Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Παραδοσιακό μάθημα ή μάθημα στο διαδραστικό πίνακα; (Μέρος 2ο)



Σήμερα ολοκληρώνεται με το 2ο και τελευταίο μέρος το θέμα που μας απασχόλησε την προηγούμενη εβδομάδα. 
Είναι γεγονός πως η σημερινή νεολαία αρέσκεται στη μαγεία της εικόνας, παρορώντας τη σημαντότητα του βιβλίου. 
Στη σημερινή εποχή πολλοί καθηγητές έχουν αλλάξει τον παλιά συντηρητική μέθοδο μάθησης κι έχουν προχωρήσει σε πιο σύγχρονους ομαδοκεντρικούς τρόπους για την διδασκαλία τους στην εκπαίδευση. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας η χρήση ηλεκτρονικών και διαδραστικών πινάκων κεντρίζει το ενδιαφέρον των μαθητών, εφόσον το μάθημα γίνεται πιο ζωντανό, ρεαλιστικό και δημιουργικό: η εικόνα εξάλλου τραβάει πάντα την προσοχή (βλέπε τηλεόραση!) Η εικόνα αποτυπώνεται ευκολότερα από το γραπτό λόγο. 
Τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους μαθητές ένα δημιουργικό και ζωντανό μάθημα μέσω του διαδραστικού πίνακα. Δεν είναι μόνο ευχάριστο, αλλά παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης της γνώσης μέσα από διαθεματικές ομάδες και διεύρυνση πέρα από το σχολικό βιβλίο.  
Το μάθημα στον διαδραστικό πίνακα είναι πιο απλό και εύκολο. Στον πίνακα αυτό η λύση εμφανίζεται αμέσως με το πάτημα ενός κουμπιού, αντίθετα από τον παραδοσιακό πίνακα, στον οποίο η λύση βρίσκεται μόνο στο μυαλό του καθηγητή. Φυσικά στον διαδραστικό πίνακα σε τραβάει η εικόνα και αντιλαμβάνεσαι ευκολότερα το μάθημα. Στο μάθημα της Ιστορίας λόγου χάρη ο μαθητής μπορεί να μεταφερθεί στην Αρχαία Ελλάδα μέσα από μια εικονική επίσκεψη σε μουσείο ή μέσα από ένα βίντεο.

Είναι γεγονός πως τα νέα παιδιά αγαπούν την τεχνολογία, όπως την περσινή χρονιά που παρακολουθούσαμε μάθημα Ιστορίας μέσω βιντεοπροβολέα. Για αυτό με τον διαδραστικό πίνακα ο καθηγητής κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, μια και το παραδοσιακό μάθημα τις πιο πολλές φορές είναι μονότονο και βαρετό. 
Ο διαδραστικός κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών, αλλά και το μάθημα αφομοιώνεται ευκολότερα,  σε σχέση με τον παραδοσιακό μαυροπίνακα. Οι μαθητές δεν χρειάζεται να διαβάζουν πολύ στο σπίτι, αφού η εμπέδωση του μαθήματος γίνεται στο σχολικό περιβάλλον του διαδραστικού πίνακα. Έτσι ανεβαίνει ο δείκτης μόρφωσης της νεολαίας, ακόμα και στους αλλοδαπούς μαθητές και ο παρωχημένος μαυροπίνακας θεωρείται παρελθόν για την εκπαίδευση. 
Πάντως καλό το μάθημα με το διαδραστικό, αλλά από την άλλη πλευρά βλάπτεται η όραση, εφόσον η ακτινοβολία κάνει κακό στα μάτια των παιδιών. Προσωπικά προτιμώ το παραδοσιακό μάθημα, γιατί εμμένω στην παράδοση. Άλλωστε, μου αρέσει να σημειώνω από τον μαυροπίνακα ό, τι δεν καταλαβαίνω.Εξάλλου, αν και ο διαδραστικός πίνακας προβάλλει τη μαγεία της εικόνας, στο κλασικό μάθημα ο μαθητής μπορεί να συμμετάσχει περισσότερο, γιατί προσέχει καλύτερα και αφομοιώνει τη γνώση, με τη μεταδοτικότητα ενός καλού καθηγητή. Ο ρόλος του δασκάλου δεν περιορίζεται, εφόσον τίποτα δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει.
Οι δυνατότητες του σημερινού διαδικτύου είναι άπειρες και μέσω του διαδραστικού πίνακα προσφέρονται καλύτερα διατυπωμένες, με παραστατικότητα, αλλά και πιο ξεκούραστα. Ο καθηγητής με τις εικόνες, τα ντοκιμαντέρ, τις ταινίες, αλλά και τις ομαδικές εργασίες κάνει πιο ενδιαφέρον το μάθημα στον διαδραστικό πίνακα. Ο κάθε καθηγητής άλλωστε έχει τον δικό του τρόπο έκφρασης είτε παραδοσιακό είτε σύγχρονο, τεχνολογικό και διαδραστικό. Σημασία έχει ο καθηγητής και η προσωπικότητά του, αλλά και η αγάπη προς το αντικείμενό του, εφόσον το παραδοσιακό μάθημα δεν καταργείται, αφού ο διδάσκοντας την ίδια στιγμή με τον προφορικό λόγο προσθέτει πληροφορίες ή σταματά ακόμα και το μάθημα, για να ενσωματώσει νέα στοιχεία στη διδασκαλία του. 
Η παράλληλη διδασκαλία σε διαδραστικό πίνακα και σε μαυροπίνακα είναι ίσως η καλύτερη λύση για την εκπαίδευση. Είναι καλό να γίνεται το μάθημα και με τους δυο τρόπους. Ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας είναι σίγουρα αποτελεσματικός, μια κι έχει διδάξει γενιές ολόκληρες. Η εναλλαγή όμως δεν κουράζει, αντίθετα διεγείρει την περιέργεια.Η ποικιλία κάνει τη διαφορά! 

Καλημέρα σας! Καλή κι ευλογημένη εβδομάδα!  

 
   

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails