αθόρυβα, χωρίς να επιδεικνύεσαι (Πυθαγόρας)
Ξένος πεφυκώς, τοὺς ξενοδόχους σέβου (Μένανδρος): Όταν βρίσκεσαι φιλοξενούμενος, να είσαι ευγενής και να σέβεσαι αυτούς που σε φιλοξενούν. 
Ἀβουλίᾳ γἀρ πολλά βλάπτονται βροτοί: πολλά δεινά επακολουθούν στους ανθρώπους, στους οποίους λείπει η ικανότητα να παίρνουν αποφάσεις (Αρχαίο γνωμικό)
Ἡ μεσότης ἐν πᾶσιν ἀσφαλέστερον: Η ακρότητα και η υπερβολή πρέπει να αποφεύγονται. Παντού και πάντοτε η μέση οδός είναι πιο ασφαλής (Μένανδρος)
Φάρμακόν ἐστιν ἐνίοτε καί τό μηδέν προσφέρειν: το φάρμακο είναι κάποτε και το να μη δίνεις κανένα φάρμακο (Ιπποκράτης)
Ἐπιμελείᾳ πάντα δοῦλα γίγνεται: όλα κατορθώνονται στη ζωή με την εργατικότητα και την επιμέλεια (Μένανδρος)
Οὐδείς γάρ ὤν ράθυμος εὐκλεής ἀνήρ: Κανείς άνθρωπος που είναι τεμπέλης(ράθυμος), δεν μπορεί να γίνει διάσημος (Θεόκριτος)
Ἥδιον δικάζειν μεταξύ ἐχθρῶν ἤ φίλων· τῶν μέν γάρ φίλων πάντως ἐχθρόν τόν ἕτερον· τῶν δέ ἐχθρῶν, τόν ἕτερον φίλον: είναι καλύτερα να δικάζεις μεταξύ εχθρών παρά μεταξύ φίλων. Γιατί από τους δυο φίλους ο ένας θα γίνει οπωσδήποτε εχθρός σου, ενώ από τους δυο εχθρούς ο ένας θα γίνει φίλος σου (Αρχαίο ρητό)
Αἰδοῦς παρά πᾶσιν ἄξιος ἔσει, ἐάν πρῶτος ἄρξῃ σεαυτόν αἰδεῖσθαι: Αξιοσέβαστος(άξιος σεβασμού) θα είσαι από τους άλλους, εάν εσύ πρώτος αρχίσεις να σέβεσαι τον εαυτό σου (Θεόκριτος)
Τι λοιπόν διαφέρει ο άνθρωπος ο ασυγκράτητος, που δεν μπορεί να δαμάσει τα πάθη και τις ηδονές, από ένα θηρίο τελείως ασυγκράτητο; Αυτός που δεν δείχνει ενδιαφέρον για τα άριστα, με κάθε δε τρόπο ζητάει τις ηδονές, σε τι διαφέρει αυτός από τα άμυαλα ζώα; (Ξενοφών)
Αἱ μέν ἡδοναί θνηταί, αἱ δέ ἀρεταί ἀθάνατοι: Οι απολαύσεις περνούν και σβήνουν, οι αρετές όμως παραμένουν αθάνατες (Περίανδρος ο Κορίνθιος)
Προσπάθησε να αρέσεις στο γείτονά σου, ώστε, εάν χρειασθεί, και φωτιά να σου δανείσει και να έρχεται συμβοηθός σου για κάτι καλό. Και όταν σε κάτι αστοχήσεις, θα προστρέξει κοντά σου, για να σε βοηθήσει καλοπροαίρετα (Ξενοφών)
Μέγα γείτονι γείτων: Ο γείτονας στο γείτονά του είναι μεγάλο καλό (Αρχαίο ρητό)
Μή προτρεχέτω ἡ γλῶττα τῆς διανοίας: η γλώσσα σου να μην τρέχει πιο μπροστά από το νου. Δηλαδή να σκέπτεσαι πρώτα αυτά που θα πεις. 
Ἡ δέ λαλιά, εἴ τις αὐτήν ὁρίζεσθαι βούλοιτο, εἶναι ἄν δόξειεν ἀκρασία τοῦ λέγειν: η πολυλογία, εάν κανείς θα ήθελε να την ορίσει, θα έλεγε ότι είναι ακράτεια του λόγου (Θεόφραστος) 
Τά προσπεσόντα δ' ὅστις εὖ φέρει βροτῶν ἄριστος εἶναι σωφρονεῖν τέ μοι δοκεῖ: ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει τα γεγονότα με αυτοκυριαρχία,ηρεμία και αταραξία, αυτός είναι άνθρωπος άριστος και με σωφροσύνη και γνώση (Ευριπίδης)
Οἶμαι ἔγωγε χρῆναι πάντας ἡμᾶς φιλονίκως ἔχειν πρός τό εἰδέναι τό ἀληθές: Εγώ τουλάχιστον νομίζω ότι όλοι μας πρέπει στη ζωή μας να επιδιώκουμε να γνωρίσουμε την αλήθεια, όπως οι αθλητές επιδιώκουν την καλή επίδοση και τα βραβεία (Πλάτων) 

Καλημέρα σας! Καλό μήνα κι ευλογημένη εβδομάδα! 

2 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ειχα πολυ καιρο να ερθω απο εδω λογω στρατου.Δεν ξεχνώ ομως ποτέ τους μπλοκόφιλους και ετσι περνάω σήμερα για ν αφησω πολλές ευχες για εναν ομορφο μηνα.Καλο καλοκαιρι να περάσεις * • ♫ ♫ ♫ • *** • ♫ ♫ ♫ • ***

ΑΝΘΗ είπε...

Καλημέρα, JK SKROYTZAKO!

Υπηρετείς τη μαμά πατρίδα? Καλή θητεία και ευλογημένα μήνα να έχεις! Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου! Καλό καλοκαίρι και σε σένα!

Related Posts with Thumbnails